Omgevingsvergunning en melding
Een omgevingsvergunning aanvragen of melding doen
Wilt u een omgevingsvergunning aanvragen of een melding doen? Dan doet u dit via het Omgevingsloket. Hier vult u de vragen in. Die zijn nodig om uw aanvraag of melding te beoordelen. Meestal moet u tekeningen, foto’s of berekeningen meesturen.
Tips voor het indienen van een aanvraag of het doen van een melding
- Het kan zijn dat u meerdere vergunningen nodig heeft of meerdere meldingen moet doen. Bedenk van tevoren goed in welke volgorde u de vergunningen aanvraagt of de meldingen doet.
- Doet u een WKB-bouwmelding? Controleer dan eerst of u rekening moet houden met bijzondere lokale omstandigheden.
- In het Omgevingsloket start u met het aanmaken van een project. Geef uw project een naam. Doet u meerdere aanvragen of meldingen? Gebruik dan telkens hetzelfde project. Zo houdt u overzicht in uw aanvragen en meldingen.
- Uw aanvraag of melding is openbaar, net als eventuele documenten. Zorg er dus voor dat er geen vertrouwelijke informatie in staat. Dat is informatie die niet bekend mag worden. Zoals uw BSN, medische gegevens of financiële informatie.
- Vraagt u voor iemand anders een vergunning aan? Dan heeft u een machtiging van de aanvrager nodig. Dit regelt u tijdens het invullen van de aanvraag in het Omgevingsloket. Voor het geven van de machtiging heeft de aanvrager E-herkenning of DigiD nodig.
- Geef bij het indienen van uw aanvraag in het Omgevingsloket uw e-mailadres door. Dit doet u in stap 6. Uw gegevens. Zo kunnen wij per e-mail met u communiceren.
Meer informatie over het Omgevingsloket
Meer informatie over het Omgevingsloket vindt u op de pagina Omgevingsloket en bij het Informatiepunt Leefomgeving. Daar vindt u ook een video van het Omgevingsloket.
Hulp nodig of inhoudelijke vraag
Heeft u hulp nodig bij de aanvraag? Neem dan contact op met de helpdesk van het Omgevingsloket.
Heeft u een inhoudelijke vraag over uw aanvraag? Neem dan contact met ons op. Of kijk bij de veelgestelde vragen.
Hoe verder?
Hoe beoordelen wij uw aanvraag of melding?
Bij aanvragen controleren we of uw aanvraag compleet is, past in het omgevingsplan en voldoet aan alle technische eisen. Hebben we extra informatie van u nodig? Dan krijgt u daarover een e-mail. Bij meldingen controleren wij of uw melding compleet is.
Wanneer krijgt u bericht?
Heeft u een vergunning aangevraagd? Dan ontvangt u een ontvangstbevestiging. Is uw aanvraag compleet? Dan nemen wij binnen 8 weken een besluit. Daarin staat of u een vergunning krijgt. Bij ingewikkelde aanvragen duurt dit 26 weken. De ontvangstbevestiging en het besluit ontvangt u per e-mail.
Heeft u een melding gedaan? Dan ontvangt u een ontvangstbevestiging. Daarna ontvangt u van ons een e-mail. Daarin staat of uw melding akkoord is. Wanneer u deze e-mail ontvangt, verschilt per melding.
Wanneer gaat de omgevingsvergunning in?
Dat staat in de omgevingsvergunning. Soms is dat meteen de volgende dag. In andere gevallen is dat na 6 weken. Bijvoorbeeld voor het kappen van een boom.
Eerst haalbaarheid laten beoordelen?
Wilt u eerst de haalbaarheid van uw plan laten beoordelen? Dan kunt u een conceptverzoek doen.
Kosten
Het aanvragen van een omgevingsvergunning, een melding doen of een conceptverzoek doen kost geld. Hoeveel u betaalt, staat in dit kostenoverzicht.