Met hulp van de subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle opent het Zwols Leefstijlloket zijn deuren

In Zwolle vinden we het belangrijk dat iedereen zo prettig en gezond mogelijk kan leven. Organisaties en particulieren die hier hun steentje aan willen bijdragen ondersteunen we graag. Dat doen we met de subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle.

Met de subsidie konden Wanda Boschman en Joni Wolbrink starten met het Zwols Leefstijlloket.

Wanda is praktijkverpleegkundige bij huisartsenpraktijk de Zwolse Tulp. “In de praktijk zie ik veel mensen die ziek zijn. Ik wilde daarom graag meer doen aan preventie.” Ze startte met de opleiding tot leefstijlcoach, waar ze medestudent Joni leerde kennen. Na hun afstuderen hielden ze contact en besloten ze hun krachten te bundelen voor een Zwols leefstijlloket. Joni: “Nu, een jaar later, zitten we hier tijdens ons eerste inloopspreekuur.”

Elke woensdagochtend

Elke woensdagochtend houden Wanda en Joni een inloopmoment. Zwollenaren met vragen over leefstijl mogen dan zonder afspraak langskomen. “We werken vanuit twee huisartsenpraktijken. De ene week zitten we in Berkenhove in Zwolle-zuid en de andere week Zwolse Tulp in Assendorp. Inwoners uit andere wijken zijn ook van harte welkom. Onze hulp is gratis, het kost je als bezoeker niets.”

Voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale verbinding en middelengebruik. Met vragen over een of meerdere van deze thema’s helpen Wanda en Joni Zwollenaren graag op weg. “We bieden persoonlijk advies en handvatten om mensen te helpen zich gezonder en fitter te voelen. En kunnen bezoekers ook doorverwijzen naar passend aanbod in Zwolle”, vertelt Joni.

Wanda: “Dat doen we op basis van iemands eigen kracht en motivatie: wat wil je bereiken? Dat betekent niet dat diegene zijn of haar hele leven hoeft om te gooien, we kijken naar wat bij iemand past. In kleine stapjes kun je al veel bereiken.”

Financiering

Eind 2022 startten Wanda en Joni met het idee van een leefstijlloket. Joni: “Eerst hebben we onze plannen op papier gezet; wat willen we doen, wat moeten we hiervoor allemaal regelen en wie hebben we daarvoor nodig? Dat was best even uitzoeken.” Wanda vult aan: “Niets komt vanzelf, dat hebben we geleerd. Maar als je je passie blijft volgen is iets nooit zonde van je tijd.”

De grootste drempel was de financiering. Wanda: “Mensen die ik in de huisartsenpraktijk zie worden niet in één keer ziek. Door in te zetten op een gezonde leefstijl voorkom je patiënten in de toekomst. Maar om zorg vergoed te krijgen moet je eerst ziek worden. Vanuit verzekeraars zou een bezoek aan ons leefstijlloket dus niet worden gedekt.” Via de website van de gemeente lazen ze over subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle. Joni: “Deze subsidie gaf ons de mogelijkheid om onze plannen te realiseren.”

Pilot

Met financiering vanuit de subsidie konden Wanda en Joni van in januari 2024 van start. “Met de financiering kunnen we het Zwols Leefstijlloket voor een half jaar als pilot runnen”, aldus Joni. “We blijven in contact met de gemeente over hoe het verloopt. We zijn in ieder geval heel dankbaar dat onze droom werkelijkheid is geworden met hulp van de gemeente.”

Er hebben zich al verschillende geïnteresseerden gemeld, vertelt Wanda: “Op deze eerste inloopochtend hebben we meteen al een bezoeker gehad, die ons weer gaat tippen aan een buurtgenoot. En vanuit huisartsen verwachten we ook bezoekers.” Joni: “Zo gaat hopelijk het balletje rollen. Het is trial and error, maar dat hoort bij een pilot. De start is in ieder geval geslaagd.”

Zwols Leefstijlloket Joni Wolbrink - Wanda Boschman

Meer weten over de subsidie? Bekijk dan de pagina Subsidieregeling Gezonde leefstijl Zwolle.