Bewijs van in leven zijn

Wordt uw pensioen uitgekeerd of uw verzekering uitbetaald? In veel gevallen moet u dan een ‘Bewijs van in leven zijn' of ‘Attestatie de Vita’ overleggen. Een Bewijs van in leven zijn kunt u digitaal aanvragen met DigD. Een Attestatie de Vita kunt u alleen in persoon aanvragen bij de publieksbalie.

Beschrijving

Bewijs van in leven zijn

Deze verklaring ontvangt u bij een digitale aanvraag. Hierin staat dat u volgens de Basisregistratie personen geregistreerd bent als ‘in leven zijnd’. Vaak is deze verklaring al voldoende voor instanties. 

Attestatie de Vita

Deze is alleen in persoon aan de publieksbalie te verkrijgen. De ambtenaar verklaart dan namens de burgemeester dat hij/zij heeft vastgesteld dat u op de afgiftedatum van de verklaring in leven bent.

Internationale Attestatie de Vita

Als u de verklaring nodig heeft voor een buitenlandse instantie, kunt u vragen om een internationaal model. Dit wordt geadviseerd maar is niet verplicht. Een internationale verklaring kunt u alleen in persoon aan de balie aanvragen. Dit is wettelijk verplicht.

Aanvraag

Een 'bewijs van in leven zijn' kunt u ook digitaal aanvragen. U ontvangt dan een korting op de normale prijs. Heeft u echt een (internationale) ‘attestatie de vita’ nodig, dan kunt u die alleen in persoon aan de balie aanvragen.

Als u het bewijs nodig het voor een pensioen, kunt u het kosteloos ontvangen. Neem daarvoor de brief van de pensioenverzekeraar mee.

Digitaal aanvragen

Aanvragen bewijs van in leven zijn met DigiD inlogcodeexterne-link-icoon

De internationale aanvraag aan de publieksbalie doen

Maak hier uw afspraakexterne-link-icoon

Kies ‘bewijs van in leven zijn’

Meenemen naar de afspraak

  • Een legitimatiebewijs.
  • Pinpas of contant geld voor de kosten.

Kosten

Online aanvragen met DigiD: € 12,70

Aanvragen aan de balie: € 16,75

Aanvragen per post: € 23,95

Contact

Als u vragen heeft over deze verklaring, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Wilt u iets melden? Of bent u niet tevreden over hoe de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren staat hoe u dat kunt doorgeven.