Veelgestelde vragen Fietsbereikbaarheid
Lees hier de veelgestelde vragen over de projecten binnen het onderwerp Fietsbereikbaarheid
Algemeen
Waarom wordt er meer ruimte gemaakt voor fietsers en voetgangers in de de binnenstad?
Door meer ruimte te geven aan mensen die lopen en fietsen, blijft het centrum ook in de toekomst goed bereikbaar en leefbaar. Het wordt veiliger, vriendelijker en beter toegankelijk voor bewoners én bezoekers.
De gemeente heeft de plannen afgestemd met winkeliers, horeca en bewoners van de binnenstad. Deze afspraken horen bij het programma Ons Stadshart van Morgen, waar meer dan 600 Zwollenaren aan hebben meegedacht. Ook het platform Bereikbare Binnenstad heeft hierover adviezen gedeeld in de Bereikbaarheidsagenda.
Hoe zorgt de gemeente voor een betere fietsbereikbaarheid?
De gemeente investeert de komende jaren in betere fietsroutes én in meer goede fietsenstallingen. Zo wordt de stad veiliger, vriendelijker en beter bereikbaar voor bewoners en bezoekers.
De gratis fietsenstalling op het Rodetorenplein is vaak vol en ligt aan een belangrijke fietsroute. Daarom wordt deze stalling als een van de eerste verbeterd. Ook wordt de Koestraat aangepakt als onderdeel van een verbeterde fietsroute.
Waarom komen er nieuwe/ verbeterde fietsroutes in de binnenstad?
De gemeente maakt nieuwe fietsroutes die prettig en veilig zijn om te gebruiken. Deze routes leiden naar goede plekken om je fiets neer te zetten en sluiten aan op belangrijke wegen van en naar het centrum.
De zuidelijke route loopt via de Koestraat en Kamperstraat. De noordelijke route gaat via de Nieuwstraat en Thorbeckegracht.
Waarom wordt er gestart met de Zuidelijke fietsroute, met de Koestraat en Kamperstraat?
Om drukke plekken als de Grote Markt en Melkmarkt veilig te houden, creëren we nieuwe fietsroutes. De Koestraat is smal en onveilig, dus we beginnen daar. We maken de straten ook fijn voor voetgangers en voegen wat groen toe, waar dat kan.
Welke besluiten zijn er genomen voor de verbetering van de fietsroutes?
De strategische visie op het Stadshart is het ‘Ontwikkelprogramma Ons Stadshart van Morgen’. Dit Ontwikkelprogramma is in het voorjaar 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Hoe deze visie wordt uitgewerkt staat in de ‘Uitvoeringsagenda Ons Stadshart van Morgen’ die in februari 2023 is vastgesteld. De Melkmarkt en de Grote Markt zijn als voetgangersgebied aangewezen. Het college heeft hierover in februari 2023 een besluit genomen, inclusief de verbetering van de fietsroutes door de binnenstad. In december 2023 heeft de gemeenteraad de parkeerstrategie 2040 aangenomen. De plannen in de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad zorgen voor samenhang met de andere mobiliteitsonderwerpen die in de stad spelen.
Hoe kan ik meedenken?
Er worden verschillende mogelijkheden geboden om mee te denken over de plannen. Binnen het thema 'Fietsbereikbaarheid' vallen verschillende (deel)projecten zoals de uitbreiding van de fietsenstalling aan het Rodetorenplein en de vernieuwing van de Koestraat. Houd de projectpagina's, de nieuwsbrief en de agenda in de gaten om op te hoogte te blijven van de verschillende meedenk-/meewerkmogelijkheden.
Veiligheid
Zijn fietsroutes hetzelfde als fietstraten?
Nee, dat is niet hetzelfde. De verbindingswegen in de stad worden aantrekkelijkere en veiligere routes voor fietsers en voetgangers. Maar de straten worden niet ingericht als fietsstraat.Er is aandacht voor voldoende ruimte om elkaar te passeren en voor het beperken van hoge snelheden. Het gedrag van weggebruikers speelt daarbij ook een belangrijke rol, dat niet altijd met fysieke maatregelen te beïnvloeden is.
Hoe zorgen jullie dat fietsroutes veilig blijven?
Met de uitwerking van het ontwerp van de fietsroutes houden we zoveel mogelijk rekening met het voorkomen/beperken van hoge snelheden. Een veilige fietsroute betekent ook dat er voldoende ruimte is om elkaar veilig te kunnen passeren. Hiervoor hebben we ruimte nodig. Het gedrag van de bestuurders is hierbij ook belangrijk. Dit is niet altijd in fysieke maatregelen te bepalen.
Hoe zorgen jullie dat fietsen op kruispunten veilig blijft?
Veiligheid is prioriteit bij het ontwerpen van kruispunten. We besteden extra aandacht aan het ontwerp, zodat fietsers zich veilig voelen. We kijken naar verschillende manieren om ervoor te zorgen dat kruispunten veilig worden gebruikt. Het ontwerp van fietsroutes en kruispunten houdt hier rekening mee.
Kan de fietsroute door het park langs de Potgietersingel lopen voor meer sociale controle?
De beste fietsroute aan de zuidkant gaat via de Koestraat en Kamperstraat, omdat dit goed aansluit op invalswegen en routes naar fietsenstallingen. Een nieuwe route door het park vraagt om een lastige aansluiting op de Wilhelminasingel, waardoor het onveilig is. Daarom kiezen we voor de veilige route.
Is het mogelijk om de fietsroutes eenrichtingsverkeer (ook voor fietsers) te maken?
Sommige straten hebben nu eenrichtingsverkeer voor auto's en ander gemotoriseerd verkeer. Voor de bereikbaarheid ontkomen we er niet aan om een aantal straten in de binnenstad beschikbaar te houden voor twee richtingen autoverkeer. Om de bereikbaarheid voor fietsers te verbeteren, behouden we tweerichtingsverkeer op fietsroutes. We geven fietsers genoeg ruimte om elkaar veilig voorbij te fietsen.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze boodschappen thuis kunnen afleveren en onze oudere ouders nog steeds kunnen verwelkomen voor een bezoek?
Het blijft voor bewoners mogelijk om mensen bij de deur af te zetten of boodschappen uit te laden. Ook zijn we bezig met het creëren van meer gehandicaptenparkeerplaatsen in het stadscentrum.
Wordt niet-bestemmingsverkeer zoals vrachtwagens verboden als de binnenstad vriendelijker wordt voor voetgangers en fietsers?
Het weren van verkeer dat geen bestemming in de binnenstad heeft, is een grote en zorgvuldige beslissing. We onderzoeken per gebied wat mogelijk is. Door de nieuwe inrichting van de fietsroutes maken we het minder aantrekkelijk voor auto- en vrachtverkeer, dat geen bestemmingsverkeer is, om door de binnenstad te rijden. Zo stimuleren we doorgaand verkeer om een andere route te nemen.
Zijn er cijfers bekend over de verkeersveiligheid en doorgaand verkeer in de binnenstad?
Het aantal geregistreerde ongevallen wordt landelijk bijgehouden, maar helaas niet alle (lichte) ongevallen en bijna-ongevallen. Samen met de provincie Overijssel werken we aan een nieuwe aanpak (SPV) voor verkeersveiligheid, gebaseerd op risico-indicatoren. Dit moet proactief inzicht geven in verkeersonveilige locaties.
Parkeren
Wat verandert er per 1 mei?
Vanaf 1 mei 2025 gelden de nieuwe regels, voor elk adres dat recht heeft op een parkeervergunning in sector 1 en 2 (Binnenstad Noord en Binnenstad Zuid). In de Bereikbaarheidsagenda Binnenstad is hier door het Platform Bereikbaarheidsagenda over geadviseerd. De gemeente heeft dit advies overgenomen en verwerkt in de nieuwe regeling voor parkeervergunningen.
Meer weten over de nieuwe regels voor autoparkeren in de Binnenstad ga naar:www.zwolle.nl/parkeervergunning-voor-binnenstadbewoners
Waar kunnen mensen straks parkeren, als het binnen de gracht niet altijd mogelijk is?
Met een parkeervergunning kun je parkeren waar dat mag. We verplaatsen parkeerplekken naar hubs en garages, maar dat gaat stap voor stap en in samenhang met de uitgegeven parkeervergunningen. De gehandicaptenplaatsen breiden we uit.
Wat zijn alternatieve parkeerlocaties voor bewoners langs fietsroutes?
Met een parkeervergunning mag je parkeren in sector 1 én 2 (de binnenstad). Een parkeervergunning kan, onder dezelfde voorwaarden, geruild worden voor een abonnement in gemeentelijke garages of –terreinen. Bekijk de parkeerlocaties waar dit mogelijk is via: www.zwolle.nl/parkeerabonnement-voor-bewoners .
Kan gebruik worden gemaakt van de parkeerplekken bij het stadhuis in de Goudsteeg?
Dit is niet mogelijk. Op dit moment vindt een onderzoek plaats naar de herbestemming van het parkeerterrein van het stadhuis aan de Goudsteeg voor fietsparkeren.
Hoe zet ik mijn parkeervergunning om naar een parkeerabonnement?
Wil je jouw bestaande parkeervergunning omzetten naar een parkeerabbonnement voor een van de gemeentelijke parkeervoorzieningen? Ga naar: Parkeren | Gemeente Zwolle
Meer weten?
Meer weten over de nieuwe regels voor autoparkeren en de Bereikbare Binnenstad? Klik op de onderstaande link.