Oekraïne

інформація

Opvangplek regelen

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Reactie burgemeester Snijders

“Ik vind het hartverwarmend hoeveel Zwollenaren hulp willen bieden aan Oekraïne en haar inwoners. Van het inzamelen van kleding tot het bieden van huisvesting. Dit laat wederom zien hoe sociaal onze stad is, het zit in onze haarvaten. Daar ben ik trots op! “

Opvang vluchtelingen

Op dit moment zijn er in Zwolle drie locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in drie kantoorgebouwen op Oosterenk (Ruysdael, Kantoorvilla en Vermeer). Bekijk hier een impressie van de opvangplekken op Oosterenk.

Opvangplek regelen

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle ook vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Vluchtelingen die onderdak zoeken bij een gastgezin, kunnen zich aanmelden via de website van RefugeeHomeNL. Dit is een landelijke samenwerking van Takecarebnb, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils. Wil je je aanmelden als gastgezin? Dat kan ook via de website van RefugeeHomeNL.

Heb je vragen hebben over de opvang van vluchtelingen in Zwolle? Dan kan je mailen naar oekraine@zwolle.nl

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland, Giro 555 of het Rode Kruis

Daarnaast zijn er ook verschillende Zwolse initiatieven gestart. Kijk voor een overzicht van alle lopende initiatieven op https://samenzwolle.nl/oekraine-hulp

Verblijfbewijs vluchtelingen uit Oekraïne

Vanaf 1 november moet iedere Oekraïner in Nederland die bij de gemeente is ingeschreven en die hier werkt of die wil reizen (bijvoorbeeld om tijdelijk terug te keren naar Oekraïne) beschikken over een verblijfbewijs. Met dit verblijfbewijs mogen vluchtelingen uit Oekraïne wonen in Nederland, vrij reizen en werken.

Het is belangrijk dat elke Oekraïner een verblijfbewijs gaat halen, omdat hiermee ook het formulier ondertekend wordt om de asielaanvraag compleet te maken. Zolang de richtlijn tijdelijke bescherming geldt, wordt er geen besluit genomen op die asielaanvraag, maar deze geldt wel als een bewijs van rechtmatig verblijf.

De datum van 1 november is vooral belangrijk voor mensen die (willen) werken omdat tot die datum de vrijstelling geldt om zonder bewijs van verblijf te mogen werken. Eerder was de datum hiervoor gesteld op 1 september. De periode voor het ophalen van het verblijfbewijs is verlengd tot 1 november om er zeker van te zijn dat alle vluchtelingen uit Oekraïne tijdig het verblijfbewijs kunnen ophalen.

Ophaallocaties

Er zijn zes ophaallocaties in Nederland. Naast de ophaallocatie in Deventer zijn er ophaallocaties in Assen, Amsterdam, Den Bosch, Nieuwegein en Rijswijk.  U kunt online een afspraak maken bij één van deze ophaallocaties Heeft u vragen over het maken van een afspraak? Bel dan op werkdagen telefoon +31 88 043 03 61 (tussen 9.00 en 17.00 uur) of kijk op de website: Запишіться для того, щоб отримати своє Підтвердження місця проживання (refugeehelp.nl)

Meer informatie?

Meer informatie is te vinden via ind.nl/richtlijn-tijdelijke-bescherming-oekraine en ind.nl/wat-betekent-dat-voor-u.pdf.

U kunt met vragen ook terecht bij Vluchtelingenwerk Zwolle via email adres oekraine-zwolle@vluchtelingenwerk.nl of telefoonnummer +31 6 511 35 732. Op het spreekuur van Vluchtelingenwerk in kantoorpand Breughel (Dokter van Deenweg 2-10) kunt u met vragen ook terecht op dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de hulp en opvang van vluchtelingen? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Of ga direct naar de veelgestelde vragen over: