Wonen in Zwolle

Zwolle, dynamische Hanzestad aan de IJssel. Een moderne stad die voor iedereen wat te bieden heeft en haar historische karakter heeft behouden.

Met een prachtige en levendige binnenstad, volop natuur in en om de stad en met vele culturele bezienswaardigheden en bruisende evenementen. Dit in combinatie met de centrale ligging en goede bereikbaarheid, ruime werkgelegenheid en uitstekende voorzieningen maakt Zwolle heerlijk om te wonen.

Wonen waar je je thuis voelt

De Zwolse woningmarkt is zeer gevarieerd en biedt voor elk wat wils. Stedelijk wonen, midden in de historische binnenstad, of juist ruimtelijk midden in de natuur. In een van de kindvriendelijke wijken, een starterswoning of een woning geheel gebouwd naar eigen wens. Hoe u ook wilt wonen, het kan allemaal in Zwolle.

Starters en mensen met lagere inkomens

Er komen extra maatregelen om starters en mensen met een lager inkomen meer kans te geven op een woning. De gemeente Zwolle heeft samen met bouwers, ontwikkelaars, makelaars, beleggers en woningcorporaties hierover afspraken gemaakt.  De maatregelen moeten ervoor zorgen dat, starters en mensen met een lager inkomen ook een huis kunnen kopen in Zwolle.

Deze maatregelen zijn nodig omdat de woningmarkt onder druk staat. Er zijn niet voldoende woningen beschikbaar voor starters en mensen met een lager inkomen en de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Ook worden woningen door een steeds bredere groep gekocht om er geld aan te verdienen. Starters en mensen met een laag- of middeninkomen, hebben hierdoor nauwelijks mogelijkheden om een (eerste) stap op de woningmarkt te zetten. 

De maatregelen in het kort zijn:

  • eigenaar is verplicht minimaal vijf jaar in de woning te wonen (dit voorkomt belegging en speculatie),
  • de eigenaar mag de woning niet eerder dan na drie jaar dooverkopen,
  • regels voor zelfstandige woonruimtes (om de leefbaarheid te beschermen), 
  • Zwolle-brede afspraken van alle woningmarktpartijen. 

Wat heeft Zwolle te bieden?

Het centrum

Zwolle heeft een authentieke binnenstad die een en al sfeer uit ademt. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Je ziet het bijvoorbeeld aan de karakteristieke gevels, de Sassenpoort, de Peperbus, de verdedigingsmuur en de stervormige stadsgracht.

Zwolle kwam door de handel over de rivier de IJssel al in de vroege middeleeuwen tot bloei. In de 15e eeuw ontwikkelde Zwolle zich tot machtige Hanzestad.

Levendig

De levendigheid die hoorde bij de handel is nog steeds een van de kenmerken van Zwolle. Je merkt het wanneer je door de smalle steegjes slentert en je verbaast over de uitnodigende pleinen. Als je geniet in een van de vele bijzondere cafés en restaurants die de stad telt. En wanneer je je laaft aan de kunstschatten in de Zwolse musea, je uitleeft op een bruisend evenement of je een trendy aankoop scoort in een van de unieke winkeltjes. Dit is een stad die je energie geeft.

Centraal en goed bereikbaar

Zwolle ligt centraal in het land. De A50 en de A28, twee van de grootste autosnelwegen, kruisen elkaar bij Zwolle. Daardoor is Zwolle goed bereikbaar en ben je met de auto vanuit Zwolle snel op weg naar je bestemming in de rest van Nederland. Ook heeft Zwolle uitstekende treinverbindingen. Station Zwolle is een van de grootste spoorknooppunten van het land. En met de Hanzelijn heb je, via de provincie Flevoland, een snelle verbinding met de Randstad.

Binnen Zwolle is alles wat je wilt op  fietsafstand. Er wordt dan ook veel gefietst en geïnvesteerd in goede fietsvoorzieningen. Zwolle is in 2014 fietsstad van het Nederland.

Groen en water

Zwolle is trots op haar groene uitstraling. In de stad vind je ongeveer 80.000 bomen, waarvan veel bijzonder zijn te noemen vanwege hun soort of leeftijd. Zwolle heeft 1024 hectare openbaar groen. Dat zijn onder andere speelplekken, plantsoenen en recreatiegebieden. Niet voor niets is Zwolle in 2006 dan ook uitgeroepen tot groenste stad van Europa.

Al dat groen draagt bij aan een prettig woon- en leefklimaat. Lekker wandelen of picknicken in een van de 33 parken? Of fietsend of lopend genieten in het prachtige buitengebied? In Zwolle kunt u uw (groene) hart ophalen.

In Zwolle is niet alleen veel groen, maar ook blauw te vinden. Verdeeld over de stad treft u vijvers, (zwem)plassen, beekjes en niet te vergeten de stadsgrachten en de rivier de IJssel aan, met haar bijzondere uiterwaarden. Zwolle ligt in de IJsseldelta, waar de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water bij elkaar komen.

Bedrijvigheid

Zwolle is een inspirerende en ontspannen stad, voor zowel de inwoners als voor de ondernemers. Het gaat Zwolle economisch voor de wind. Door haar centrale ligging en scharnierpunt tussen het westen en noorden behoort Zwolle al jarenlang tot de best economisch presterende steden van het land.

Dat is natuurlijk ook te danken aan de mix van veel ruimte, goede bereikbaarheid, goede onderwijsinstellingen, brede culturele voorzieningen, een plezierig woonklimaat en een goed arbeidspotentieel. Zwolle heeft op 123.000 inwoners circa 90.000 arbeidsplaatsen.

Al in de middeleeuwen was Zwolle een welvarende en ondernemende stad, een Hanzestad. Tot op de dag van vandaag zit in het DNA van Zwollenaren de wens om aan te pakken, om samen te werken, te ondernemen, de blik naar buiten te richten.

De laatste jaren is de stad verrijkt met aansprekende voorbeelden daarvan. Zoals de ‘wolk’, de spectaculaire uitbouw van museum De Fundatie. Of de mooiste boekhandel van Nederland, Waanders in de Broeren (kerk). Op bedrijventerrein Hessenpoort bouwen Wehkamp.nl en IKEA de modernste ondernemingen in hun soort.

Voorzieningen

Zwolle heeft alles in huis om hier lekker te kunnen wonen en te leven. Niet op de laatste plaats spelen de goede voorzieningen die Zwolle rijk is hier een rol in.

Scholen

Kinderen hebben in Zwolle de ruimte om te spelen en op te groeien. Het aanbod in kinderopvang is groot en divers en Zwolle beschikt over uitstekende scholen. Niet alleen de basisscholen zijn van hoog niveau, maar ook het middelbaar en hoger onderwijs. Dat bewijst ook de landelijke Keuzegids, waarin een aantal scholen en opleidingen steevast bovenaan de lijst staan. Met verschillende grote onderwijsinstellingen en voorzieningen voor studenten is Zwolle dan ook een echte onderwijsstad.

Verenigingen

In je vrije tijd volop in beweging zijn. Dat kan in Zwolle, individueel of met een groep. De stad heeft uitstekende sportaccommodaties voor binnen- en buitensporten. Ook vind je in de gemeente veel recreatieve voorzieningen, van zwemplassen tot fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van Zwolle leiden.

Maar ook voor andere interesses en gelegenheden om elkaar te ontmoeten kun je in Zwolle terecht.  Er is een enorm aanbod aan verschillende verenigingen, clubs, stichtingen en platforms. Zo vind je altijd iets wat bij je past en waar je je thuis voelt.

Overig

De medische zorg is in Zwolle uitstekend te noemen. Zo heeft Zwolle het grootste en modernste, niet-universitaire ziekenhuis, van Nederland: Isala.

Onder voorzieningen valt ook het winkel- en uitgaansaanbod. Dat is in de hoofdstad van Overijssel groot en divers te noemen. In de historische binnenstad kun je goed shoppen. Je vindt er de grote winkelketens, maar ook kleine leuke boetieks en speciale winkeltjes.

En dat er in Zwolle veel te doen is, dat is zeker. Met het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland is Zwolle de festivalstad bij uitstek met een breed aanbod culinaire en culturele evenementen. Tel daar het spectaculaire Stadsfestival, het IJsbeeldenfestival, het overweldigende aanbod in de IJsselhallen en het culturele meerdaagse evenement Zwolle Unlimited bij. Gecombineerd met het aanbod in theaters, poppodia, beeldentuin, musea, kunstgaleries en kroegjes dan kun je tot maar tot één conclusie komen: uitgaan in Zwolle is een feestje op zich.

Meer weten over wat er in Zwolle te doen is? Kijk op www.vistzwolle.comexterne-link-icoon.