Oud en nieuw

Oud en nieuw is een feestelijk moment. We gaan met elkaar het nieuwe jaar in. We willen graag dat oud en nieuw voor alle Zwollenaren fijn en veilig is. Daarom gelden er regels en afspraken. Bijvoorbeeld over het afsteken van vuurwerk, het schieten met carbid en het gebruik van de klaphamer.

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Vuurwerk afsteken is verboden rondom wijkboerderijen, dierenweides, ziekenhuis en vluchtelingenlocaties. Regels rond vuurwerk afsteken.

Carbid schieten

Carbid schieten mag alleen op 31 december van 10.00 tot 18.00 uur op aangewezen locaties. De minimumleeftijd is 16 jaar. Carbid schieten mag alleen met een bal als projectiel. De melkbus mag niet groter zijn dan 40 liter. Regels rond carbid schieten.

Klaphamer

Het gebruik van de klaphamer is risicovol en af te raden. In 2021 is een jongen van 12 door een klaphamer overleden, voor een andere jongen betekende het blijvend beenletsel. Regels rond de klaphamer. 

Kleine evenementen doorgeven

Organiseert u een buurt- of straatfeest? Dan heeft u geen vergunning nodig. Wel moet u dit melden. Als u een besloten feest houdt, hoeft u dat niet door te geven. Dat wordt namelijk niet gezien als een klein evenement. 

Vergunning voor grote evenementen

Voor het organiseren van een evenement moet u meestal een vergunning aanvragen