Student in Zwolle

woning-slapen iconWonen in studentenstad Zwolle

Kom je in Zwolle wonen, dan moet je dat binnen 5 dagen na je verhuizing melden bij de gemeente. Je mag het ook eerder doorgeven natuurlijk. Graag zelfs. Ook als je als rasechte Zwollenaar op kamers gaat, moet je in verband met je studiefinanciering je verhuizing doorgeven. Veel werk is dat niet. Dat kan namelijk online. Wij zorgen ervoor dat je bij je oude gemeente wordt uitgeschreven.

Zoeken naar een kamer

Studenten die een kamer in Zwolle zoeken, kunnen zich inschrijven bij Stichting Studenten Huisvesting. Via de site dewoningzoeker.nl kun je reageren op aangeboden woningen. Een andere mogelijkheid is inschrijven bij een commercieel kamerverhuurbemiddelingsbureau.

Huurprijzen kamers

Veel studenten betalen teveel huur voor hun kamer, studio of appartement. Wat ze vaak niet weten is dat hun kale huur wettelijk ligt vastgesteld en dat ze de teveel gevraagde huur kunnen terugvragen via de huurcommissie. Check bij sooz.nl/check-je-kamer of je ook daadwerkelijk teveel huur betaalt.

Bemiddelingskosten 

Sinds 1 juli 2016 is de wet ‘dubbele bemiddelingskosten’ van kracht. Deze wet verbiedt het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij huurders door een bemiddelaar die werkt voor een verhuurder.

Te hoge huren

Betaal je te veel huur of heb je toch onterecht bemiddelingskosten betaald? Op de website van het Juridisch Loket en de Woonbond  staat informatie over te hoge huren en (onrechtmatig betaalde) bemiddelingskosten, waaronder voorbeeldbrieven. Als het sturen van een brief naar de makelaar of het bemiddelingsbureau geen resultaat oplevert, kun je als huurder naar de rechter stappen. 

Veilig op kamers

Als je een kamer hebt gevonden, dan is brandveiligheid waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het niet onbelangrijk. Verken de vluchtroutes en houd deze vrij. Weet waar de blusmiddelen staan en controleer deze regelmatig.

Klachten en huurmisstanden

We willen dat mensen goed en veilig kunnen wonen in Zwolle en daarvoor een redelijke huurprijs betalen. Heb je een klacht of is er sprake van huurmisstanden of onveilige situaties? En krijg je geen gehoor bij de verhuurder? Dan kun je bij verschillende instanties terecht voor advies en (juridische) ondersteuning.

Op de pagina Klachten en huurmisstanden vind je een overzicht van instanties waarbij je met je klacht terecht kunt.

Belasting

Als je in Zwolle woont,  dan moet je ook gemeentelijke belastingen betalen. Maak daarover goede afspraken met je huisgenoten als je gezamenlijk de aanslag betaalt. En zorg dat je alles hebt geregeld als je weer gaat verhuizen. De persoon die de aanslag ontvangt, is ook verantwoordelijk voor een correcte betaling. Als student kun je de gemeente trouwens vragen om kwijtschelding.

Meer informatie over gemeentelijke belastingen vind je op de gelijknamige pagina.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle