Parkeerlocaties en parkeertarieven

In Zwolle zijn voldoende parkeerplekken. U kunt uw auto parkeren in parkeergarages, op parkeerterreinen of op straat. In Zwolle geldt betaald parkeren (ook bij laadpalen). 

24/7 beschikbaar

Alle gemeentelijke parkeeraccommodaties zijn 7 dagen per week 24 uur beschikbaar. U vindt de betaaltijden en de parkeertarieven op de betaalautomaten. Het parkeren in het centrum is duurder dan daar buiten. De tarieven in de parkeergarages en op de parkeerterreinen zijn lager dan de vergelijkbare zone-tarieven op straat.

In 2022 gelden de volgende parkeertarieven in de binnenstad van Zwolle:

  • Zone 1 het centrum: € 3,00 p/u
  • Zone 2 het gebied ten westen van de binnenstad: € 2,00 per uur
  • Zone 3 het gebied ten oosten van de binnenstad: € 1,20 per uur

In Zwolle parkeert u op kenteken. Op veel plekken kunt u belparkeren: parkeergeld betalen via uw mobiele telefoon. U hoeft ermee niet naar de parkeerautomaat te lopen.

Op parkeerplaatsen van de gemeente met een slagboom kunt u inrijden en uitrijden met uw bankpas. Op die manier betaalt u dan voor het parkeren.

Volledig overzicht van betaaltijden en parkeertarieven 2022 (leges)

De kaart in een nieuw venster weergeven (link naar Geoportaal)

Maximale parkeertijd

Binnen de grachten mag u op straat tussen 9.00 en 18.00 uur maximaal 60 minuten parkeren. In de parkeergarages kunt u onbeperkt parkeren.

Parkeerplek vinden

Rondom de binnenstad geeft het parkeerverwijssysteem aan hoeveel beschikbare parkeerplaatsen er in de buurt zijn.

Parkeren tourbussen

Chauffeurs van tourbussen kunnen hun passagiers voor een bezoek aan de binnenstad het beste laten uitstappen aan de Eekwal. Deze locatie ligt tegen het centrum aan en is ingericht voor bussen (bushalteplaats). De wandeltijd naar het winkel- en uitgaansgebied is ongeveer 5 minuten. De tourbussen kunnen het beste geparkeerd worden aan de Grote Voort op het Industrieterrein Voorst. Deze locatie is makkelijk te bereiken vanaf de binnenstad van Zwolle.  

Een andere optie is het parkeerterrein van de IJsselhallen. Hierover moet u van tevoren zelf overleggen met de IJsselhallen. Dat kan alleen tijdens openingstijden van de IJsselhallen.

Deze locatie is op loopafstand van de binnenstad (ongeveer 5 - 10 minuten lopen).

Gratis parkeren

Het winkelend publiek kan gratis gebruikmaken van het parkeerterrein bij de Provincie Overijssel, Luttenbergstraat 2 te Zwolle. Via de Schuurmanstraat, het Kerkbrugje en de Kerkstraat komt u bij het centrum.

Dit parkeerterrein is beschikbaar buiten kantoortijden:

  • maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 07.00 uur,
  • vrijdag vanaf 18.00 uur tot en met maandag 07.00 uur.

Christelijke feestdagen en Nieuwjaarsdag

In Zwolle kunt u op de christelijke feestdagen (Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis) en op nieuwjaarsdag gratis parkeren. Let op: de gereserveerde plekken voor vergunningshouders kunt u (ook dan) niet gebruiken.