hand-gezin iconOekraïne

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Opvang vluchtelingen

Op dit moment zijn er in Zwolle drie locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in de Hoofdhofkerk in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in drie kantoorgebouwen op Oosterenk (Ruysdael, Kantoorvilla en Vermeer). De gemeente Zwolle wil dit voorjaar in kantoorgebouw Rembrandt 175 nieuwe opvangplekken inrichten voor Oekraïense vluchtelingen.

Bekijk hier een impressie van de opvangplekken op Oosterenk.

Opvangplek regelen

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle ook vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Vluchtelingen die onderdak zoeken bij een gastgezin, kunnen zich aanmelden via de website van RefugeeHomeNL. Dit is een landelijke samenwerking van Takecarebnb, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils. Wil je je aanmelden als gastgezin? Dat kan ook via de website van RefugeeHomeNL.

Heb je vragen hebben over de opvang van vluchtelingen in Zwolle? Dan kan je mailen naar oekraine@zwolle.nl.

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland of het Rode Kruis

Daarnaast zijn er ook verschillende Zwolse initiatieven gestart. Kijk voor een overzicht van alle lopende initiatieven op https://samenzwolle.nl/oekraine-hulp.

Wijziging leefgeld vanaf 1 februari 2023 / Зміна прожиткових грошей з 1 лютого 2023 року

Vanaf 1 februari 2023 verandert het leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zo past het beter bij het leefgeld voor andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering. Kijk voor meer informatie op www.refugeehelp.nl. Om u hierover te informeren organiseert VluchtelingenWerk online voorlichtingen over de wijzigingen in het leefgeld. 

З 1 лютого 2023 року зміниться розмір прожиткових грошей для біженців з України. Наприклад, це краще підходить до допомоги на проживання для інших груп у Нідерландах, таких як шукачі притулку, особи, що мають статус, і люди, які отримують соціальну допомогу.  Для отримання додаткової інформації відвідайте www.refugeehelp.nl.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle