Trouwen

In Zwolle kunt u trouwen op het stadhuis of op een zelfgekozen locatie. En u kunt een familielid of vriend aanwijzen als trouwambtenaar. Gratis trouwen kan op het stadskantoor.

Waar en wanneer kunt u trouwen?

Schepenzaal

In de Schepenzaal in het stadhuis van dinsdag tot en met zaterdag. De huwelijken worden om het uur ingepland tussen 10.00 en 16.00 uur. De huwelijksceremonie, die maximaal 30 minuten duurt, begint op het tijdstip dat u bij de gemeente vastlegt. Op maandag tussen 9.00 en 16.00 uur met een verkorte ceremonie. Deze ceremonie duurt maximaal 15 minuten.

Ook kunt u in de Schepenzaal op maandag tegen een goedkoper tarief trouwen. Dit is een huwelijksvoltrekking met verkorte ceremonie.

Feestdagen

Op feestdagen of daarmee gelijkgestelde dagen is het niet mogelijk in de Schepenzaal te trouwen.

Ook kunt u in de Schepenzaal op maandag tegen een goedkoper tarief trouwen. Dit is een huwelijksvoltrekking met verkorte ceremonie.

Zelfgekozen locatie

U kunt ook op een zelfgekozen locatie trouwen. Dit kan de hele week op het tijdstip dat u wilt. Uiteraard in overleg met de locatie en de ambtenaar van burgerlijke stand.

Stadskantoor

Nog eenvoudiger trouwen zonder ceremonie? Aan de balie van het stadskantoor kunt u terecht voor een balie-huwelijk op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9 en 16 uur. U trouwt zonder ceremonie (5 minuten) aan de balie met alleen het bruidspaar en twee getuigen. Geen toespraken, geen ringen uitwisselen of foto’s maken. Voor het baliehuwelijk kunt u minimaal 4 weken van te voren een datum vastleggen.

Een andere optie is kosteloos trouwen. Dit kan in het stadskantoor op dinsdagochtend om 9.00 en 9.15 uur.

Wie is de trouwambtenaar?

Die kunt u zelf kiezen:

Welke voorwaarden zijn er?

  • U moet 18 jaar of ouder zijn.
  • U mag niet al getrouwd zijn
  • U mag niet trouwen met een familielid (neef/nicht mag alleen als het uit vrije wil is)
  • U mag niet gedwongen worden
  • Niet alleen een man en een vrouw mogen met elkaar trouwen, ook 2 mannen of 2 vrouwen kunnen dat
  • U mag niet trouwen om zo verblijfrecht in Nederland te krijgen
  • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of kantonrechter

Getuigen

Bij uw bruiloft moeten in totaal minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Bij een balievoltrekking mogen maar in totaal 2 getuigen aanwezig zijn.

De getuigen moeten:

  • 18 jaar of ouder zijn.
  • een geldig identiteitsbewijs hebben.

Wilt u geen eigen getuigen, dan kan de gemeente getuigen beschikbaar stellen. U betaalt daarvoor wel leges.

Getuigen uit het buitenland

Heeft u een getuige uit het buitenland? Dan moet hij/zij aan dezelfde voorwaarden als hierboven voldoen. Het is wel handig dat de persoon Nederlands verstaat, want de ceremonie is in het Nederlands. De getuige moet uiteraard weten wat hij/zij moet doen. Als hij/zij geen Nederlands spreekt, verwacht de gemeente dat iemand de vragen en aanwijzingen van de ambtenaar van burgerlijke verstand vertaalt.

Wat kost het?

Dat verschilt per dag en per locatie. Lees meer over de kosten in op de pagina met alle leges.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u een andere regeling , neemt u dan voor het huwelijk contact op met een notaris.

Samenlevingscontract?

Dit regelt u bij de notaris, niet bij de gemeente.

Lees ook: