U heeft een omgevingsvergunning ontvangen
U heeft een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit ontvangen. Voordat u start met bouwen én tijdens de bouw, moet u een aantal zaken regelen. Zodat de toezichthouder kan controleren of u voldoet aan de voorschriften in de vergunning. Op deze pagina leest u wat u moet doen.
Wanneer moet u starten met de bouw?
Nadat u een omgevingsvergunning heeft ontvangen, moet u binnen 1 jaar starten met de bouw. De bouw mag niet langer dan 1 jaar stilliggen. Anders kunnen wij de vergunning intrekken.
Wanneer houdt de gemeente toezicht?
De gemeente houdt toezicht zodra u start met de bouwwerkzaamheden. De gemeente controleert dan of u doet wat er in de vergunning staat.
De vergunning bestaat uit 2 delen: het ruimtelijke deel en het technische deel. In het ruimtelijke deel staan regels over bijvoorbeeld de bouw- en sloopveiligheid. Het technische deel gaat over het bouwen.
Valt het technische deel onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)? Dan controleert een kwaliteitsborger of u voldoet aan de bouwregels. Meer informatie over de Wkb vindt u op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
Wat moet u doen?
U bent verplicht ons te informeren. En om de toezichthouder verschillende documenten toe te sturen. Doet u dit op tijd? Dan kan het toezicht soepel verlopen. En voorkomt u dat de bouw onnodig vertraging oploopt.
Regelt een aannemer de bouw? Bespreek dit dan met uw aannemer. U bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van de gevraagde gegevens.
- Informeren over de start van de werkzaamheden
U informeert ons minimaal 2 dagen voor de start van de werkzaamheden. Dat geldt ook voor graafwerkzaamheden. Heeft u uw omgevingsvergunning na 1 januari 2024 aangevraagd? Dan informeert u ons via het Omgevingsloket. Heeft u uw vergunning vóór 1 januari 2024 aangevraagd? Gebruik dan het formulier op de pagina Informatieplicht start- en einde bouwwerkzaamheden. - Informeren in verband met uitzetten van rooilijnen, straatpeil en bouwpeil
Uiterlijk 2 weken voor de start van de werkzaamheden moet u een verzoek indienen voor het uitzetten/controleren van:
- de rooilijnen en bebouwingsgrenzen op het bouwterrein
- het straatpeil
- het bouwpeil
Dit verzoek stuurt u naar omgevingsvergunning@zwolle.nl. - Melden uitvoering van beton-, staal- en vloerconstructies en (proef)heien
De toezichthouder controleert op de bouwplaats de uitvoering van beton-, staal- en vloerconstructies en het (proef)heien. Meld deze werkzaamheden minimaal 2 dagen voor de start van deze werkzaamheden. Dit doet u door te bellen naar 14038. Of stuur een e-mail naar omgevingsvergunning@zwolle.nl. Zet uw zaaknummer erbij. - Toesturen van tekeningen en berekeningen van beton- staal- en vloerconstructies en heien
U stuurt ons deze documenten minimaal 3 weken voor de uitvoering. U mag met deze werkzaamheden pas starten als wij de documenten hebben goedgekeurd. Heeft u uw omgevingsvergunning na 1 januari 2024 via het Omgevingsloket aangevraagd? Lever uw documenten dan aan via het Omgevingsloket. Of e-mail uw documenten naar omgevingsvergunning@zwolle.nl. - Informeren over het uitvoeren van metsel- en buitenpleisterwerk onder 2 graden Celsius
Wordt het metsel- en buitenpleisterwerk uitgevoerd als het kouder is dan 2 graden Celsius? Ook dan moet het metsel- en pleisterwerk voldoen aan alle sterkte-eisen. U moet de toezichthouder doorgeven hoe u daarvoor zorgt. Bel naar 14038. Of stuur een e-mail naar omgevingsvergunning@zwolle.nl. Zet uw zaaknummer erbij. - Informeren over wanneer de werkzaamheden zijn afgerond
Is uw bouwwerk af? Dan moet u dit doorgeven via het Omgevingsloket. Heeft u uw omgevingsvergunning vóór 1 januari 2024 aangevraagd? Dan informeert u ons via het formulier op de pagina Informatieplicht start- en einde bouwwerkzaamheden.