Kinderfysiotherapeut Elise helpt kinderen bij een gezonde leefstijl

In Zwolle vinden we het belangrijk dat iedereen zo prettig en gezond mogelijk kan leven. Organisaties en particulieren die hier hun steentje aan willen bijdragen ondersteunen we graag. Dat doen we met de subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle. Elise Onvlee vroeg de subsidie aan voor haar praktijk Kinderfysio De Regge. Met het bedrag kon De Regge starten met een leefstijlprogramma voor kinderen.

Bij De Regge zagen ze al langere tijd kinderen met overgewicht. “Wij droegen dan bij aan meer bewegen”, vertelt Elise. “Maar gezond leven is meer dan alleen bewegen. Overgewicht is een probleem waarin verschillende zaken een rol kunnen spelen. Je moet alle schakeltjes de juiste kant op krijgen.” De behoefte om samen te werken met andere disciplines was groot.

Cool 2B Fit

Elise en haar collega’s startten daarom een zoektocht: bestaan er in het land al zulke samenwerkingsvormen? Al snel stuitten ze op Cool 2B Fit, een programma voor kinderen van 8 tot 13 jaar met overgewicht. In groepsverband werken kinderen en hun ouders aan een gezonde leefstijl, met aandacht voor voldoende bewegen en gezonder eten. “Toen dachten we, dit zou ook voor ons in Zwolle kunnen werken,” aldus Elise.

Onder begeleiding van een diëtist, orthopedagoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur komt een groep van acht tot twaalf kinderen een jaar lang samen. Voor wekelijkse sportsessies en bijeenkomsten waarin thema’s als slapen en eetgewoonten aan bod komen.

Elise: “We dagen kinderen bijvoorbeeld uit om onbekend eten te proeven en ontdekken. En ook de ouders komen bij elkaar om in gesprek te gaan over uiteenlopende thema’s rondom gezondheid.” In totaal worden de deelnemers anderhalf jaar begeleid. Zo helpen alle betrokken disciplines bij het vasthouden van de gezondere leefstijl.

Subsidie vanuit de gemeente

Om het programma op te kunnen starten was financiering nodig. Daarom zocht Elise contact met de gemeente. “Het was even zoeken wie we binnen de gemeente hiervoor moesten spreken. Na een tijdje kwamen we in gesprek met iemand die ons wees op de subsidie Gezond Zwolle. Dat bood ons de mogelijkheid om te starten met Cool 2B Fit.” Met de subsidie worden de sportlessen en de uren van de orthopedagoog betaald. De rest wordt gefinancierd vanuit de verzekering.

De eerste keer de subsidie aanvragen was even uitzoeken, vertelt Elise: “Wat moet je precies op papier zetten? En hoeveel geld verwacht je kwijt te zijn? Je weet immers nooit van tevoren hoe groot de groep gaat worden.” Inmiddels heeft Elise voor de vierde groep de subsidie aangevraagd. “Het is nu een stuk gemakkelijker. Als je het eenmaal een keer hebt gedaan gaat het meer vanzelf.”

4 Engelse Mijlen

Wat heeft het programma tot dusver opgeleverd? Elise noemt een voorbeeld: een jongen die geen zin had in het programma maar waarvan de ouders het belangrijk vonden dat hij meedeed. Er was door het gezin als doel gesteld dat hij samen met zijn vader de 4 Engelse Mijlen zou gaan rennen. “Dat is gelukt. En door zijn flink verbeterde conditie kon hij daarna ook starten met zijn favoriete sport, freerunnen. Hij kon andere freerunners eerder niet bijhouden. En nu wel.” 

Ook kleinere successen zijn belangrijk volgens Elise. “Ook al is het BMI van een kind niet naar beneden gegaan, kan Cool 2B Fit wel ervoor zorgen dat een kind plezier krijgt in sporten. Of dat kinderen die eerst nooit groentes aten op het einde van het programma vijf verschillende soorten lusten. Dat is ook al een hele gezondheidswinst.”

Elises advies aan anderen die een gezondheidsinitiatief willen opzetten? “Geef niet te snel op. Blijf zoeken tot je de juiste personen vindt die je kunnen helpen, bijvoorbeeld met de financiering. De subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle  kan je hier goed bij helpen.”

Meer weten over de subsidie? Bekijk dan de pagina Subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle.