Lezerspanel

Heeft u een goed gevoel voor taal? Of begrijpt u juist helemaal niets van onze teksten of brieven? Meldt u zich dan aan voor ons lezerspanel en geef uw mening! Zo maken we samen onze teksten beter.

Aanmelden voor het lezerspanel

Als lid van het lezerspanel krijgt u een paar keer per jaar een tekst van ons. U mag daar al uw commentaar op geven. U kiest de manier waarop u dat doet. Bijvoorbeeld via een online of papieren vragenlijst. Wij verbeteren daarna onze teksten, zodat iedereen ze kan begrijpen.

Ik wil me aanmelden voor het lezerspanel.

Hoe zien de nieuwe teksten eruit?

Het lezerspanel heeft afgelopen keer 4 teksten beoordeeld. Dat kon door een vragenlijst in te vullen. En door ideeën en suggesties bij de tekst zelf te schrijven. We hebben hier veel aan gehad, hartelijk bedankt! Via de linkjes hieronder kunt u de eindresultaten bekijken.

Brief: Uitnodiging voor een gesprek Toezicht Wmo

Beste mevrouw De Lange,

U krijgt zorg van zorgaanbieder De Groot. Deze zorg betaalt u met een persoonsgebonden budget (pgb), dat u heeft ontvangen via de gemeente Zwolle. De gemeente vindt het belangrijk dat u de zorg krijgt die voor u nodig is. Daarom onderzoekt de gemeente regelmatig of de zorgaanbieder zich houdt aan de afspraken. Onderdeel van het onderzoek is een gesprek met u. De gemeente wil graag weten wat u van de zorg vindt. Daarom ontvangt u deze uitnodiging voor een gesprek. U bent verplicht om naar dit gesprek te komen.

Uitnodiging

Wij nodigen u uit voor een gesprek op

 • vrijdag 8 april 2022
 • om 10.00 uur
 • op het stadskantoor, Lübeckplein 2 in Zwolle  

U kunt zich melden bij de receptie.

U heeft het gesprek met Piet Jansen en Jan Pietersen. Zij zijn toezichthouder Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en werken voor de regio IJssel-Vecht. Zij doen onderzoek voor de gemeente Zwolle. Het gesprek duurt ongeveer 1,5 uur.

Documenten die u moet meenemen

Zorg ervoor dat u deze documenten meeneemt naar het gesprek:

 • Deze uitnodiging.
 • Uw paspoort, ID-bewijs of rijbewijs.
 • Uw pgb-administratie over de periode van [datum] tot [datum].
 • Uw pgb-plan en uw pgb-aanvraag.
 • Uw pgb-test of pgb-uitslag.
 • Rapportages, evaluaties, gespreksverslag en onderzoeksverslag.
 • Beschikkingen.
 • Heeft u een zorgovereenkomst voor zorg die gekoppeld is/was aan uw huurovereenkomst? Dan moet u ook deze documenten kunnen laten zien:
  • Uw huurcontracten.
  • Een kopie van alle bankafschriften waarop staat dat u de huur betaald heeft en aan wie. Als er andere betalingen op uw bankafschriften staan, mag u die doorstrepen.

Iemand meenemen naar het gesprek

Natuurlijk mag u iemand meenemen naar het gesprek. U bepaalt zelf wie. Deze persoon mag alleen niet werken of zorg inkopen bij zorgaanbieder De Groot. Wilt u ons voor 5 april 2022 laten weten of u iemand meeneemt en wie? U kunt dit doorgeven aan Jan Pietersen via  telefoonnummer 14038. Of stuur een e-mail naar toezichtwmo@zwolle.nl

Tijdens het gesprek vragen we of deze persoon zich wil legitimeren met een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs).

Verslag

Van het gesprek maken we een verslag. Dat nemen we na het gesprek met u door. Als u dat wilt, krijgt u het verslag na het onderzoek toegestuurd.

Kunt u niet naar de afspraak komen? Of heeft u vragen?

Neem dan contact op met Jan Pietersen via telefoonnummer 14038. Of stuur een e-mail naar toezichtwmo@zwolle.nl.
We maken dan een nieuwe afspraak. Ook als u vragen heeft, beantwoorden we die graag.  

Uw vertegenwoordiger Joep Perenboom krijgt van ons een kopie van deze brief.

Met vriendelijke groet,

Jan Pietersen, toezichthouder Wmo

Webtekst: Sociale lening
Brief: U krijgt een gezamenlijke gft-container

Beste bewoner(s),

Binnenkort plaatst ROVA een gft-container vlakbij uw appartement of flatgebouw. In deze container kunt u uw groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggooien, zoals etensresten. Het scheiden van gft is beter voor het milieu en de portemonnee. U deelt de container met de andere bewoners van uw gebouw.

Wanneer kunt u de container gebruiken?

Binnenkort plaatsen we eerst een beugel. Die zorgt ervoor dat de container op zijn plek blijft staan. Uiterlijk twee weken later zetten we de gft-container in de beugel. Zodra de container er staat, kunt u die gebruiken. ROVA leegt de container één keer per week en maakt deze regelmatig schoon.

Welk afval mag in de container?

In de container mag alleen groente- fruit en tuinafval, zoals etensresten en het afval dat ontstaat tijdens het koken. Bij deze brief zit een flyer. Daarop staat wat wel en niet in de gft-container mag. Deze informatie vindt u ook in de gratis ROVA-app en op www.rova.nl/scheidingswijzer

Tips om gft in huis te verzamelen

Zet een prullenbakje op uw aanrecht, zodat u uw afval gemakkelijk naar de container kunt brengen. Gebruikt u liever een zakje? Gebruik dan alleen composteerbare gft-afvalzakjes met het Kiemplantlogo of het OK compost logo (zie voorbeelden hieronder). Deze zakjes mogen gewoon bij het gft-afval. U kunt deze gft-zakjes kopen bij de meeste supermarkten.

Composteerbare gft-zakjes gratis proberen

Wilt u de composteerbare gft-afvalzakjes een keer proberen? Ga dan langs bij de GRIP-wagen van ROVA en laat deze brief zien. U krijgt dan één keer een gratis rolletje zakjes. In de ROVA-app of op www.rova.nl/grip kunt u zien waar en wanneer de GRIP-wagen bij u in de buurt staat.

Waarom krijgt u deze container?

Vanaf 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels in Zwolle: als u uw afval goed scheidt, betaalt u minder afvalstoffenheffing dan wanneer u minder goed uw afval scheidt. U kon nog geen gft scheiden. Door de gft-container kunt u dat binnenkort wel.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Er zijn verschillende soorten afval. Zoals plastic, metaal, papier, glas en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Van gft maken we bijvoorbeeld compost. Daardoor hoeven we geen nieuwe materialen uit de aarde te halen. En er blijft minder restafval over dat we moeten laten verbranden. Dat verbranden van afval is duur. Afval scheiden is dus goed voor het milieu én de portemonnee. Daarom wil de gemeente inwoners aanmoedigen hun afval (nóg) beter te scheiden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Kijk dan op www.zwolle.nl/gftcontainer. Of neem contact met op het ROVA-Klantcontactcentrum via telefoonnummer (038) 427 37 77 of via www.rova.nl/contact 
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur.

Met vriendelijke groet,

De medewerkers van het ROVA-Klantcontactcentrum

Brief: De nieuwe zorgkostenvergoeding - februari 2022

Beste meneer/ mevrouw,

Voor inwoners met een laag inkomen heeft de gemeente Zwolle allerlei extra’s. Zoals een vergoeding voor hoge zorgkosten. Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe zorgkostenvergoeding. Wilt u weten hoe u deze vergoeding aanvraagt? Lees dan deze brief goed door.

Wat is de nieuwe zorgkostenvergoeding?

Als u hoge zorgkosten heeft, kan de gemeente een deel vergoeden. Daarvoor bestond in 2021 de vergoeding hoge zorgkosten. Die vergoeding is gestopt. Ook de zorgverzekering van de gemeente en Salland Zorgverzekeringen is gestopt. Daarvoor in de plaats is de nieuwe zorgkostenvergoeding gekomen.

Wat betekent de nieuwe zorgkostenvergoeding voor u?

 • Moet u uw wettelijk eigen risico betalen aan uw zorgverzekeraar? Dan vergoedt de gemeente maximaal € 240 per jaar.
 • Heeft u, uw partner of uw kind een chronische ziekte of een lichamelijke beperking? En maakt u hierdoor kosten die u niet vergoed krijgt? Dan vergoedt de gemeente € 180 per jaar.

De gemeente kan dus maximaal € 420 per persoon per jaar vergoeden.

Hoe vraagt u de zorgkostenvergoeding aan?

U kunt de vergoeding aanvragen op www.zwolle.nl/zorgkosten. Daar staan ook de voorwaarden. Wilt u liever een formulier per post ontvangen? Bel dan naar 14 038.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw aanvraag? Dan kan Op Orde u helpen. Deze organisatie helpt en geeft advies bij uw administratie. In de bijlage leest u meer.

Vragen?

Wilt u meer informatie over de zorgkostenvergoeding? Of heeft u vragen over deze brief? Kijk dan op www.zwolle.nl/zorgkosten. Of bel naar 14 038 en vraag naar de Uitkeringsadministratie. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Hennie Duteweert
Hoofd afdeling Inkomensondersteuning

Bijlage: Op Orde helpt u graag

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak 

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle
Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 09.00 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38
Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2022 Gemeente Zwolle