auto-inspectie iconVeelgestelde vragen over naheffingsaanslagen

In de gemeente Zwolle kunt u sinds kort alleen parkeren met kentekenparkeren. Dit betekent dat u alle parkeerproducten, zoals parkeervergunningen, krijgt door uw kenteken op te geven. Ook het parkeren op straat, voor uzelf of uw bezoek, wordt gecontroleerd door het kenteken te checken.

Hieronder staan de vastgestelde vragen over het naheffingsaanslag (parkeerboete). Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via 14038 of via zwolle.nl/contact.

Algemene informatie over naheffingsaanslag (parkeerboete)/parkeerbelasting

Een parkeerboete, ook wel naheffingsaanslag parkeerbelasting, krijgt u omdat u geen of niet genoeg parkeergeld heeft betaald.  De boete bestaat uit parkeerkosten plus de kosten voor de administratiekosten van de aanslag.

Onder 'bezwaar maken tegen de naheffingsaanslag' leest u wat u moet doen als u het niet eens bent met de boete.

Als u fout parkeert, bijvoorbeeld op een stoep, dan bent u in overtreding. Dit heet een Wet Mulder-boete. Bij een Wet Mulder-overtreding heb je te maken met strafrecht.

Op de parkeerboete die u onder uw ruitenwisser heeft gekregen, staat 'Aankondiging van beschikking'. U moet het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) betalen voor de aankondiging van beschikking.

Aangeven dat u het niet eens bent met deze beschikking, dus bezwaar maken, kunt u doen bij het Parket CVOM. Op de acceptgirokaart van het CJIB staat hoe u dit kunt doen.

Een paar weken nadat u de parkeerboete achter de ruitenwisser hebt gevonden, krijgt u een brief met de vraag of u de naheffingsaanslag wil betalen. U kunt binnen een maand na het krijgen van deze brief betalen. Als u op tijd betaalt, komen er geen extra kosten bij.

Ja, de parkeerboete moet wel eerst betaald worden. Een bezwaar betekent niet dat de parkeerboete niet betaald moet worden. Het bedrag krijgt u mogelijk terug, maar moet wel eerst betaald worden.

Als u bezwaar maakt betekent dit ook niet dat u uitstel van betaling krijgt. Uitstel van betaling kunt u aanvragen bij de afdeling Financiën, team debiteurenbeheer.

Veelvoorkomende opmerkingen over parkeerboetes

Als u twijfelt of en hoeveel parkeergeld u moet betalen, bent u verplicht om dit zelf te onderzoeken. Alle parkeertijden en kosten staan op www.zwolle.nl/parkeren. U kunt ook de Verordening parkeerbelastingen raadplegen.

Op de parkeerautomaat staat een telefoonnummer dat u kunt bellen als u merkt dat de parkeerautomaat niet (goed) werkt. Als u niet heeft gebeld, dan gaat de gemeente Zwolle ervanuit dat de parkeerautomaat gewoon werkte.

De drie meest voorkomende redenen zijn:

  • Te laat aanmelden van de bezoekersvergunning, namelijk pas op het moment dat de parkeercontroleur het kenteken al aan het scannen is.
  • Er zat een typefout in het kenteken bij het aanmelden van de bezoekersvergunning.
  • Tijdens het aanmelden was er een storing in uw internetverbinding.

Controleer daarom altijd of het aanmelden is gelukt. 

U heeft uw parkeervergunning gekregen onder een paar voorwaarden. De vergunning is namelijk niet overal in Zwolle geldig. Waarschijnlijk heeft u het voertuig geparkeerd op een parkeerplaats waar de vergunning niet geldig is. Of er is geparkeerd in een gebied (parkeerzone) waar de parkeervergunning niet geldig is.

Als u een parkeerticket heeft betaald (via uw belprovider of bij een parkeerautomaat) raden wij u aan om te controleren of dit is gelukt. Dit kunt u doen via de factuur van de belprovider (als u belparkeren heeft gebruikt) of op uw bankafschrift (als u betaald heeft bij een parkeerautomaat).

U kunt binnen 6 weken (na de dag waarop u de boete kreeg) bezwaar maken tegen de boete. Heeft u een parkeerticket betaald en heeft u een boete gekregen, dan kunt u online bezwaar maken.

U kunt uw bezwaar online inleveren of via een brief. Hoe dat moet, vindt u op www.zwolle.nl/parkeerbelasting. Om zo snel mogelijk naar uw bezwaar te kunnen kijken, vragen wij u een kopie van de factuur of bankafschrift mee te sturen.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle