Toegankelijkheid

Iedereen heeft zo zelfstandig mogelijk toegang tot de maatschappij.

In Zwolle werken we vanuit het VN Verdrag Handicap. Zo nemen we deel aan het landelijke koplopersprogramma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).  En maken we deel uit van een regionale werkgroep over het verdrag. In Zwolle werken we nauw samen met Toegankelijk Zwolle, de belangenbehartigersgroep die zich inzet voor een inclusief en toegankelijk Zwolle. 

Toegankelijk Zwolle

Toegankelijk Zwolle is een belangenbehartigersgroep van bijna veertig vrijwillige ambassadeurs van het VN Verdrag Handicap, samen zetten zij zich in voor een toegankelijke en inclusieve Zwolse samenleving. 

De ambassadeurs zijn zelf ervaringsdeskundigen. Hun ervaringen delen ze graag door voorlichting te geven, te adviseren, de toegankelijkheid van openbare ruimte en (publieke) gebouwen of websites te bekijken en jaarlijkse activiteiten te organiseren.  Meer weten? Bekijk dan hun website Een inclusieve en toegankelijke samenlevingexterne-link-icoon.

Toegankelijke stad

Zwolle wil een gastvrije stad zijn voor iedereen. Ook vinden we het belangrijk dat de stad toegankelijk is: iedereen moet makkelijk binnen de stad kunnen reizen en bewegen. En dat de openbare ruimte (zoals de straat, stoep en parken) goed ingericht is. Daarom hebben we richtlijnen voor hoe de openbare ruimte moet worden ingericht. Meer weten? Kijk op Zwolle.nl/toegankelijke-stad.

Hoge Noodapp

De gemeente Zwolle werkt aan meer toegankelijke en openbare toiletten. 

Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet - en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart

In de gemeente Zwolle kunnen inwoners met een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) gratis parkeren. Meer weten? Ga naar Parkeren met gehandicaptenparkeerkaart.