Vergunning op grond van de Alcoholwet

U heeft een vergunning op grond van de Alcoholwet (voorheen: drank- en horecavergunning) nodig als u: een horecabedrijf heeft waar u aan uw gasten alcoholische dranken schenkt (bijvoorbeeld een café of restaurant), een slijtersbedrijf heeft, een paracommerciële organisatie bent en u aan uw gasten alcoholische dranken schenkt. Bijvoorbeeld: verenigingen, stichtingen en wijkcentra.

Voorwaarden

Om een vergunning te krijgen, moeten de leidinggevenden en uw horecabedrijf/paracommerciële organisatie aan een aantal eisen voldoen. Een ondernemer en een leidinggevende moeten onder andere:

 • een certificaat Sociale Hygiëne hebben gehaald, en;
 • voldoen aan een aantal 'zedelijkheids- en moraliteitseisen'. Dat betekent bijvoorbeeld dat de leidinggevende geen strafbare feiten gepleegd mag hebben.

Wet Bibob

Bij een aanvraag voor een vergunning op grond van de Alcoholwet moet u een vragenformulier Bibob invullen. Op grond van de Wet Bibobexterne-link-icoon kan de achtergrond van de aanvrager en het bedrijf worden onderzocht. Als er bijvoorbeeld een crimineel verleden is, kan de gemeente de vergunning in sommige situaties weigeren. U krijgt bericht als zo'n onderzoek plaatsvindt.  

Bibob betekent: Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur.

Aanvraag

Voorbereiding

Bij de aanvraag moet u toevoegen of vermelden:

 • Certificaat Sociale Hygiëne van alle leidinggevenden 
 • Arbeidscontracten, een geldig identiteitsbewijs of verblijfsdocument van alle leidinggevenden (die niet ook ondernemer zijn) 
 • Vragenformulier BIBOB 
 • Bijlage behorende bij Model A
 • In geval van Paracommercie: Bestuursreglement en bijlage behorende bij Model B

Aanvragen

U kunt uw aanvraag digitaal indienen met uw eHerkenning

Aanvragen met eHerkenningexterne-link-icoon

  Behandeling duurt 8 weken

  Als uw aanvraag compleet is, duurt de behandeling ervan normaal 8 weken. Als we een Bibob onderzoek moeten doen, dan is er vaak meer tijd nodig om de aanvraag te behandelen.

  Wilt u ook een terras?

  Als u bij uw horecabedrijf ook een terras wilt, dan heeft u mogelijk ook een terrasvergunning nodig. Meer informatie vindt u op onze pagina Terrassen.  

  Andere vergunningen en meldingen

  Misschien heeft u ook andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld als u uw pand wilt verbouwen. Of als u het pand niet voor horeca mag gebruiken volgens het bestemmingsplan. Overleg daarom met de gemeente over uw plannen voordat u een aanvraag doet.

  Vergunning wijzigen

  U moet een nieuwe vergunning aanvragen als u:

  • de ondernemingsvorm van uw bedrijf verandert. 

  Een wijziging van uw vergunning moet u aanvragen als:

  • uw bedrijf verandert door een verbouwing.
  • er een nieuwe leidinggevende komt of als er een leidinggevende weggaat.

  Tijdelijke ontheffing

  U hoeft geen vergunning op grond van de Alcoholwet aan te vragen als u zwak-alcoholische dranken schenkt in een periode van maximaal 12 dagen. U moet dan wel een tijdelijke ontheffing aanvragen. Lees hier meer over op onze pagina: ontheffing op het verbod tot het schenken van zwak alcoholische dranken.

  Kosten

  De kosten vindt u in het overzicht van de leges. (Vergunning voor een paracommerciële organisatie en voor  horecabedrijf). U vindt hier ook de leges voor het melden van een nieuwe leidinggevende of een vergunning voor de veranderende lokaliteit.

  Beleid en wetgeving

  Contact

  Als u over deze vergunning vragen heeft, neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

  Klachten & meldingen

  Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.