Oekraïne

De gemeente Zwolle krijgt veel vragen over de situatie in Oekraïne en hoe Zwollenaren kunnen helpen. Op deze pagina kunt u onder meer informatie vinden over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen. De pagina wordt aangepast bij nieuwe ontwikkelingen.

Opvang vluchtelingen

Op dit moment zijn er in Zwolle 5 locaties waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Het gaat om plekken in het noodgebouw van Berkumstede van zorgorganisatie Driezorg en in 4 kantoorgebouwen op Oosterenk (Kantoorvilla, Ruysdael, Vermeer en Rembrandt).

Telefoonnummers van de opvanglocaties
Ruysdael06 24453840
Vermeer06 21482142
Kantoorvilla06 21873596
Rembrandt06 23425041
Berkum Driezorg06 25016716


Bekijk hier een impressieexterne-link-icoon van de opvangplekken op Oosterenk.

Heb je vragen hebben over de opvang van vluchtelingen in Zwolle? Dan kan je mailen naar oekraine@zwolle.nl.

Opvangplek regelen

Naast de hierboven genoemde locaties zijn er in Zwolle ook vluchtelingen ondergebracht bij gastgezinnen. Vluchtelingen die onderdak zoeken bij een gastgezin, kunnen zich aanmelden via de website van RefugeeHomeNLexterne-link-icoon. Dit is een landelijke samenwerking van Takecarebnb, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk en het Leger des Heils. Wil je je aanmelden als gastgezin? Dat kan ook via de website van RefugeeHomeNL.

Goede doelen/inzameling

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk Nederlandexterne-link-icoon of het Rode Kruisexterne-link-icoon

Daarnaast zijn er ook verschillende Zwolse initiatieven gestart. Kijk voor een overzicht van alle lopende initiatieven op https://samenzwolle.nl/oekraine-hulpexterne-link-icoon.