je huis isoleren

Je huis isoleren

Ontvang tot € 1000,- subsidie voor isolatie van jouw woning!

Ben je eigenaar en bewoner van een woning (geen appartement) in Zwolle* met een WOZ-waarde tot € 374.000, -, energielabel D, E, F, G of geen energielabel? 

Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is een subsidieregeling beschikbaar waarmee je tot maar liefst € 1000,- subsidie kunt ontvangen om je woning te isoleren. Doe je het samen met de buren, dan loopt de subsidie op tot € 1300,- per woning.   

*De wijk Berkum is uitgesloten van deze subsidieregeling. Voor inwoners van Berkum is er de subsidieregeling Berkum Energieneutraalexterne-link-icoon

Do you not speak Dutch? Check out our page about the grant in Englishexterne-link-icoon

10 april 2024 - Nog € 675.000,- aan subsidie beschikbaar!

Direct aanvragen

Hoe werkt het?

1. Check: kom ik in aanmerking?

Check vooraf of je in aanmerking komt voor deze subsidieregeling. Er zijn namelijk een aantal regels waar je aan moet voldoen. Het is fijn als je weet waar je recht op hebt, vóórdat je kosten gaat maken. 

2. Voorbereiden van werkzaamheden

Het is niet nodig om je complete woning te isoleren. De subsidie is geldig voor dak-, vloer-, muur- of glasisolatie. Weet je niet wat de beste maatregel is om mee te beginnen? Maak dan een afspraak met een vrijwillige energiecoach via Blauwvinger Energie of neem contact op met Duurzaam Bouwloket, waar onafhankelijke adviseurs jou op weg kunnen helpen. 

Isolatie kan door jezelf worden uitgevoerd of door een bedrijf. Als je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de richtlijnen volgt uit de kluswijzers. Ook handig als je informatie wilt over te gebruiken materialen. Het gebruik van milieubelastende isolatiematerialen is niet toegestaan, net als bij landelijke subsidies. Welke isolatiematerialen mag je gebruiken en aan welke eisen moeten deze isolatiematerialen voldoen om aanspraak te maken op de subsidie? Dit overzicht vind je samen met alle andere links onderaan deze pagina terug.

Woon je in een monument?

Neem dan contact op met erfgoed@zwolle.nl of bel met 14038 en vraag naar de adviseur monumentenzorg om jouw plannen te bespreken. Misschien is er een vergunning nodig of zijn er oplossingen die beter bij een monument passen. We helpen je graag op weg. 

Houd rekening met kwetsbare soorten, zoals vleermuizen
We willen voorkomen dat bij het isoleren dieren zoals vleermuizen of huismussen worden gedood. Zij kunnen zich in jouw woning hebben gehuisvest. Het is daarom verplicht om in geval van spouwmuur, dak- en gevelisolatie van buitenaf te werken volgens de methode natuurvriendelijk isoleren. Dat houdt onder andere in dat de werkzaamheden verplicht moeten worden uitgevoerd door een bedrijf dat hiervoor is gecertificeerd en je rekening houdt met de Wet Natuurbescherming. 

Samen doen = Extra voordeel!

Je kunt ook samen met andere buurtbewoners maatregelen nemen en profiteren van inkoopvoordeel bij dezelfde aannemer. Doe jij mee aan een bij ons bekende inkoopactie samen met andere inwoners? Dan kan de subsidie oplopen tot maar liefst € 1300,- per woning!  

Momenteel zijn inkoopacties actief voor HR++ glas en voor vloerisolatie.

HR++ glas

Vloerisolatie

De buurtinitiatieven stellen hun inkoopacties ook open voor bewoners buiten hun wijk. Hoe mooi is dat! Ook nieuwe inkoopacties en -initiatieven moedigen we aan. Spreek je buren aan of neem contact op met een wijkinitiatief en start samen een inkoopactie op. Meld je initiatief bij ons aan door een mail te sturen aan jehuisisoleren@zwolle.nl.  

3. Aan de slag. Waar moet je op letten?

  • Isoleer natuurvriendelijk in geval van spouw-, gevel- of dakisolatie van buitenaf en houd rekening met de Wet Natuurbescherming; 
  • Maak foto’s tijdens en na uitvoering. Voor deze subsidie is tenminste één foto tijdens en één foto na de uitvoering nodig. Maar let op: voor het laten vaststellen van een officieel energielabel en andere subsidies zijn vaak meer foto's nodig. Maak voor de zekerheid gedetailleerdere foto’s van het materiaal, het merk, de dikte etc. 
  • Bewaar factuur of bonnen als bewijs: deze zijn nodig om de subsidie aan te vragen! 
  • Hou je aan de voorwaarden voor minimale aantal vierkante meters, materiaal en isolatiewaardes, zoals hier benoemd. 
  • TIP: je mag deze subsidie ook combineren met de landelijke subsidie ISDE, waarmee je 15 tot 30 procent van de investering terug kunt krijgen. 

4. Maatregelen genomen? Vraag dan het geld terug waar je recht op hebt.

Aanvragen moet uiterlijk 6 maanden nadat de werkzaamheden zijn afgerond. Zorg voor de aanvraag dat je de benodigde papieren en gegevens bij de hand hebt! Dit zijn je DigiD, facturen/ bonnen, IBAN-gegevens en gemaakte foto’s. 

Heb je vragen?