Student in Zwolle

Ga je in Zwolle studeren? Een goede keus! De stad kent veel opleidingen, in veel verschillende richtingen en van goede kwaliteit. Ook de binnenstad, de uitgaansmogelijkheden, de sport- en studentenverenigingen dragen bij aan een goede studententijd. De gemeente maakt je op deze pagina graag wegwijs in Studentenstad Zwolle.

Verhuizen naar Zwolle

Kom je in Zwolle wonen, dan moet je dat binnen vijf dagen melden bij de gemeente. Ook als je als rasechte Zwollenaar op kamers gaat, moet je in verband met je studiefinanciering je verhuizing doorgeven. Veel werk is dat niet. Je kunt je verhuizing online doorgeven. Wij zorgen ervoor dat je uit je oude gemeente wordt uitgeschreven.

  • Meer informatie over verhuizen naar en binnen Zwolle

Zoeken naar een kamer

Studenten die een kamer in Zwolle zoeken, kunnen zich inschrijven bij Stichting Studenten Huisvesting. Via de site dewoningzoeker.nl kun je reageren op aangeboden woningen. Een andere mogelijkheid is inschrijven bij een commercieel kamerverhuurbemiddelingsbureau.

Bemiddelingskosten kamerverhuur

Op 1 juli 2016 is de wet ‘dubbele bemiddelingskosten’ in werking getreden. Deze wet verbiedt het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij huurders door een bemiddelaar die werkt voor een verhuurder. De wet regelt afspraken tussen huurder en verhuurder. Er is sprake van privaatrecht. In deze wet is geen rol voor de gemeente opgenomen.

Heb je toch onterecht bemiddelingskosten betaald? Op de website van het Juridisch Loket en de Woonbond staat informatie over (onrechtmatig betaalde) bemiddelingskosten, waaronder voorbeeldbrieven voor terugvordering van bemiddelingskosten. Als het sturen van een brief naar de makelaar of het bemiddelingsbureau geen resultaat oplevert, kan de huurder naar de rechter stappen. 

Veilig op kamers

Als je een kamer hebt gevonden, dan is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het niet onbelangrijk. Verken de vluchtroutes en houd deze vrij. Weet waar de blusmiddelen staan en controleer deze regelmatig.

Belasting

Woon je in Zwolle, dan moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. Maak daarover goede afspraken als je met meer studenten op één adres woont en gezamenlijk de aanslag betaalt. En zorg dat je alles hebt geregeld als je weer gaat verhuizen. De persoon die aanslag ontvangt, is ook verantwoordelijk voor een correcte betaling. Als student kun je trouwens de gemeente vragen om kwijtschelding.

Buro Ruis

Buro Ruis is de spin in het web van activiteiten voor alle studenten in Zwolle. Buro Ruis organiseert en ondersteunt de meest uiteenlopende culturele activiteiten zoals concerten, comedy avonden, dancefeesten, lezingen, proeverijen, workshops en festivals. Buro Ruis organiseert ook de Bruisweken, de introductieweken voor nieuwe studenten aan het begin van het studiejaar. De Bruisweken vinden gedurende drie weken plaats in en om de binnenstad. Tijdens de gehele periode worden er door Buro Ruis activiteiten verzorgd voor alle nieuwe studenten.

Wil je flink uitpakken met je afstuderen? Heb jij een spectaculair idee dat je anderen ook wilt leren? Of wil je gewoon advies? Onder de vlag ‘Doe zelf eens wat!’ biedt Buro Ruis ondersteuning aan studenten en organisaties die actief willen zijn voor andere studenten. 

Met het project ‘The Graduate’ kun je met ondersteuning van Buro Ruis van je afstuderen een spektakel maken. 
Buro Ruis biedt ook stageplaatsen aan studenten met affiniteit voor kunst en cultuur en de nodige ondernemingszin.

Individuele Studietoeslag voor studenten met een beperking

Studenten met een beperking hebben vaak extra kosten om een studie te kunnen volgen. Of zij kunnen bijvoorbeeld door die beperking geen bijbaantje vinden.

Heb jij een beperking? Misschien heb je recht op de individuele studietoeslag. De Individuele Studietoeslag bedraagt maximaal € 3.718 per jaar. Dus maak er gebruik van!

Subsidieregeling voor en door studenten

Ook de gemeente Zwolle maakt het mogelijk voor studenten om activiteiten voormedestudenten te organiseren. Met subsidie! 

Dat kunnen allerlei activiteiten zijn, zoals een sporttoernooi of een talentenjacht, zolang deze maar bijdragen aan de ontwikkeling van Zwolle tot een bruisende en levendige studentenstad.

Zwolle: studentenstad

De website Studentenstadzwolle.nl geeft veel informatie. Wat biedt de stad op cultureel gebied? Welke scholen en onderwijsmogelijkheden zijn er? Hoe kom je aan huisvesting? Welke mogelijkheden biedt de stad op het gebied van vrije tijd en uitgaan? De studentenverenigingen, maar ook de open dagen in het mbo- en het wo/hbo-onderwijs staan op deze site vermeld.

Studentenverenigingen

Zwolle heeft een dikke tien studentenverenigingen. Ze werken samen in het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (Sooz), dat optreedt als de belangenbehartiger van de Zwolse student. Behalve voor het collectief zet Sooz zich ook in voor de individuele student, bijvoorbeeld bij geschillen met school of huisbaas.

  • Meer informatie over Sooz

Stage bij gemeente Zwolle

Wil je nader kennismaken met de gemeente Zwolle, dan is een stageplaats bij onze boeiende organisatie iets voor jou. Jaarlijks bieden wij plaats aan maar liefst meer dan 80 studenten (van vmbo’ers tot wo’ers) om bij ons af te studeren of stage te lopen. Je werkt dan zelfstandig onder supervisie van een professional. Bovendien mogen alle stagiairs kosteloos interne opleidingen volgen.

  • Meer informatie over een stageplek bij de gemeente Zwolle

Volg de gemeente Zwolle

Als je op Facebook of op Twitter zit, dan kun je de gemeente Zwolle 'volgen'. Via Twitter krijg je meldingen over onder andere persberichten die de gemeente verstuurt. Op Facebook delen we nieuws en activiteiten, waarop je kunt reageren als je een account op Facebook hebt. Laat je even weten of je dat 'leuk' vindt?