Omgevingsvisie beeld 2

We werken elke dag aan de toekomst van onze stad en buitengebied. In een omgevingsvisie kijken we hoe Zwolle eruit gaat zien. Dat is een heel belangrijk document. Het gaat over de fysieke leefomgeving: alles wat we buiten zien en wat nodig is om te kunnen leven, wonen en werken. Niet alleen ‘morgen’, maar ook ‘overmorgen’: over tien en twintig jaar.

Op dit moment werkt gemeente Zwolle aan een aanvulling op de huidige omgevingsvisieexterne-link-icoon. Hiermee geven we richting, sturing en duidelijkheid over hoe we Zwolle willen ontwikkelen. We kijken naar een periode tot 2040. Dat klinkt misschien ver weg, maar dat is het niet. We moeten nu al belangrijke keuzes maken. Dat leidt mogelijk dat een verandering in jouw leefomgeving.

Doe, denk en droom mee over ons Zwolle van overmorgen!

Hoe denk jij over wonen, werken, klimaat, energie, vervoer en water? Wat vind jij belangrijk? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Deel jouw ideeën en denk mee over de toekomst van Zwolle! Jouw mening telt in de aanvulling van de omgevingsvisie die de gemeenteraad in 2025 gaat vaststellen.

Enquête

Vul de enquête in op deze speciale webpagina en geef aan wat jij belangrijk vindt voor Zwolle.

Reizende Woonkamer

Onze Reizende Woonkamer reist door heel Zwolle en bezoekt elk stadsdeel om zoveel mogelijk inwoners te bereiken. In deze gezellige sfeer kun je in gesprek gaan over wat jij belangrijk vindt voor de toekomst van onze gemeente.

Toekomstfestival

Omgevingsvisie beeld 3

Als afsluiter van de campagne organiseren we het Toekomstfestival op zaterdag 12 oktober. Het Grote Kerkplein wordt omgetoverd tot een bruisende plek vol activiteiten en gezelligheid. Dit vrolijke festival biedt jou de kans om jouw eigen stem te laten horen.

Wat is een Omgevingsvisie?

Een Omgevingsvisie is een toekomstbeeld waarmee een gemeente laat zien hoe de gemeente er over tien of twintig jaar uit kan zien. Dat toekomstbeeld gaat over de fysieke leefomgeving: alles dat we buiten zien en wat nodig is om te kunnen leven, wonen en werken.

Waarom is er een Omgevingsvisie?

Met de Omgevingsvisie geven we richting, sturing en duidelijkheid over hoe we Zwolle willen ontwikkelen. Zowel voor de Zwollenaar als voor onze partners – zoals bijvoorbeeld de provincie Overijssel, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en het waterschap – waarmee we samen optrekken en investeren in een toekomstbestendig Zwolle. Zodat elke nieuwe ontwikkeling in Zwolle bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Zo gebruiken we de ruimte én maken we ruimte voor dat wat we belangrijk vinden voor de generaties van nu en van de toekomst.

Lees meer over de nationale Omgevingsvisieexterne-link-icoon en landelijke Omgevingswetexterne-link-icoon. Of bekijk de Omgevingsvisie van de provincie Overijsselexterne-link-icoon.

Wat staat er in de huidige omgevingsvisie?

We hechten groot belang aan het goede leven voor de Zwolse inwoner en de kwaliteiten van de leefomgeving. Hier horen drie leidende ambities bij: 

  • Ambitie 1: Versterken van stedelijkheid en economie 
  • Ambitie 2: Zwolle is in 2040 klimaatbestendig en energieneutraal 
  • Ambitie 3: Vitale, solidaire, gezonde en duurzame stadsdelen  

De ambities zijn verder uitgewerkt in de ruimtelijke koers (zie hoofdstuk  4 Omgevingsvisie) en de Zwolse kwaliteiten (zie hoofdstuk 5 Omgevingsvisie). Wil je weten wat er hierover in de Omgevingsvisie geschreven staat? 

U kunt ook de hele inhoud van de Omgevingsvisieexterne-link-icoon terug lezen.

Waarom komt er nu een aanvulling?

In Zwolle hebben we sinds 2021 de omgevingsvisie ‘ons Zwolle van morgen’. Daarin zijn stevige ambities vastgelegd voor heel veel beleidsthema’s. Die ambities worden aangevuld met strategische, grote keuzes voor na 2030, zoals bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw.

We zetten de menselijke en ruimtelijke waarden (landschap, biodiversiteit en cultuurhistorie) van Zwolle centraal. Zo ontstaat een duidelijke richting voor de ruimtelijke ontwikkeling van Zwolle op de lange termijn. We willen antwoord geven op maatschappelijke ontwikkelingen zoals de behoefte aan passende woningen, ruimte voor opvang van klimaatverandering en bereikbaarheid. De aanvullende keuzes leiden tot aanpassing van de huidige visie, bijvoorbeeld in de ruimtelijke strategie en in een aantal gebiedsprofielen.