Kom in actie tegen zwerfvuil

Iedereen wil graag een fijne, schone omgeving om in te leven. Helpt u ook mee? U kunt alleen in actie komen tegen zwerfafval. Of u organiseert samen met bijvoorbeeld uw buren, vrienden of vereniging een opruimactie van zwerfafval – en dat is wel zo gezellig.

Zelf aan de slag

Wilt u zelf aan de slag en uw straat of buurt schoonmaken van zwerfafval? Dan kunt u bij het wijkservicepunt een gratis opruimset ophalen. De opruimset bestaat uit een afvalgrijper, een veiligheidshesje, handschoenen en vuilniszakken. 

U kunt de contactgegevens van het wijkservicepunt vinden door uw wijk te kiezen op Zwolle.nl/wijkenexterne-link-icoon. U kunt ook bellen met 14038. De wijkservicemedewerker legt u graag uit hoe het verder werkt. Uiteraard is het niet de bedoeling dat u betaalt voor het opgeruimde zwerfafval. De wijkservicemedewerker zoekt samen met u een passende oplossing. 

U bent trouwens niet de enige die dit doet. Zwolle telt in 2024 ruim 750 vrijwilligers voor een schone stad. Met de hulp van de app ‘Helemaal Groen’ voor zwerfafvalruimers kunt u de route die u loopt zichtbaar maken. De route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. 

Zo zien we waar kortgeleden zwerfafval opgeruimd is. Zwolle wordt steeds groener. De app is te vinden op www.helemaalgroen.nlexterne-link-icoon

Opruimactie zwerfafval organiseren

Wilt u samen met andere vrijwilligers zwerfafval opruimen? Meldt dit dan bij ons aan als opruimactie. U kunt de opruimactie minimaal 10 dagen van tevoren via zwerfafval@zwolle.nl aanmelden. In samenwerking met ROVA krijgt u opruimmaterialen. Samen bespreken we de mogelijkheden zoals de plek waar ROVA het ingezamelde zwerfafval ophaalt. 

Adoptie afvalbakken

De gemeente plaatst afvalbakken op belangrijke en logische plekken. Zoals in stadsparken en winkelcentra. We willen zo min mogelijk afvalbakken in de wijken plaatsen. Dat is vaak ook niet nodig en kan juist afval aantrekken. 

Mist u toch een afvalbak in uw straat of buurt? Dan kunt u een afvalbak adopterenexterne-link-icoon. Deze afvalbak heeft een andere kleur dan de gemeentelijke afvalbakken, zodat deze herkenbaar is als adoptiebak. U zorgt dan zelf of met uw buren voor het legen van de bak en het wegbrengen van het afval. 

Wilt u een afvalbak adopteren? Neem dan contact op met het wijkservicepunt bij u in de buurt. U kunt de contactgegevens van het wijkservicepunt vinden door uw wijk te kiezen op Zwolle.nl/wijkenexterne-link-icoon. Of u kunt bellen met 14038. De wijkservicemedewerker legt graag uit hoe het verder werkt.

Meer informatie

Wij zijn heel blij met zoveel Zwollenaren die helpen onze stad én het milieu schoner te maken! 

Wil u meer weten over zwerfafval en wat je daar tegen kan doen, neem dan contact met ons op via zwerfafval@zwolle.nl. Als u een afvalbak wil adopteren neem dan contact op met uw wijkservicepuntexterne-link-icoon.

Meer informatie

Wilt u meer weten over zwerfvuil en wat u daar tegen kunt doen, neem dan contact op met uw wijkservicepunt. Of neem een kijkje op de website van Mooi Schoonexterne-link-icoon.