documenten-vink iconVergunning op grond van de Alcoholwet

U heeft een vergunning op grond van de Alcoholwet (voorheen: drank- en horecavergunning) nodig als u: een horecabedrijf heeft waar u aan uw gasten alcoholische dranken schenkt (bijvoorbeeld een café of restaurant), een slijtersbedrijf heeft, een paracommerciële organisatie bent en u aan uw gasten alcoholische dranken schenkt. Bijvoorbeeld: verenigingen, stichtingen en wijkcentra.

Voorwaarden

Om een vergunning te krijgen, moeten de leidinggevenden en uw horecabedrijf/paracommerciële organisatie aan een aantal eisen voldoen. Een ondernemer en een leidinggevende moeten onder andere:

 • een certificaat Sociale Hygiëne hebben gehaald, en;
 • voldoen aan een aantal 'zedelijkheids- en moraliteitseisen'. Dat betekent bijvoorbeeld dat de leidinggevende geen strafbare feiten gepleegd mag hebben.

Wet Bibob

Bij een aanvraag voor een vergunning op grond van de Alcoholwet moet u een vragenformulier Bibob invullen. Op grond van de Wet Bibob kan de achtergrond van de aanvrager en het bedrijf worden onderzocht. Als er bijvoorbeeld een crimineel verleden is, kan de gemeente de vergunning in sommige situaties weigeren. U krijgt bericht als zo'n onderzoek plaatsvindt.  

Bibob betekent: Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

Aanvraag

Voorbereiding

Bij de aanvraag moet u toevoegen of vermelden:

 • Certificaat Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden 
 • Arbeidscontracten, een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument van alle leidinggevenden (die niet ook ondernemer zijn) 
 • Vragenformulier BIBOB 
 • Bijlage behorende bij Model A
 • In geval van Paracommercie: Bestuursreglement en bijlage behorende bij Model B

Aanvragen

U kunt uw aanvraag digitaal indienen met uw eHerkenning

Aanvragen met eHerkenning

  Behandeling duurt 8 weken

  Als uw aanvraag compleet is, duurt de behandeling ervan normaal 8 weken. Als we een Bibob onderzoek moeten doen, dan is er vaak meer tijd nodig om de aanvraag te behandelen.

  Wilt u ook een terras?

  Als u bij uw horecabedrijf ook een terras wilt, dan heeft u mogelijk ook een terrasvergunning nodig. Meer informatie vindt u op onze pagina Terrassen.  

  Andere vergunningen en meldingen

  Misschien heeft u ook andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld als u uw pand wilt verbouwen. Of als u het pand niet voor horeca mag gebruiken volgens het bestemmingsplan. Overleg daarom met de gemeente over uw plannen voordat u een aanvraag doet.

  Vergunning wijzigen

  U moet een nieuwe vergunning aanvragen als u:

  • de ondernemingsvorm van uw bedrijf verandert. 

  Een wijziging van uw vergunning moet u aanvragen als:

  • uw bedrijf verandert door een verbouwing.
  • er een nieuwe leidinggevende komt of als er een leidinggevende weggaat.

  Tijdelijke ontheffing

  U hoeft geen vergunning op grond van de Alcoholwet aan te vragen als u zwak-alcoholische dranken schenkt in een periode van maximaal 12 dagen. U moet dan wel een tijdelijke ontheffing aanvragen. Lees hier meer over op onze pagina: ontheffing op het verbod tot het schenken van zwak alcoholische dranken.

  Kosten

  De kosten vindt u in het overzicht van de leges. (Vergunning voor een paracommerciële organisatie en voor  horecabedrijf). U vindt hier ook de leges voor het melden van een nieuwe leidinggevende of een vergunning voor de veranderende lokaliteit.

  Beleid en wetgeving

  Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en plaatselijk beleid.

  Plaatselijke verordening

  Algemene Plaatselijke Verordening Zwolle

  Plaatselijke beleidsregels

  Contact

  Als u over deze vergunning vragen heeft, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

  Klachten & meldingen

  Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.