Laadpaal elektrische auto aanvragen, hoe werkt dat?

Steeds meer Zwollenaren rijden elektrisch. Maar niet iedereen heeft een eigen oprit waar een laadpaal kan staan. Daarom plaatsen we openbare laadpalen, die iedereen kan gebruiken. We letten erop dat de laadpalen goed verspreid zijn over de stad. Zo kan iedereen met een elektrische auto in de stad opladen. In onze gemeente worden de komende jaren openbare laadpalen geplaatst door Vattenfall InCharge. Bij openbare laadpalen van onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge laad je altijd 100% op met groene stroom van Nederlandse windmolens. Op dit moment zijn er meer dan 1000 openbare laadpunten in de gemeente Zwolle waarvan zo'n 50 in onze accommodaties (2024).

Extra informatie

Welke laadpalen worden geplaatst?

Geen laadpaal in de buurt? Vraag een laadpaal aan

Het kan gebeuren dat er nog geen openbare laadpaal bij jou in de buurt is. Je kunt dit op deze kaartexterne-link-icoon checken. In dat geval kun je hier een laadpaal aanvragenexterne-link-icoon. Dat kost je niets; je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Kijk op de website van Vattenfall InChargeexterne-link-icoon voor meer informatie over het opladen van je elektrische auto in de openbare ruimte.

Een laadpas aanvragen

Om de laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. Er zijn veel verschillende aanbieders van laadpassen. Om een vergelijking te maken kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de site: Laadpas vergelijken? Vind hier alle laadpassen van 2023externe-link-icoon.

De laadpas van Vattenfall InCharge werkt op alle publieke laadpalen in Nederland.

Je vraagt de laadpas hier aanexterne-link-icoon van Vattenfall

Snel laadpalen in de buurt vinden

Er zijn verschillende apps waarmee je een laadpaal in de buurt vindt. Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge-app aan. Hierin vind je alle openbare laadpalen. Ook zie je of een laadpaal vrij is en rijd je er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. Download de appexterne-link-icoon.

Huidige locaties 

Check de kaartexterne-link-icoon voor huidige, toekomstige en potentiele locaties
(grotere kaart weergeven)externe-link-icoon

Voorwaarden

U kunt een openbare laadpaal aanvragen als: 

 • U in Zwolle woont of een werkgever bent.
 • U een elektrische auto hebt of rijdt. Of als u binnenkort een elektrische auto krijgt. Dit moet u kunnen bewijzen.
 • U niet op uw eigen grond kunt parkeren om uw auto op te laden. En u dus niet zelf voor een laadpunt kunt zorgen.
 • Er binnen 250 meter vanaf uw huis nog geen openbare laadpaal is of er binnenkort niet eentje komt (zie locatiesexterne-link-icoon).
 • Is er wel al een laadpaal binnen 250 meter vanaf uw huis én wordt daar altijd erg veel gebruik van gemaakt? Dan is een extra laadpaal misschien wel mogelijk.

Let op:
Heeft u een laadpunt op uw eigen grond, maar kunt u uw auto niet op uw terrein parkeren om op te laden? Dan kunt u helaas uw auto niet opladen vanaf dat punt. Want de kabel tussen het laadpunt en uw auto mag niet over of boven de grond van de gemeente lopen. Ook niet in een kabelgoot of via een laadarm. Want dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Aanvragen

U kunt een openbare laadpaal aanvragen bij Vattenfall InChargeexterne-link-icoon. Vattenfall InCharge regelt de aanvraag en plaatst de openbare laadpaal. Hierover zijn afspraken gemaakt in de concessie met de Provincie Overijssel en Vattenfall InCharge.

In de gemeente wordt de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen geplaatst. De gemeente bepaalt samen Vattenfall InCharge waar een laadpaal komt. Ook reserveren wij parkeerplaats(en) bij een laadpaal. Alleen elektrische auto’s die met een stekker zijn aangesloten op de laadpaal mogen dan op die parkeerplaatsen parkeren. Op die manier kunnen de laadpalen het beste gebruikt worden. 

Kosten

Kosten aanvraag laadpaal Vattenfall InCharge

Niets. Je betaalt alleen voor het opladen van je elektrische auto. Voor de laadpalen van Vattenfall InCharge is het laadtarief €0,3119 per kWh inclusief btw (prijspeil 1/8/2023). U kunt gratis een openbare laadpaal aanvragen.

Kosten openbaar laden andere aanbieders

Op dit moment zijn de meeste laadpalen binnen de Gemeente Zwolle van Allego of Vattenfall. Op www.allego.eu/cpexterne-link-icoon en Vattenfallexterne-link-icoon staan de prijzen per laadpaal. Of kijk in de  apps van beide partijen. De prijzen zijn afhankelijk van welke pas u gebruikt om op te laden. Het standaardtarief van de meeste laadpalen in Zwolle ligt tussen de €0,294  (Vattenfall) en €0,34 (Allego) per kWh (prijspeil 1/4/2024). Meer informatie vindt u op de website van Allegoexterne-link-icoon en Vattenfallexterne-link-icoon

Parkeergeld bij een laadpaal

Als de laadpaal in een gebied staat waar u normaal gesproken moet betalen voor parkeren, dan moet u dat ook op de parkeerplek met de laadpaal. Staat de laadpaal binnen een gebied voor vergunninghouders? Dan moet u de juiste vergunning hebben om uw auto daar te parkeren om op te laden.

Vraag en antwoord

Heeft u een laadpunt op uw eigen grond, maar kunt u uw auto niet op uw terrein parkeren om op te laden? Dan kunt u helaas uw auto niet opladen vanaf dat punt. Want de kabel tussen het laadpunt en uw auto mag niet over of boven de grond van de gemeente lopen. Ook niet in een kabelgoot of via een laadarm. Want dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden. Daarnaast hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

 • Als er één 3-fase auto laadt, dan krijgt deze 3x 16 Ampère
 • Als er twee 3-fase auto’s laden, krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
 • Als er één 1-fase auto laadt, dan krijgt deze 1x 16 Ampère
 • Als er twee 1-fase auto’s laden, krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangekoppeld.

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge-appexterne-link-icoon.

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing bij een laadpaal van Vattenfall door via de Vattenfall InCharge-appexterne-link-icoon. De storing wordt dan zo snel mogelijk verholpen.

De parkeerplekken bij een laadpaal zijn bedoeld voor het opladen van elektrische auto’s. Een elektrische auto mag bij een laadpaal blijven staan als de auto met een stekker is aangesloten op de laadpaal. Is uw auto helemaal opgeladen? Dan is het fijn als u hem verplaatst, zodat andere elektrische rijders in uw buurt de laadpaal kunnen gebruiken. Staat een niet-elektrische auto geparkeerd op een plek die alleen voor het laden van elektrische auto’s is bedoeld? U kunt daar een melding van maken via telefoonnummer 14 038 of via www.zwolle.nl/melding.

Nieuw binnen deze concessie is o.a. het pro-actief plaatsen. Jaarlijks worden er een aantal laadpalen voor de vraag uit geplaatst op plekken waar vraag wordt verwacht. Dat leidt tot meer snelheid bij het plaatsen. We gaan bovendien op basis van het monitoren van de laadgegevens van laadpalen, ook datagestuurd laadpalen bijplaatsen als het verbruik van een paal boven de 5000 kWh/jaar komt. 

Wordt er een aanvraag gedaan en kan er een laadpaal (bij) geplaatst worden? Dan probeert Vattenfall InCharge dit binnen 16 weken te doen. Als er bezwaren zijn van mensen uit de buurt, kan dit langer duren. 

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden aan één laadpaal.

Wij hebben mogelijke plekken voor een laadpaal op een kaart gezet. Dit is de laadpalenkaartexterne-link-icoon. De blauwe tekentjes zijn laadpalen die wij net geplaatst hebben. De groene tekentjes zijn plekken waar er eventueel een laadpaal zou kunnen komen. Wij hebben de mogelijke plekken nog niet altijd gecontroleerd. We kunnen ook laadpalen neerzetten op plekken die nog niet op de kaart staan of op een andere plek nabij een plek die wel op de kaart staat.

Is er nog geen aanvraag voor die plek? Dan kunt u nog niets doen. Wanneer iemand een laadpaal op die plek wil, krijgen de mensen die daar het meest dichtbij wonen of een bedrijf hebben een brief van ons. Krijgt u een brief van ons? Dan kunt u laten weten waarom deze plek niet geschikt is. Maar wij zijn niet verplicht om een nieuwe plek te kiezen.

Wij kijken naar de volgende dingen als we een plek beoordelen:

 • De verdeling van de laadpalen over de stad en de wijk.
 • De veiligheid. De laadpaal mag niet in de weg staan.
 • We kijken of er voldoende parkeergelegenheid in de wijk is. Het lukt ons niet hier altijd rekening mee te houden omdat we het belangrijk vinden dat elektrische auto's opgeladen kunnen worden.
 • Hoe goed de laadpaal te zien is. Zodat u de laadplek makkelijk kunt vinden.  
 • Of er een elektriciteitskabel ligt om de openbare laadpaal op aan te sluiten.
 • We proberen de laadpaal niet ten koste van groen te plaatsen.

Daarnaast proberen we de laadpalen niet direct voor een raam van een huis neer te zetten.

Als wij een plek voor een laadpaal hebben uitgezocht, dan sturen wij de mensen die het meest dichtbij wonen of een bedrijf hebben een brief. In die brief staat dat wij van plan zijn om een laadpaal te plaatsen en dat gereageerd kan worden indien de locatie echt niet geschikt is. Wij zijn niet verplicht om een nieuwe plek te kiezen. Soms kunnen we samen met de mensen in de buurt een andere plek uitzoeken. Deze plek mag maximaal 250 meter van het adres van de aanvrager zijn.

Op dit moment zijn er zo'n 950 openbare laadpunten in de gemeente Zwolle waarvan zo'n 50 in onze accommodaties (2023). Op de laadpalenkaartexterne-link-icoon staan alle laadpalen.

VVE

Voor VVE’s die zelf aan de slag willen met laadpunten is er de landelijke website met informatie www.vveladen.nlexterne-link-icoon. VVE’s die een op maat advies willen ontvangen kunnen terecht bij www.vvelaadloket.nlexterne-link-icoon