Oekraïne

інформація

Opvangplek regelen

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Reactie burgemeester Snijders

“Ik vind het hartverwarmend hoeveel Zwollenaren hulp willen bieden aan Oekraïne en haar inwoners. Van het inzamelen van kleding tot het bieden van huisvesting. Dit laat wederom zien hoe sociaal onze stad is, het zit in onze haarvaten. Daar ben ik trots op! “

Opvang vluchtelingen

Op dit moment zijn er in Zwolle drie locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg in Berkum, in een deel van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat en in drie kantoorgebouwen op Oosterenk (Ruysdael, Kantoorvilla en Vermeer). Bekijk hier een impressie van de opvangplekken op Oosterenk.

Opvangplek regelen

Zwollenaren die met spoed onderdak zoeken voor Oekraïners of andere vragen hebben rond de opvang van vluchtelingen kunnen mailen naar oekraine@zwolle.nl (ook in het weekend).

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle enkele tientallen vluchtelingen ondergebracht bij een aantal gastgezinnen via Zwolle voor Oekraïne. Takecarebnb heeft een website geopend om initiatieven voor particuliere opvang bijeen te brengen. Ook staat daar informatie over waar u als inwoner of ondernemer rekening mee moet houden bij het in huis nemen van vluchtelingen.

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederland, Giro 555 of het Rode Kruis

Daarnaast zijn er ook verschillende Zwolse initiatieven gestart. Kijk voor een overzicht van alle lopende initiatieven op https://samenzwolle.nl/oekraine-hulp.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen over de hulp en opvang van vluchtelingen? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Of ga direct naar de veelgestelde vragen over: