hand-gezin iconOekraïne

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Opvang vluchtelingen

Op dit moment zijn er in Zwolle drie locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in de Hoofdhofkerk in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in drie kantoorgebouwen op Oosterenk (Ruysdael, Kantoorvilla en Vermeer). De gemeente Zwolle wil dit voorjaar in kantoorgebouw Rembrandt 175 nieuwe opvangplekken inrichten voor Oekraïense vluchtelingen.

Bekijk hier een impressie van de opvangplekken op Oosterenk.

Opvangplek regelen

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle ook vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Vluchtelingen die onderdak zoeken bij een gastgezin, kunnen zich aanmelden via de website van RefugeeHomeNL. Dit is een landelijke samenwerking van Takecarebnb, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils. Wil je je aanmelden als gastgezin? Dat kan ook via de website van RefugeeHomeNL.

Heb je vragen hebben over de opvang van vluchtelingen in Zwolle? Dan kan je mailen naar oekraine@zwolle.nl.

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland of het Rode Kruis

Daarnaast zijn er ook verschillende Zwolse initiatieven gestart. Kijk voor een overzicht van alle lopende initiatieven op https://samenzwolle.nl/oekraine-hulp.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle


Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle