Parkeerabonnement voor bewoners

U kunt een abonnement aanvragen als u in het vergunninghoudergebied woont. Zwolle kent de volgende abonnementen: Abonnement bewoners of Abonnement bewoners sector 1 en 2 (binnenstad). U kunt een abonnement aanvragen of wijzigen via het parkeerloket.

Beschrijving

Abonnement bewoners

U kunt een abonnement bewoners aanvragen als u in een van de vergunninghoudergebieden woont.

Een bewoner die niet in aanmerking komt voor een bewonersvergunning of abonnement bewoners (sector 1 en 2) kan wel een Abonnement bewoners aanvragen voor een parkeeraccommodatie naar keuze. Ook als meer personen met ieder een motorvoertuig op 1 adres wonen, kunnen ze een Abonnement bewoners aanvragen.

Abonnement bewoners binnenstad

In de binnenstad (sector 1 en 2)  is een zeer hoge parkeerdruk, omdat er meer bewoners en bedrijven met een motorvoertuig dan dat er parkeerplekken zijn. Veel bewoners van de binnenstad maken vrijwillig gebruik van de mogelijkheid om in plaats van een parkeervergunning op straat te kiezen voor een abonnement (sector 1 en 2) op een parkeeraccommodatie rondom het centrum. Hiermee vermijden ze de parkeerdruk in de binnenstad en/of kunnen ze het motorvoertuig op een overdekte parkeerplaats stallen.

De kosten van deze abonnementen (sector 1 en 2) zijn gelijk aan die van een vergelijkbare parkeervergunning en goedkoper dan een Abonnement.

Parkeerabonnementen

Met een parkeerabonnement kunt u parkeren op bepaalde parkeerlocaties in Zwolle. Voor de volgende parkeeraccommodaties kunt u bij de gemeente een abonnement aanvragen:

Parkeerterreinen zonder slagboom:

 • Parkeerterrein Albert Cuypstraat
 • Parkeerterrein Assendorperstraat
 • Parkeerterrein Schuttevaerkade
 • Parkeerterrein Turfmarkt
 • Parkeerterrein Van Karnebeekstraat P2
 • Parkeerterrein t Streekien

Parkeerterrein met slagboom:

 • Parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel

Parkeergarages met slagboom:

 • Parkeergarage Diezerpoort
 • Parkeergarage Emmawijk
 • Parkeergarage Katwolderplein
 • Parkeergarage Noordereiland
 • Parkeergarage Dijkstraat

Aanvraag

U kunt een abonnement aanvragen via het parkeerloketexterne-link-icoon Hier kunt u uw abonnement  24 uur per dag, zeven dagen per week ook wijzigen. U logt in met DigiD.

Voor een parkeervergunning moet u bewoner of zakelijk belanghebbende in het vergunninghoudergebied zijn en moet u een motorvoertuig hebben.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?

Als u aan de standaardvoorwaarden voldoet, krijgt u binnen enkele werkdagen een abonnement. Als het een abonnement voor een parkeeraccommodatie met slagboom betreft, wordt de toegangsdruppel binnen een week toegestuurd.

Is dat niet het geval dan kan het 1 tot 2 weken duren. U ontvangt hierover persoonlijk bericht.

Lease- of huurauto

Als u een lease- of huurauto van een erkend autoverhuurbedrijf heeft, moet u een kopie van het lease- of huurcontract bij de aanvraag voegen.

Kosten

De kosten van dit product staan op onze pagina parkeertarievenexterne-link-icoon

Automatische betaling

Vraagt u een parkeerabonnement aan? Dan kunt u kiezen voor automatische betaling van uw abonnement. Uw abonnement gaat meteen in en wordt elk jaar automatisch verlengd. In november ontvangt u een bericht over de betaling en schrijven we het bedrag af. U kunt dit aangeven via het parkeerloketexterne-link-icoon.

Als u niet automatisch betaalt, moet u het abonnement elk jaar zelf verlengen en betalen via iDeal in het parkeerloket.

Bijzonderheden

Parkeerabonnement wijzigen

Via het digitale loketexterne-link-icoon kunt u:

 • uw parkeerabonnement opzeggen
 • een tijdelijk kenteken toevoegen
 • een permanente kentekenwijziging doorgeven.

Bedrijven kunnen inloggen met eHerkenning en bewoners met DigiD.

Regels

Zwolle streeft naar een goede balans tussen de verschillende voorzieningen voor haar bewoners en bedrijven in de wijken. Onderdeel hiervan zijn parkeerfaciliteiten.

Om het parkeren te regelen, zijn er voorschriften voor een parkeervergunning en parkeerabonnement. De regels verschillen per wijk

U kunt ze vinden op zwolle.nl/parkeervoorschrift

Beleid & wetgeving

Bij dit product gaan we uit van de landelijke wetgeving en/of plaatselijke regels.

Wetgeving:
wetten.overheid.nlexterne-link-icoon

Contact

Als u vragen heeft over uw abonnement, kijk dan (bij uw eigen gegevens) in uw digitaal parkeerloketexterne-link-icoon.

Klachten & meldingen

Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.