Student in Zwolle

Ga je in Zwolle studeren? Een goede keus! De stad kent veel opleidingen, in veel verschillende richtingen en van goede kwaliteit. Ook de binnenstad, de uitgaansmogelijkheden, de sport- en studentenverenigingen dragen bij aan een goede studententijd. De website Studentenstadzwolle.nl geeft veel informatie. Wat biedt de stad op cultureel gebied? Welke scholen en onderwijsmogelijkheden zijn er? Waar kan je als student in Zwolle wonen en hoe kom ik  aan een kamer? Welke mogelijkheden biedt de stad op het gebied van vrije tijd en uitgaan? De studentenverenigingen, maar ook de open dagen in het mbo- en het wo/hbo-onderwijs staan op deze site vermeld.

Meer informatie over Zwolle Studentenstad  

De gemeente maakt je op deze pagina graag wegwijs in Studentenstad Zwolle.

Wonen in Zwolle

Verhuizen naar Zwolle

Kom je in Zwolle wonen, dan moet je dat binnen vijf dagen melden bij de gemeente. Ook als je als rasechte Zwollenaar op kamers gaat, moet je in verband met je studiefinanciering je verhuizing doorgeven. Veel werk is dat niet. Je kunt je verhuizing online doorgeven. Wij zorgen ervoor dat je uit je oude gemeente wordt uitgeschreven.

  • Meer informatie over verhuizen naar en binnen Zwolle

Zoeken naar een kamer

Studenten die een kamer in Zwolle zoeken, kunnen zich inschrijven bij Stichting Studenten Huisvesting. Via de site dewoningzoeker.nl kun je reageren op aangeboden woningen. Een andere mogelijkheid is inschrijven bij een commercieel kamerverhuurbemiddelingsbureau.

huurprijzen en bemiddelingskosten kamers

Veel studenten betalen teveel huur voor hun kamer, studio of appartement. Wat ze vaak niet weten is dat hun kale huur wettelijk ligt vastgesteld en dat ze de teveel gevraagde huur kunnen terugvragen via de huurcommissie. Check bij sooz.nl/check-je-kamer/ of je ook daadwerkelijk teveel huur betaalt.

Op 1 juli 2016 is de wet ‘dubbele bemiddelingskosten’ in werking getreden. Deze wet verbiedt het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij huurders door een bemiddelaar die werkt voor een verhuurder.

Betaal je te veel huur of heb je toch onterecht bemiddelingskosten betaald? Op de website van het Juridisch Loket en de Woonbond  staat informatie over te hoge huren en (onrechtmatig betaalde) bemiddelingskosten, waaronder voorbeeldbrieven. Als het sturen van een brief naar de makelaar of het bemiddelingsbureau geen resultaat oplevert, kan de huurder naar de rechter stappen. 

Veilig op kamers

Als je een kamer hebt gevonden, dan is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het niet onbelangrijk. Verken de vluchtroutes en houd deze vrij. Weet waar de blusmiddelen staan en controleer deze regelmatig.

Klachten en huurmisstanden

We willen dat mensen goed en veilig kunnen wonen in Zwolle en daarvoor een redelijke huurprijs betalen.  Heb je een klacht of is er sprake van huurmisstanden of onveilige situaties en krijg je geen gehoor bij de verhuurder dan kun je bij verschillende instanties terecht voor advies en (juridsche) ondersteuning. Onderstaand een overzicht waar kan ik terecht met mijn klacht, bij wie kan ik terecht met mijn klacht en wat kunnen ze voor mij betekenen?

Studentenbalie S.O.O.Z Al  je vragen en/of klachten op het gebied van studeren, wonen en werken in Zwolle o.a.: huurprijscheck, klachten en juridische bijstand over de huurprijs, bemiddelingskosten,  onderhoud-, servicekosten- of kosten voor nutsvoorzieningen van je studentenwoning.

Huurcommissie  (Woonbond)  Klachten en juridische bijstand over huurprijs, bemiddelingskosten, onderhoud, servicekosten of kosten voor nutsvoorzieningen van je huurwoning.

Het Juridisch loket   Juridische bijstand over de huurprijs, bemiddelingskosten,  onderhoud-, servicekosten- of kosten voor nutsvoorzieningen van je huurwoning.

Meldpunt Gemeente  Klachten over huurmisstanden aangaande leefbaarheid, veiligheid, bouwtechnische en bestemmingsplan technische aangelegenheden.

GGD  Gezondheidsklachten die te maken kunnen hebben met de leefomgeving o.a.: vocht en schimmel in huis, geluidsoverlast, luchtvervuiling, slechte ventilatie  ect

Belasting

Woon je in Zwolle, dan moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. Maak daarover goede afspraken als je met meer studenten op één adres woont en gezamenlijk de aanslag betaalt. En zorg dat je alles hebt geregeld als je weer gaat verhuizen. De persoon die aanslag ontvangt, is ook verantwoordelijk voor een correcte betaling. Als student kun je trouwens de gemeente vragen om kwijtschelding.

Studentenstad Zwolle

Buro Ruis

Buro Ruis is de spin in het web van activiteiten voor alle studenten in Zwolle. Buro Ruis organiseert en ondersteunt de meest uiteenlopende culturele activiteiten zoals concerten, comedy avonden, dancefeesten, lezingen, proeverijen, workshops en festivals. Buro Ruis organiseert ook de Bruisweken, de introductieweken voor nieuwe studenten aan het begin van het studiejaar. De Bruisweken vinden gedurende drie weken plaats in en om de binnenstad. Tijdens de gehele periode worden er door Buro Ruis activiteiten verzorgd voor alle nieuwe studenten.

Wil je flink uitpakken met je afstuderen? Heb jij een spectaculair idee dat je anderen ook wilt leren? Of wil je gewoon advies? Onder de vlag ‘Doe zelf eens wat!’ biedt Buro Ruis ondersteuning aan studenten en organisaties die actief willen zijn voor andere studenten. 

Met het project ‘The Graduate’ kun je met ondersteuning van Buro Ruis van je afstuderen een spektakel maken. 
Buro Ruis biedt ook stageplaatsen aan studenten met affiniteit voor kunst en cultuur en de nodige ondernemingszin.

Studentenverenigingen / SOOZ

Zwolle heeft een dikke tien studentenverenigingen. Ze werken samen in het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ), dat optreedt als de belangenbehartiger van de Zwolse student. Behalve voor het collectief zet Sooz zich ook in voor de individuele student, bijvoorbeeld bij geschillen met school of huisbaas.SOOZ is één van de lidbonden van de LSVb (Landelijke Studentenvakbond).

  • Meer informatie over SOOZ

Subsidieregeling voor en door studenten

Ook de gemeente Zwolle maakt het mogelijk voor studenten om activiteiten voor medestudenten te organiseren. Met subsidie! 

Dat kunnen allerlei activiteiten zijn, zoals een sporttoernooi of een talentenjacht, zolang deze maar bijdragen aan de ontwikkeling van Zwolle tot een bruisende en levendige studentenstad.

Individuele Studietoeslag voor studenten met een beperking

Studenten met een beperking hebben vaak extra kosten om een studie te kunnen volgen. Of zij kunnen bijvoorbeeld door die beperking geen bijbaantje vinden.

Heb jij een beperking? Misschien heb je recht op de individuele studietoeslag. De Individuele Studietoeslag bedraagt maximaal € 3.718 per jaar. Dus maak er gebruik van!

Stage bij gemeente Zwolle

Wil je nader kennismaken met de gemeente Zwolle, dan is een stageplaats bij onze boeiende organisatie iets voor jou. Jaarlijks bieden wij plaats aan maar liefst meer dan 80 studenten (van vmbo’ers tot wo’ers) om bij ons af te studeren of stage te lopen. Je werkt dan zelfstandig onder supervisie van een professional. Bovendien mogen alle stagiairs kosteloos interne opleidingen volgen.

Volg de gemeente Zwolle

Als je op Facebook of op Twitter zit, dan kun je de gemeente Zwolle 'volgen'. Via Twitter krijg je meldingen over onder andere persberichten die de gemeente verstuurt. Op Facebook delen we nieuws en activiteiten, waarop je kunt reageren als je een account op Facebook hebt. Laat je even weten of je dat 'leuk' vindt?