Visum

Voor een aantal landen in de wereld heeft u een visum nodig. Dat is in die landen wettelijk vastgelegd. Wetgeving verandert regelmatig. Daarom kunt u het beste voordat u uw reis boekt, navragen of u een visum moet aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld bij uw reisbureau of de ambassade van het land waar u naar toe wilt reizen.

Beschrijving

Kijk ook naar geldigheid paspoort

Kijk ook goed naar de datum waarop uw paspoort verloopt. Een aantal landen eist dat een paspoort langer dan een bepaalde periode geldig is op het moment dat u het land in reist of weer verlaat.

Paspoort nodig bij reizen naar het VK

Als gevolg van de Brexit kan alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Burgers die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen (dat zijn burgers die op of voor 31 december 2020 in het VK wonen) kunnen tot en met eind 2025 gebruikmaken van hun ID-kaart. Mogelijk hebben deze burgers een bewijs nodig dat zij onder het Terugtrekkingsakkoord vallen. De landen die onder het VK vallen zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Turkije

Via de website www.evisa.gov.tr/nlexterne-link-icoon kunnen Nederlandse reizigers vooraf online hun visum regelen voor Turkije. Daarvoor kunt u met uw creditcard betalen. Het online aanschaffen scheelt wachttijd op de luchthaven van aankomst.

Vakantievisum

  • Het Turkse vakantievisum is 180 dagen geldig.
  • De vakantieganger mag maximaal 90 dagen in het land verblijven.
  • Nederlanders die op vakantie willen naar Turkije moeten een paspoort of ID-kaart hebben die na afloop van de visumperiode nog minstens 60 dagen geldig is.
  • Een visum kan ook nog steeds aan de grens worden gekocht. 

Verenigde Staten

Gaat u voor maximaal 90 dagen op vakantie of zakenreis naar de VS? Dan moet u zich laten registreren bij de Amerikaanse overheid via het ESTA programma (Electronic System for Travel Authorization). De Amerikaanse regering heeft dit Elektronisch Systeem voor Reistoestemming in het leven geroepen zodat reizigers naar de VS zich vooraf registreren.

ESTA vervangt het groene formulier I-94W dat u voorheen in het vliegtuig naar de VS moest invullen.

Ga naar de site voor de ESTA-aanvraagexterne-link-icoon en volg de instructies.

Eigen paspoort voor kinderen

Kinderen moeten een eigen paspoort hebben voor reizen naar de VS. Deze eis geldt al enkele jaren. Op de site van het Consulaat Verenigde Statenexterne-link-icoon vindt u de officiële informatie over de toelatingseisen tot de Verenigde Staten. Scroll naar beneden tot het kopje: E-Passport Requirement.

Hulp bij het aanvragen van een visum

Er zijn instanties die u graag helpen bij het aanvragen van een visum. Bijvoorbeeld www.cibtvisas.nlexterne-link-icoon of visumbuitenland.nlexterne-link-icoon of e-visums.nlexterne-link-icoon.

Contact

Als u vragen heeft over dit product, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.