Student in Zwolle

Ga je in Zwolle studeren? Een goede keus! Onze stad kent veel opleidingen, in veel verschillende richtingen en van goede kwaliteit. Ook de binnenstad, de uitgaansmogelijkheden, en de sport- en studentenverenigingen dragen bij aan een goede studententijd.

Zwolle Studentenstad

De website Studentenstadzwolle.nl geeft veel informatie.

 • Wat biedt de stad op cultureel gebied?
 • Welke scholen en onderwijsmogelijkheden zijn er?
 • Waar kan ik als student in Zwolle wonen en hoe kom ik aan een kamer?
 • Welke mogelijkheden biedt de stad op het gebied van vrije tijd en uitgaan?

De studentenverenigingen, maar ook de open dagen in het mbo- en het wo/hbo-onderwijs staan op deze site vermeld.

Kijk op de site van: Zwolle Studentenstad  

Wegwijs

Verder maakt de gemeente je op deze pagina graag wegwijs in Studentenstad Zwolle.

Wonen in Zwolle

Verhuizen naar Zwolle

Kom je in Zwolle wonen, dan moet je dat binnen 5 dagen na je verhuizing melden bij de gemeente. Je mag het ook eerder doorgeven natuurlijk. Graag zelfs. Ook als je als rasechte Zwollenaar op kamers gaat, moet je in verband met je studiefinanciering je verhuizing doorgeven. Veel werk is dat niet. Dat kan namelijk online. Wij zorgen ervoor dat je bij je oude gemeente wordt uitgeschreven.

Meer informatie over verhuizen naar en binnen Zwolle

Zoeken naar een kamer

Studenten die een kamer in Zwolle zoeken, kunnen zich inschrijven bij Stichting Studenten Huisvesting. Via de site dewoningzoeker.nl kun je reageren op aangeboden woningen. Een andere mogelijkheid is inschrijven bij een commercieel kamerverhuurbemiddelingsbureau.

Huurprijzen kamers

Veel studenten betalen teveel huur voor hun kamer, studio of appartement. Wat ze vaak niet weten is dat hun kale huur wettelijk ligt vastgesteld en dat ze de teveel gevraagde huur kunnen terugvragen via de huurcommissie. Check bij sooz.nl/check-je-kamer/ of je ook daadwerkelijk teveel huur betaalt.

Bemiddelingskosten 

Sinds 1 juli 2016 is de wet ‘dubbele bemiddelingskosten’ van kracht. Deze wet verbiedt het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij huurders door een bemiddelaar die werkt voor een verhuurder.

Te hoge huren

Betaal je te veel huur of heb je toch onterecht bemiddelingskosten betaald? Op de website van het Juridisch Loket en de Woonbond  staat informatie over te hoge huren en (onrechtmatig betaalde) bemiddelingskosten, waaronder voorbeeldbrieven. Als het sturen van een brief naar de makelaar of het bemiddelingsbureau geen resultaat oplevert, kun je als huurder naar de rechter stappen. 

Veilig op kamers

Als je een kamer hebt gevonden, dan is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het niet onbelangrijk. Verken de vluchtroutes en houd deze vrij. Weet waar de blusmiddelen staan en controleer deze regelmatig.

Leest meer over brandveiligheidstips voor kamerbewoners op onze pagina: Brandveiligheidstips

Klachten en huurmisstanden

We willen dat mensen goed en veilig kunnen wonen in Zwolle en daarvoor een redelijke huurprijs betalen. Heb je een klacht of is er sprake van huurmisstanden of onveilige situaties? En krijg je geen gehoor bij de verhuurder? Dan kun je bij verschillende instanties terecht voor advies en (juridsche) ondersteuning. Hieronder vind je een overzicht van instanties waarbij je met je klacht terecht kunt.

Studentenbalie SOOZ Voor al  je vragen en/of klachten op het gebied van studeren, wonen en werken in Zwolle. Denk aan een huurprijscheck en klachten en juridische bijstand over:

 • de huurprijs
 • bemiddelingskosten
 • onderhoud- en servicekosten
 • kosten voor nutsvoorzieningen

van je studentenwoning. Kijk op de site van SOOZ. voor meer informatie: SOOZ.

Huurcommissie  (Woonbond). Bij klachten en juridische bijstand wat betreft:

 • huurprijs
 • bemiddelingskosten
 • onderhoud
 • servicekosten
 • kosten voor nutsvoorzieningen van je huurwoning.

Kijk op de site van Huurcommissie voor meer informatie: Huurcommissie

Het Juridisch loket  Voor juridische bijstand over de:

 • huurprijs
 • bemiddelingskosten
 • onderhoud- en servicekosten
 • of kosten voor nutsvoorzieningen van je huurwoning.

Kijk voor meer informatie op de site van Jurdisch Loket.

Meldpunt Gemeente  Je kunt met klachten natuurlijk ook bij ons terecht. Denk daarbij aan klachten over huurmisstanden met betrekking tot:

 • leefbaarheid
 • veiligheid
 • bouwtechnische aangelegenheden
 • bestemmingsplan aangelegenheden.

Deel je klacht op onze pagina Meldingen, klachten en bezwaren.

GGD Hier kun je terecht als je gezondheidsklachten hebt die misschien die te maken hebben met de leefomgeving. Denk aan:

 • vocht en schimmel in huis
 • geluidsoverlast
 • luchtvervuiling
 • slechte ventilatie 
 • enzovoorts

Meer informati over de GGD vind je op de site van de GGD.

Belasting

Als je in Zwolle woont,  dan moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. Maak daarover goede afspraken met je huisgenoten als je gezamenlijk de aanslag betaalt. En zorg dat je alles hebt geregeld als je weer gaat verhuizen. De persoon die de aanslag ontvangt, is ook verantwoordelijk voor een correcte betaling. Als student kun je de gemeente trouwens vragen om kwijtschelding.

Meer informatie over gemeentelijke belastingen vind je op de gelijknamige pagina.

Studentenstad Zwolle

Buro Ruis

Buro Ruis is de spin in het web van activiteiten voor alle studenten in Zwolle. Buro Ruis organiseert en ondersteunt de meest uiteenlopende culturele activiteiten zoals:

 • concerten
 • comedy avonden
 • dancefeesten
 • lezingen
 • proeverijen
 • workshops
 • festivals.

Buro Ruis organiseert ook de Bruisweken, de introductieweken voor nieuwe studenten aan het begin van het studiejaar. De Bruisweken vinden gedurende drie weken plaats in en om de binnenstad. Tijdens die periode worden er door Buro Ruis activiteiten verzorgd voor alle nieuwe studenten.

'Doe zelf eens wat!'

Wil je flink uitpakken met je afstuderen? Heb jij een spectaculair idee dat je anderen ook wilt leren? Of wil je gewoon advies? Onder de vlag ‘Doe zelf eens wat!’ biedt Buro Ruis ondersteuning aan studenten en organisaties die actief willen zijn voor andere studenten. 

Met het project ‘The Graduate’ kun je met ondersteuning van Buro Ruis van je afstuderen een spektakel maken. 
Buro Ruis biedt ook stageplaatsen aan studenten met affiniteit voor kunst en cultuur en de nodige ondernemingszin.

Meer informatie over Buro Ruis vind je op hun pagina: Buro Ruis

Studentenverenigingen / SOOZ

Zwolle heeft een dikke tien studentenverenigingen. Ze werken samen in het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ), dat optreedt als de belangenbehartiger van de Zwolse student. Behalve voor het collectief zet Sooz zich ook in voor de individuele student, bijvoorbeeld bij geschillen met school of huisbaas.SOOZ is één van de lidbonden van de LSVb (Landelijke Studentenvakbond).

Kijk voor meer informatie over de SOOZ op hun site: SOOZ

Subsidieregeling voor en door studenten

Ook de gemeente Zwolle maakt het voor studenten mogelijk om activiteiten voor medestudenten te organiseren. Met subsidie! 

Dat kunnen allerlei activiteiten zijn, zoals een sporttoernooi of een talentenjacht. Zolang ze maar bijdragen aan de ontwikkeling van Zwolle tot een bruisende en levendige studentenstad.

Meer informatie over Subsidieregeling voor een door studenten vind je op onze pagina: Subsidieregeling voor en door studenten.

Individuele Studietoeslag voor studenten met een beperking

Studenten met een beperking hebben vaak extra kosten tijdens hun studie. Of zij kunnen bijvoorbeeld door die beperking geen bijbaantje vinden.

Heb jij een beperking? Misschien heb je recht op de individuele studietoeslag. De Individuele Studietoeslag bedraagt maximaal € 3.718 per jaar. Dus maak er gebruik van!

Lees meer over Individuele Studietoeslag op onze pagina: Individuele Studietoeslag

Stage bij gemeente Zwolle

Wil je nader kennismaken met de gemeente Zwolle, dan is een stageplaats bij onze boeiende organisatie iets voor jou. Jaarlijks bieden wij plaats aan maar liefst meer dan 80 studenten (van vmbo’ers tot wo’ers) om bij ons af te studeren of stage te lopen. Je werkt zelfstandig onder supervisie van een professional. Bovendien mogen alle stagiairs kosteloos interne opleidingen volgen.

Kijk voor meer informatie op onze pagina: Werken voor Zwolle 

Volg de gemeente Zwolle

Je kunt de gemeente Zwolle volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Via Twitter krijg je meldingen over onder andere persberichten die de gemeente verstuurt. Op Facebook delen we nieuws en activiteiten. Geef je ons een like?