Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de Zwolle. Wat zou er overblijven van sportverenigingen, culturele instellingen, wijkverenigingen en organisaties zoals het Rode Kruis, de Zonnebloem zonder vrijwilligers?
Denk aan de sportverenigingen met de vrijwillige trainers, de gastvrouwen in ziekenhuizen die patiënten een welkom gevoel geven, de jaarlijkse schoonmaakactie in de wijk of de oude dame in de straat die elke week weer blij is dat de buurjongen de vuilnis aan de straat zet.

Wat is vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is onbetaald en zonder verplichtingen wordt voor anderen of de samenleving gedaan.
De inzet van vrijwilligers mag geen winstoogmerk hebben en mag niet concurreren met betaald werk. Het werk moet een aanvullend karakter hebben en mag geen betaald werk verdringen.

Informele, onbetaalde zorg

De hulp en zorg die wordt gegeven door vrijwilligers, maar ook door mantelzorgers wordt ook wel informele zorg genoemd. Hoewel zorgvrijwilligers en mantelzorgers onbetaald hulp geven, is er wel degelijk een verschil. Het doen van vrijwilligerswerk is een vrije keuze. Mantelzorg overkomt je omdat iemand in je directe omgeving zorg nodig heeft.
We praten over formele zorg als deze wordt geven door betaalde medewerkers, professionals van organisaties zoals het maatschappelijk werk de Kern.

Meer informatie

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen of meer weten over vrijwilligerswerk, het gemeentelijk beleid en de verschillende subsidiemogelijkheden? Klik dan op een van de onderwerpen in de linker kolom.