Overzicht houders Erepenning

Op deze pagina staan de houders van een Zwolse Erepenning vermeld.

Houders Erepenning
NaamJaar I gelegenheid | motivatie
Zwolse Wandelsportvereniging

1984
Uitgereikt t.g.v. 40-jarig jubileum.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle in de organisatie van de Avondvierdaagse Zwolle.

De heer (Hans) Schripsema

1984
Uitgereikt t.g.v. afscheid gemeenteraad.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als raadslid.

Gemeenteraad van Lünen

1988

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als inspirator en trekker jumelage Lünen-Zwolle.

De heer M. (Michael) Bouteiller

1999
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Als voorzitter van het internationale Hanzeverbond heeft hij zich een warm pleitbezorger getoond van het Zwolse streven naar vernieuwing en verdieping van het Hanzeverbond. 

Mevrouw M.C. (Margriet) Meindertsma

1999
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als raadslid, wethouder en locoburgemeester.

De heer H. (Hein) Spanjaard

2005
Uitgereikt t.g.v. afscheid op 1 september 2005.

Met zijn kennis van zaken en liefde voor kunst en cultuur heeft Hein Spanjaard in zijn werk als directeur van schouwburg Odeon en daarbuiten, een wezenlijke bijdrage geleverd aan het culturele klimaat in Zwolle. Bovendien heeft hij met zijn feilloos gevoel voor kwaliteit en oog voor jong talent velen weten te inspireren en stimuleren.

De heer J. (Jonnie) Boer

2008
Uitgereikt t.g.v. opening Librije’s Hotel.

Jonnie Boer kookt al jaren de sterren van de hemel. Met zijn visie op koken en zijn keuzes voor puur, voor eerlijk vakmanschap, voor Zwolle en de eigen streek levert hij een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van Zwolle als authentieke en smaakvolle stad. 

Mevrouw T. (Thérèse) Boer-Tausch

2008
Uitgereikt t.g.v. opening Librije’s Hotel.

Thérèse Boer heeft een neus voor kwaliteit. Als gastvrouw en vinoloog van restaurant De Librije levert zij een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van Zwolle als gastvrije en smaakvolle stad. 

Mevrouw D. (Daatje) Weegenaar-Bosch

2008
Uitgereikt tijdens de vrijwilligersavond t.g.v. afscheid als voorzitter jury vrijwilligersprijs.

Daatje Weegenaar heeft als vrijwilliger pur sang vorm en inhoud gegeven aan het voorzitterschap van de Vrijwilligersprijs Zwolle. Haar warme belangstelling voor mensen en grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid hebben haar tot een geliefd ambassadeur van de vrijwilligers gemaakt. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het besef dat vrijwilligers de Zwolse samenleving leefbaar maken.

De heer E.R. (Erben) Wennemars

2010
Uitgereikt t.g.v. beëindiging schaatscarrière.

Erben Wennemars heeft als ambassadeur van de schaatssport bijgedragen aan het sportieve imago van Zwolle. Zwollenaren dragen deze veelzijdige topsporter, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en abonnementhouder van het Gouden Sportboek een bijzonder warm hart toe. Met zijn sportieve gedrag en positieve uitstraling heeft hij een voorbeeldfunctie. Het is aan sporters zoals hem te danken dat het schaatsen een feest is!

De heer T. (Teun) Bouwhuis

2010
Uitgereikt t.g.v. ballonspektakel in bijzijn vrijwilligers Halve Marathon, twee evenementen waarvoor hij zich heeft ingezet.

Teun Bouwhuis heeft zich met grote betrokkenheid, enthousiasme en doorzettingsvermogen ingezet voor een volwaardige deelname van gehandicapten aan de samenleving en de organisatie van markante (sport)evenementen. Hij slaagt er letterlijk en figuurlijk in mensen in beweging te krijgen en Zwolle tot een leefbare en levendige stad te maken. 

De heer R.W.J. (Rob) van Kessel

2010
Uitgereikt t.g.v. opening Landstede Sportcentrum.

Bestuursvoorzitter van ROC Landstede Rob van Kessel heeft met zijn maatschappelijke visie, enthousiasme en betrokkenheid een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van onderwijs en sport in Zwolle.

Zijn overtuiging dat jongeren worden gestimuleerd en gemotiveerd door de wisselwerking tussen onderwijs en sport ligt aan de basis van veel van zijn initiatieven. Zoals het Landstede Sportcentrum, waar leerlingen in de gelegenheid worden gesteld hun talent en maatschappelijke betrokkenheid te ontwikkelen.

De heer J.P.C.J. (Janpieter) Boudens 

2011
Uitgereikt t.g.v. concert Meander Vocaal en De Vuurvogel waarbij hij zeer betrokken is.

Janpieter Boudens is een getalenteerd en veelzijdig uitvoerend amateurkunstenaar. Vanuit zijn grote liefde voor de kunsten en overtuiging dat talent moet worden gekoesterd en gestimuleerd, moedigt hij amateurkunstenaars van jong tot oud aan hun talent te ontwikkelen. Hij heeft kunst en cultuur in Zwolle daarmee voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. 

De heer P.J.L. (Piet) Backers

2011
Uitgereikt t.g.v. beëindiging muzikale carrière en afscheid als muzikaal leider/dirigent van The Second Voices.

Piet Backers is een musicus in hart en nieren, veelzijdig en getalenteerd. Hij is in alle opzichten een man van harmonie die mensen bindt, inspireert en naar een hoger niveau tilt.

Zijn landelijk erkende talent heeft hij tevens in dienst gesteld van de stad, waardoor velen in Zwolle van mooie muziek hebben kunnen genieten. Zijn grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid kenmerkt ook zijn inzet op andere terreinen van de Zwolse samenleving.

De heer M. (Michel) Mulder

2014
Uitgereikt t.g.v. huldiging Olympische schaatsers in Zwolle op 26 februari 2014.

Totale unieke schaats- en skeelerprestaties. Historisch goud op de 500 meter en brons op de 1.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen 2014 in Sochi. De unieke dubbel in 2013: wereldkampioen Sprint op de schaats en wereldkampioen Inline Skating 500 meter op de weg. Met een prolongatie in 2014 van zijn titel wereldkampioen Sprint. Sportprestaties met een grote uitstraling op Zwolle.

Michel Mulder is een bevlogen schaatser en skeeleraar die zijn eigen weg heeft gezocht en grenzen heeft verlegd. Met zijn overtuiging dat je talent moet ontplooien en er toewijding en volharding nodig is om je doel te bereiken is hij een bron van inspiratie voor jonge sporters. Bovendien is hij een sportief en aansprekend ambassadeur van de stad.

De heer R. (Ronald) Mulder

2014
Uitgereikt t.g.v. huldiging Olympische schaatsers in Zwolle op 26 februari 2014.

Totale unieke schaats- en skeelerprestaties. Brons op de 500 meter tijdens de Olympische Winterspelen 2014 in Sochi. Winnaar van meerdere podiumplaatsen bij de Wereldbekerwedstrijden sprint op de schaats in 2013. Europees Kampioen Inline Skating 2013 op de 200 meter flying-lap en op de 5.000 meter mixed-relay. Nederlands recordhouder op de 500 meter. Sportprestaties met een grote uitstraling op Zwolle.

Ronald Mulder is een bevlogen schaatser en skeeleraar die zijn eigen weg heeft gezocht en grenzen heeft verlegd. Met zijn overtuiging dat je talent moet ontplooien en er toewijding en volharding nodig is om je doel te bereiken is hij een bron van inspiratie voor jonge sporters. Bovendien is hij een sportief en aansprekend ambassadeur van de stad. 

Mevrouw L. (Lotte) van Beek

2014

Uitgereikt t.g.v. huldiging Olympische schaatsers in Zwolle op 26 februari 2014.

Lotte kan sinds haar doorbraak bij de senioren in 2012 terugzien op een ijzersterk 2013. Op de NK afstanden zilver op zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Gevolgd door meerdere keren brons bij de Wereldbekerwedstrijden en zilver op de 1.500 meter bij de WK afstanden. Daarmee kwalificeerde zij zich eind vorig jaar overtuigend voor de Olympische Winterspelen 2014 in Sochi. Met als resultaat Olympisch brons op de 1.500 meter en goud op de ploegenachtervolging. Sportprestaties met een grote uitstraling op Zwolle.

Lotte van Beek is een jong getalenteerd schaatser met een grote toekomst voor zich. Zij is een nuchtere doorzetter die met jeugdig enthousiasme haar schaatsdroom waarmaakt en voor jonge sporters een bron van inspiratie is. Bovendien is zij een sportief en aansprekend ambassadeur van de stad.

PEC Zwolle

2014
Uitgereikt t.g.v. huldiging bekerkampioen op 21 april 2014.

PEC Zwolle is een geweldige ambassadeur van de stad en een bindende factor in de Zwolse samenleving die voor grote saamhorigheid zorgt. Wordt in Zwolle en de regio gedragen door jong en oud en heeft in korte tijd een gedegen basis gelegd en de top bereikt.

Na het kampioenschap van de Jupiler League in 2011-2012 ontwikkelde de club zich in het seizoen 2012-2013 tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie. In het seizoen 2013-2014 stond PEC Zwolle wekenlang bovenaan en bereikte de eindstrijd van de KNVB beker. Op 20 april 2014 boekte de club in de finale in de Kuip een verpletterende overwinning van 5-1 op AFC Ajax en pakte daarmee de beker, de eerste keer in de 104-jarige clubgeschiedenis.

De heer H.W.F. (Henk) Scholte

2014
Uitgereikt t.g.v. herdenking slachtoffers Oost-Azië op 15 augustus 2014.

Henk Scholte heeft zich jarenlang ingezet voor de Centrale Commissie Oranje (CCO) en het platform Herdenkingen en Vieringen in Zwolle. Met gezag, humor en gevoel voor stijl en decorum was hij zestien jaar lang een uitstekend en samenbindend boegbeeld voor de CCO. Bij zijn afscheid in 2006 werd hij benoemd tot erevoorzitter.

Daarnaast is hij actief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers Oost-Azië en speelde hij een belangrijke rol bij de eerste Zwolse Veteranendag in 2010 en andere veteraneninitiatieven uit de samenleving. De heer Scholte toont zich daarbij steeds bijzonder betrokken, ondanks zijn gevorderde leeftijd. 

Mevrouw Y. (Yvonne) Wijnacker

2015
Uitgereikt tijdens Onhaastcafé bijeenkomst op 2 maart 2015.

Yvonne Wijnacker brengt mensen in Zwolle samen. Het door haar in 2006 opgerichte Onthaastcafé is voor veel Zwollenaren een veilige en vertrouwde ontmoetingsplek.

Een plek waar mensen met een beperking, andere geaardheid, levensovertuiging of afkomst zich gezien en gehoord voelen. Want voor Yvonne telt ieder mens en is ieder mens uniek. Zij geeft mensen behalve geborgenheid ook zelfvertrouwen, zodat iedereen naar eigen vermogen een waardevolle bijdrage kan leveren aan de Zwolse samenleving.

De heer N. (Niek) van der Sprong

2015
Uitgereikt bij 25e editie Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei 2015.

Bouwen aan (het merk) Zwolle. Dat is wat Niek het liefste lijkt te doen en wat hij heel goed kan. Het Bevrijdingsfestival Overijssel is onder zijn bezielende leiding uitgegroeid tot een geweldig evenement. Het is een professioneel, groots en inhoudelijk zeer gewaardeerd festival. Sterker nog: het behoort tot de top van de bevrijdingsfestivals van ons land. Niek maakt van dit festival een evenement met inhoud voor iedereen. Dat geldt ook voor andere festivals waarbij hij betrokken is. Van Stadsfestival tot Festival ZwArt, van VNG Jaarcongres tot de viering van 200 jaar Koninkrijk: met zijn enthousiasme weet hij mensen van jong tot oud te inspireren, te stimuleren en te verbinden. Hij geeft daarbij jong talent ruimte en vertrouwen.

Landstede Volleybal

2015
Uitgereikt voor totale prestaties bij kampioensreceptie op 3 juni 2015.

Landstede Volleybal presteert al jaren achter elkaar op het hoogste niveau en wist aan het eind van het seizoen 2014-2015 voor het tweede achtereenvolgende jaar de Triple op haar naam te schrijven. Op 28 september 2014 werd de eerste hoofdprijs van het seizoen 2014-2015 in de wacht gesleept; de Supercup. Na een zinderende finale tegen Abiant Lycurgus won Landstede Volleybal op 22 februari 2015 in vier sets de Nationale Beker.

Het prachtige seizoen werd 26 april 2015 afgesloten met het Landskampioenschap. In eigen huis won de club in drie sets wederom van Abiant Lycurgus. En daarmee was tweemaal de Triple een feit, voor het eerst in de 24-jarige clubgeschiedenis.

Landstede Volleybal heeft een gedegen basis gelegd en de top bereikt. Het is een club die in Zwolle en de regio gedragen wordt door jong en oud. De club is een geweldige ambassadeur van de stad en een bindende factor in de Zwolse samenleving die voor grote saamhorigheid zorgt. 

De heer H. (Hib) Anninga

2016
Uitgereikt bij opening zomerseizoen tentoonstellingen Anningahof.

Met grote bezieling en op eigen kracht maakte Hib Anninga van Landgoed de Anningahof in 15 jaar tijd een bijzonder hedendaags beeldenpark. Een park dat in Zwolle, de regio en ons land beeldbepalend is. Met liefde, lef en een knipoog weet hij voor ieder beeldhouwwerk een plek te vinden waar de wisselwerking tussen cultuur en natuur optimaal is. Hiermee blijft hij een breed publiek verrassen en inspireren. 

De heer R. (Ron) Jans

2017
Uitgereikt bij afscheid als trainer PEC Zwolle.

Blauwvinger in hart en nieren en een bijzondere ambassadeur van Zwolle. Onder zijn leiding vierde PEC Zwolle de groots(t)e successen uit haar geschiedenis.

Hij won in 2014 met de club de KNVB Beker. Ook bracht hij in datzelfde jaar de Johan Cruijffschaal naar Zwolle. Europees Voetbal, een stabiele middenmoter in de Eredivisie; het gebeurde met Ron Jans aan het roer. Een man met humor, toegankelijk, dichtbij Zwolle en de Zwollenaren. Hij heeft PEC Zwolle geleid naar mooie sportieve prestaties die een grote uitstraling hebben op Zwolle en de regio. 

De heer R. (Ralph) Keuning

2017
Uitgereikt bij opening zomerexpo 2017.

Ralph Keuning is als cultureel ondernemer een drijvende kracht in Zwolle en de regio. In tien jaar tijd heeft hij Museum de Fundatie letterlijk en figuurlijk weten uit te bouwen, met het OOG gericht op stad en samenleving. Zijn visie en durf leveren inspirerende en verrassende tentoonstellingen op voor een breed publiek. De Fundatie geeft Zwolle een geweldige impuls en nieuw elan.

Theater Gnaffel:
de heer E. (Elout) Hol
en mevrouw
D. (Dorret) Pinkster

2017
Uitgereikt bij 30-jarig bestaan.

Het jeugdspeltheater bestaat 30 jaar en draagt op een unieke en waardevolle manier bij aan het karakter van Zwolle, de thuisbasis van Gnaffel. In voorstellingen op diverse locaties, in Nederland en ver daarbuiten, nemen Elout Hol en Dorret Pinkster met hun team kinderen en volwassenen mee naar een andere werkelijkheid.

Het interactieve spel tussen mens en pop over universele thema’s prikkelt de verbeeldingskracht van jong en oud en zet aan tot reflectie. 

Mevrouw K. (Kirsten) Wild

2018
Uitgereikt bij huldigingsbijeenkomst WK Baanwielrennen 2018.

Voor al haar bijzondere prestaties als wielrenster op de baan en de weg. Tijdens het WK 2018 in Apeldoorn was zij de Koningin van het baanwielrennen. Op drie van de vier onderdelen waaraan ze meedeed werd zij wereldkampioen: scratch, omnium en puntenkoers. Drie keer goud in vijf dagen: ‘bizar’! En dan ook nog eens zilver op de koppelkoers.

Kirsten Wild is een sportvrouw die met toewijding en volharding al ruim zeventien jaar topprestaties levert, getuige haar vele handtekeningen in het Gouden Sportboek van Zwolle. Zij is daarmee al jarenlang een sportief en aansprekend ambassadeur van de stad. 

Rico (De heer R. (Ricardo) McDougal)

2018
Uitgereikt bij afscheidsconcert in Hedon 13 december 2018.

Rapper Ricardo Mc Dougal is een muzikaal ambassadeur en ‘fakkeldrager’ van Zwolle. Vooral dankzij hem zijn Fakkelteit en Fakkelteenz uitgegroeid tot echte broedplaatsen voor jongeren die willen rappen. Hij leert ze wat hun kwaliteiten zijn, geeft ze advies en vertrouwen en moedigt ze aan om samen te werken met anderen.

Sticks (De heer J. (Junte) Uiterwijk)

2018

Uitgereikt bij afscheidsconcert in Hedon 13 december 2018.

Rapper Junte Uiterwijk (Sticks) is een muzikaal ambassadeur en ‘fakkeldrager’ van Zwolle. Hij maakt zich ook sterk voor Zwolle en de Zwollenaren als ambassadeur van PEC Zwolle United. Verder is Sticks een voorbeeld voor generatiegenoten, omdat hij ze aanzet tot nadenken en herdenken. Niet alleen op 4 en 5 mei, maar het hele jaar door.

Typhoon (De heer G. (Glenn) de Randamie)

2018
Uitgereikt bij afscheidsconcert in Hedon 13 december 2018.

Rapper Glenn de Randamie (Typhoon) is een muzikaal ambassadeur en ‘fakkeldrager’ van Zwolle. Hij gaat maatschappelijke thema’s niet uit de weg. Met zijn muziek en teksten weet hij mensen te raken en te verbinden. Zijn optreden op Koningsdag 2016 in Zwolle is daar een ongeëvenaard en onvergetelijk voorbeeld van. Hij kreeg de stad, het land en de Koninklijke familie aan het dansen.

De heer M. (Martien) Hovestad

2019
Uitgereikt bij concert Zwols Vocaal Ensemble in de O.L. Vrouwenbasiliek t.g.v. zijn 40-jarig jubileum als dirigent.

Martien Hovestad is een toonaangevend muzikaal ambassadeur van de stad. Zijn streven naar kwaliteit in de harmonie van klank, woord en beeld is de rode draad in zijn muzikale loopbaan. Een lange loopbaan van musiceren, dirigeren, componeren en jureren. Maar vooral ook van doceren: het overbrengen van zijn kennis van en liefde voor de muziek. Met zijn grote talent begeleidt en inspireert hij jong en oud het beste uit zichzelf te halen. Hij staat daarmee mede aan de wieg van het onderscheidende muziekonderwijs en de grote koortraditie in Zwolle. 

Mevrouw A. (Anna) van der Breggen

2021
Uitgereikt bij start 2e etappe Simac Ladiestour in Zwolle op 25 augustus t.g.v. Olympische medaille en beëindiging professionele wielerloopbaan.

Anna van der Breggen levert al bijna 10 jaar topprestaties als klassementsrenner, klimmer en tijdritspecialist. Ze is Olympisch kampioen, wereldkampioen, Europees- en Nederlands kampioen op de weg en wereldkampioen en Europees kampioen op de individuele tijdrit. Zij verzamelde door de jaren heen veel prijzen. Van de Giro Rosa tot de Waalse Pijl. En dat voor iemand die ooit van zichzelf zei: ‘Ík ben geen echte topsporter!’ De Olympische Spelen in Japan sloot zij af met een bronzen medaille op de individuele tijdrit. 

De heer S.J.C (Janco) Cnossen

2021
Uitgereikt t.g.v. zijn afscheid als voorzitter van Academiehuis Grote Kerk Zwolle op 1 december 2021.

Als wethouder en nadien als vrijwilliger, levert Janco Cnossen al vele jaren een betekenisvolle bijdrage aan stad en samenleving. Betrokken en bezield zet hij zich met zichtbaar plezier en resultaat in voor Zwolle en de Zwollenaren.

De heer R. (Rik) Elings

2022
Uitgereikt t.g.v.10-jarig bestaan Cultuurschip Thor in 2021.

Rik Elings heeft jarenlange grote muzikale en culturele verdiensten voor de stad. Bevlogen, veelzijdig en vakkundig is hij voor velen een voorbeeld en een bron van inspiratie. Met ‘liefde op de eerste klank’ brengt hij jong talent verder en tilt hij de stad naar een hoger cultureel plan.

De heer R.E. (René) de Heer 

2022
Uitgereikt t.g.v. zijn afscheid als wethouder op 15 juni 2022

René de Heer bracht in ruim twee decennia als bestuurder veel tot stand in tijden van grote maatschappelijke opgaven met (inter)nationale impact voor Zwolle en de regio. Opgaven die hij integraal en mensgericht benaderde in zijn streven naar een werkbare, vernieuwende en gedragen aanpak. In de ontwikkeling van Zwolle en de regio naar een zelfbewuste, toekomstgerichte en economisch sterke stad en regio speelde hij een vitale rol. 

De heer A.G.M. (Ton Koopman

2024

Uitgereikt t.g.v. een concert voor zijn 80ste verjaardag in 2024 in het Academiehuis

Ton Koopman is als dirigent en organist een grootheid, zowel nationaal als internationaal. Bevlogen en vakkundig brengt hij muziek van onder andere Bach tot leven. Als organist, klavecinist en dirigent brengt hij oude muziek tot leven. Ton Koopman heeft zich daarnaast hard gemaakt voor de restauratie van de Waalse Kerk en het Schnitgerorgel in het Academiehuis Grote Kerk.

De heer (B.) Bram van Polen

2024

Uitgereikt t.g.v. zijn afscheidswedstrijd bij PEC Zwolle

Bram van Polen; een bijna Blauwvinger en een bijzondere ambassadeur van Zwolle. Een clubicoon met een geweldige drive en groot doorzettingsvermogen. Als aanvoerder van PEC Zwolle won hij met de club de KNVB Beker. Ook de Johan Cruijffschaal kwam naar Zwolle in diezelfde aanvoerdersperiode. Bram is een man met een sociaal hart. Hij zet zich met hart en ziel in voor maatschappelijke, economische en sportieve projecten in de stad. Bram: toegankelijk, sociaal en verbindend. Hij heeft met PEC Zwolle mooie sportieve prestaties bereikt die een grote uitstraling hebben op Zwolle en de regio.

Overleden houders Erepenning
NaamJaar I gelegenheid | motivatie
De heer J.H.J.M. ten Doeschate
(† 1990)

1978
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als voorzitter van het bestuur van ziekenhuis De Weezenlanden.

De heer G. Ridder 
(† 1985)

1978
Uitgereikt t.g.v. 25-jarig jubileum.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als vrijwilliger bij de brandweer en voorzitter van de personeelsvereniging brandweer.

Mevrouw M. (Mary) Drijber-Halbertsma 
(† 1991)

1980
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle in de ondersteuning van haar echtgenoot/burgemeester van Zwolle.

De heer H. (Han) Prins 
(† 1987)

1980
Uitgereikt t.g.v. 25-jarig jubileum.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als architect en bestuurslid van de vereniging Vrienden van de Stadskern Zwolle.

De heer M.G.L. (Thijs) van Schouwenburg 
(† 1992)

1982
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als voorzitter van de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften en de Commissie Verzoekschriften.

De heer H.W. (Hans-Werner) Harzer
(† 1995)

1983
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als burgemeester van Lünen (1969-1989) in de jumelage met Zwolle.

Mevrouw A. (Anke) Jelsma
(† 1995)

1984
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle onder andere als raadslid.

De heer H. (Hein) Eskens 
(† 2007)

1984
Uitgereikt t.g.v. 25-jarig raadsjubileum.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als raadslid en wethouder

De heer L. (Louwies) Kooiman 
(† 2013)

1984
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle en het Zwols middelbaar en voortgezet onderwijs als oud-rector van de Thorbecke Scholengemeenschap.

De heer H. (Riekes) Lans 
(† 1991)

1986
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als raadslid.

De heer H. (Herman) Geertjes 
(† 2016)

1988
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als oprichter-directeur van Wavin.

De heer G. (Gauke) Loopstra 
(† 2000)

1990
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten (10 jaar) voor de stad Zwolle als burgemeester.

Zusters Onder de Bogen 
(† 2006)

1990
Uitgereikt t.g.v. vertrek uit Zwolle na 96 jaar.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als medestichter gemeenschap De Weezenlanden. Zwols vertegenwoordiger van de Zusters, zuster Bosch is overleden.

De heer H. (Henk) Okkels 
(† 2014)

1990
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als raadslid, wethouder en locoburgemeester.

De heer G. (Gerard) Veenhoven 
(† 2012)

1993
Uitgereikt t.g.v. afscheid als voorzitter algemeen bestuur Chr. Hogeschool Windesheim.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle in het Zwolse middelbaar en voortgezet onderwijs.

De heer G. (Gerrit) van der Brug 
(† 2015)

1994
Uitgereikt t.g.v. afscheid gemeenteraad.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als markant lid en nestor van de gemeenteraad.

De heer R. (Ruud) van Beek
(† 1997)

1995
Uitgereikt t.g.v. raadsvergadering.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als grensverleggend archeoloog.

De heer B.J. (Ben) Zomerdijk 
(† 2007)

1998
Uitgereikt t.g.v. 50-jarig jubileum.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als gezaghebbend sportjournalist en promotor van de (wieler)sport in Zwolle en de regio.

De heer J. (Jacques) Reuland 
(† 2008)

1998
Uitgereikt t.g.v. 80e verjaardag en afscheid als dirigent van Toonkunstkoor Caecilia.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als toonaangevend componist, dirigent en inspirator van de Zwolse muziekwereld in het algemeen.

De heer J.H.H. (Jos) Norp 
(† 2003)

2003
Uitgereikt t.g.v. 58e verjaardag.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als toegewijd promotor van stad en binnenstad met haar vele evenementen, in het bijzonder Carnaval en Sinterklaas. Uitgereikt bij afscheid van het Carnaval in kleine kring vanwege zijn ziekte.

De heer W. (Wil) Cornelissen 
(† 2014)

2005
Uitgereikt t.g.v. 60e Bevrijdingsdag Zwolle.

Als ‘meester-verteller’ weet hij met zijn verhalen over onder andere de Tweede Wereldoorlog mensen te raken en met elkaar te verbinden, ongeacht hun achtergrond of leeftijd. Daarmee draagt hij bij aan een grotere maatschappelijke bewustwording en verbondenheid in de stad.

De heer J.L. (Leo) Schotman 
(† 2020)

2005
Uitgereikt t.g.v. 60e Bevrijdingsdag Zwolle.

Door zijn boek ‘Zij vielen rondom Zwolle’ heeft hij een bijdrage geleverd aan de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel en Zwolle. Het boek is tevens een eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Door hierover ook in het basisonderwijs te vertellen, wordt de herinnering aan deze vaak nog zo jonge jongens levend gehouden. 

De heer G. (Gerard) Mostert 
(† 2020)

2006
Uitgereikt t.g.v. prijsuitreiking Nationale groencompetitie Entente Florale 11 oktober 2006.

Met zijn visie op natuur en milieu heeft hij pionierswerk verricht voor de ontwikkeling en het behoud van de groene vingerstructuur van ‘Blauwvingerstad’ Zwolle. Bovendien heeft hij bijgedragen aan een groter natuur- en milieubewustzijn door het toegankelijk maken van het groen voor iedereen, ook voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Daarmee staat hij aan de basis van het groenbeleid van de stad. Het goud dat Zwolle in 2006 heeft gewonnen bij de Europese groencompetitie Entente Florale is dan ook mede een erkenning van zijn verdiensten.

Overijsselse Zieken Omroep afdeling Zwolle
(Afdeling Zwolle opgeheven m.i.v. 1 januari 2022)

1980
Uitgereikt t.g.v.25-jarig jubileum.

De Overijsselse Zieken Omroep afdeling Zwolle is van betekenis voor Zwolle, omdat het werk van de omroep bijdraagt aan het doorbreken van het isolement van zieken, bejaarden, gehandicapten op onder meer vrijwillige basis.

De heer G.L. (Gaston) Sporre 
(† 2022)

2006
Uitgereikt t.g.v. afscheid als directeur Achmea op 5 september 2006.

Met zijn persoonlijke visie, bindend vermogen en veelzijdige maatschappelijke betrokkenheid is Gaston Sporre erin geslaagd Zwolle op meerdere fronten op de kaart te zetten. Hij kan dan ook met recht een ambassadeur van de stad worden genoemd.

De heer W.A.C. (Wim) Vos
(† 2022)

1984
Uitgereikt t.g.v. afscheid.

Bijzondere en langdurige verdiensten voor de stad Zwolle als Commissaris van Politie van Zwolle.

De heer J.H.J. (Joop) van Ommen
(† 2023)

2009
Uitgereikt t.g.v. opening De Herberg.

Joop van Ommen heeft jarenlang onderdak en steun geboden aan mensen in de stad die dat nodig hadden. Vaak wist hij kwetsbare mensen ook weer toekomstperspectief te geven. Met het opkomen voor hun belangen in de Zwolse samenleving heeft hij hen een stem en gezicht gegeven.