Marlijn helpt kinderen gezonder eten met behulp van de subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle

In Zwolle vinden we het belangrijk dat iedereen zo prettig en gezond mogelijk kan leven. Organisaties en inwoners die hier hun steentje aan willen bijdragen ondersteunen we graag. Dat doen we met de subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle. Een van de eerste ontvangers is Marlijn Sonneveld. Hoe heeft zij de subsidie ingezet?

In de coronatijd begon het bij Marlijn te kriebelen. Door de pandemie kwam steeds meer aandacht voor het belang van gezonde voeding voor de weerstand en de algehele gezondheid. Marlijn, werkzaam in het speciaal basisonderwijs, vroeg zich af: hoe leg je dat nu op een leuke en begrijpelijke manier uit aan kinderen? Dat resulteerde in het boek Koning Kleurrijk en het Raadsel van de Voedselmix.

Inmiddels gaat Marlijn langs bij Zwolse basisscholen om, met behulp van haar boek, leerkrachten, leerlingen en hun ouders mee te nemen in een reis door hun lijf. Marlijns filosofie? “Het laten ervaren van eten. Samen koken, zelf laten snijden. Nieuw, onbekend eten laten proeven. Dat doet iets met kinderen, dat maakt ze nieuwsgierig. ”

Koning Kleurrijk

Elke voedingsstof heeft een eigen kleur. Je lijf is het 'rijk van Koning Kleurrijk'. Aan de hand van de kleuren die door je lijf gaan, leren kinderen wat gezonde en minder gezonde voeding met je lichaam doet. Hoe kwam Marlijn op dit idee?

“Ik had eigenlijk altijd al interesse in gezond eten. En begon ook steeds meer na te denken over hoe je kinderen daar iets over kan bijbrengen. Op een gegeven moment sprak ik erover met mijn dochter Nieke, die Voeding en Gezondheid studeert in Wageningen. Samen kwamen we op het idee van een illustratief boek, een reis door je lijf.” En zo geschiedde. Na anderhalf jaar brachten Marlijn en Nienke het boek Koning Kleurrijk uit. Om het boek uit te kunnen geven en een lespakket te ontwikkelen, richtte Marlijn een onderneming op.

Subsidie biedt ruimte

De subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle helpt Marlijn haar onderneming verder uit te bouwen. Ze werd op de mogelijkheid voor subsidie gewezen door de beleidsadviseur Gezondheid van de gemeente. “Met haar sprak ik over mijn plannen. Het was heel fijn dat ik via haar leerde over het bestaan van de subsidie, want ik wist nog niet dat dat een optie was.”

De subsidie biedt financiering aan initiatieven, tot maximaal tien- tot vijftienduizend euro. “Dat is een hele fijn steun. Wil je iets realiseren, dan heb je daar gewoon geld voor nodig. De subsidie biedt ruimte en ook de mogelijkheid om te kunnen investeren. Met het geld kan ik ook extra elementen toevoegen aan mijn lessen. Leuke werkvormen bijvoorbeeld, waarbij ik kinderen en leerkrachten bepaald voedsel laat ontdekken.”

Voor het aanvragen van de subsidie wordt gevraagd om een activiteitenplan en begroting. “Ik vond het wel even zoeken. Wat moet daar dan allemaal in staan? Ik had daar nog geen ervaring mee. In overleg met anderen kwam ik daar wel uit. Het aanvragen was verder vrij duidelijk en gemakkelijk.”

Niet alleen financiële steun

Wat zou Marlijn willen zeggen tegen andere Zwollenaren die ook een initiatief aan het opzetten zijn voor een gezonder Zwolle? “Ik raad je aan om ook gebruik te maken van de subsidie. Het geeft je echt steun. En niet alleen financieel. Zo helpt het in mijn contact met scholen dat ik kan aangeven een toekenning te hebben van de gemeente. Dat brengt mij vooruit in mijn project.” 

Meer weten over de subsidie? Bekijk dan de pagina Subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle.