Zwemplassen in Zwolle

Zwolle heeft drie zwemplassen waar u kunt zwemmen, surfen en zonnen: de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas.

  • De Wijthmenerplas ligt aan de doorgaande weg Zwolle-Raalte. Van 1 mei tot 1 oktober geldt hier een parkeertarief bij inrijden tussen 8.00 uur en 16.30 uur van € 5,00 per keer. Na 22.00 uur is de Wijthmenerplas afgesloten voor voertuigen. Tijdens uw verblijf op de wijthmenerplas moet u zich houden aan de huisregels Wijthmenerplas die door ons zijn opgesteld.  
  • De Agnietenplas ligt aan de Haersterveerweg in Zwolle.
  • De Milligerplas grenst aan de buurt Milligen in de Zwolse wijk Stadshagen.

Toegang tot de plassen

De plassen zijn het hele jaar van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk. Bij alle plassen zijn parkeerplaatsen en toiletvoorzieningen aanwezig. Op drukke dagen is een beheerder aanwezig. 

Met de hond wandelen mag alleen in de winterperiode, van 1 oktober tot 1 april.

Varen en surfen

Boten met een elektro- of brandstofmotor zijn op deze plassen niet toegestaan. Surfen mag alleen aan de diepe kant van de ballenlijn (1 meter grens).

Wijde Aa

Bij de andere plassen, zoals de Wijde Aa, is geen toezicht en zijn geen toiletten aanwezig. Het is geen zwemwater, omdat ze onder meer worden gebruikt als overstort voor het riool. Hier kunt u wel varen met een boot zonder verbrandingsmotor. 

Schoon zwemwater

Op www.zwemwater.nlexterne-link-icoon staat actuele informatie over de zwemkwaliteit van de plassen. 

Zwemmen in rivieren is gevaarlijk!

In de zomerperiode zoeken veel inwoners verkoeling bij het water. Zwolle heeft zwemplassen en zwembaden waar dat volop kan. Helaas kiezen nog veel inwoners en vooral kinderen ervoor om dat in rivieren zoals de IJssel te doen, in de Katerveersluizen of bijvoorbeeld met een sprong vanaf de Twistvlietbrug in het Zwarte Water. Dat is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk. 

Wij willen voorkomen dat zwemmers (ernstig) letsel oplopen of nog erger verdrinken. De medewerkers van Toezicht en Handhaving van de gemeente en politie controleren daarom regelmatig bij dergelijke locaties. Overtreders riskeren een boete van 150 euro.

Lees meer over de gevaren van zwemmen in rivieren en kanalen op Zwemwater.nlexterne-link-icoon

Zwembaden in Zwolle

U kunt ook zwemmen in een van de zwembaden die Zwolle rijk is.