Wonen in Nieuwe Veemarkt

De Nieuwe Veemarkt voegt een nieuwe buurt toe aan de Kamperpoort én aan de stad. In totaal komen er ongeveer 750 woningen waarvan 50 procent in het betaalbare segment. Het aanbod van deze woningen is divers, eigenzinnig, betaalbaar en experimenteel.

Er komen ongeveer 750 nieuwe woningen in de Nieuwe Veemarkt. Het woningaanbod is divers, eigenzinnig, betaalbaar en experimenteel.

De volgende typen woningen krijgen een plek in Nieuwe Veemarkt

  • Appartementen (40-140m2)
  • Grondgebonden stadswoningen
  • Beneden/bovenwoningen
  • Wooncoöperatie
  • Zelfbouw/ casco-woning
  • Flexwoningen
  • Woon-werk-woningen
  • Samenwoonvormen ouderen/ jongeren

Het kan dat sommige typen woningen niet gebouwd worden. De gemeente onderzoekt nog of er bijvoorbeeld genoeg interesse is voor een woonvorm zoals de wooncoöperatie.

Wooncoöporaties

Voor de Nieuwe Veemarkt is de wens uitgesproken om ruimte te maken voor bijzondere vormen van wonen. Voor zelfbouw en voor een wooncoöperatie bijvoorbeeld.

Een wooncoöperatie is een vorm van samen wonen. Samen wonen in een groep bijvoorbeeld met gedeelde voorzieningen zoals de keuken, woonkamer en de tuin. Of het samen zorgen voor opvang voor de kinderen. Bewoners bepalen samen hoe zij het gebouw beheren. Vaak laten ze het gebouw ook zelf bouwen.

Een wooncoöperatie kan een kleine hechte gemeenschap zijn, maar ook een grotere losse groep en alles er tussenin. Iets van gemeenschappelijkheid, een gedeelde verantwoordelijkheid, is wel noodzakelijk voor de continuïteit van een wooncoöperatieexterne-link-icoon.

Interesse

Bedankt voor uw interesse in de Nieuwe Veemarkt. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om u in te schrijven voor een woning of bouwkavel. De komende maanden werken we aan de plannen voor de eerste bouwkavels, waarvoor een architect vervolgens een ontwerp gaat maken. De selectieronde voor de partijen die de eerste kavels gaan ontwikkelen, volgt daarna. De exacte planning hiervan verwachten we later dit jaar bekend te kunnen maken. De bouw van de eerste woningen hopen we in 2026 te starten. 

Als u op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen en wilt meedenken over de Nieuwe Veemarkt, nodigen we u van harte uit om vriend van de Veemarktexterne-link-icoon te worden.

Beeld van de Nieuwe Veemarkt

Nieuwe Veemarkt, nieuwste stadsbuurt van Zwolle