Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Een ander mag dit niet voor u doen. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. U betaalt de kosten bij de afspraak. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw paspoort persoonlijk ophalen. Daarvoor moet u opnieuw een afspraak maken. Of laat uw paspoort thuis bezorgen.
Let op: Ook een kind (van bijvoorbeeld 1 jaar) moet aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van zijn of haar paspoort.
Paspoort voor kind jonger dan 18 jaar
Wil een kind onder de 18 jaar een eigen paspoort aanvragen? Dan moeten beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben toestemming geven. Dat moet via het toestemmingsformulier. Lees meer onder het tabje 'Jonger dan 18 jaar'
Plan tijdig uw afspraak
Het is druk bij onze publieksbalies. Het kan daardoor langer duren voordat u bij ons terecht kunt. Plan daarom tijdig uw afspraak.
Heeft u al een afspraak staan? Aan de balie maken we bij de aanvraag van uw paspoort gelijk een afspraak om het document op te halen. Dit kan meestal binnen een week.
Bij het aanvragen of vernieuwen van een paspoort neemt u mee:
- Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op uw naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
- Een pasfoto die aan de eisen voldoet.
- Bij vermissing: een eigen verklaring van verlies of diefstal van uw paspoort. Hierin legt u uit hoe u de oude bent kwijtgeraakt. U vult de verklaring zelf aan de balie in.
- Contant geld of pinpas.
Kinderen jonger dan 18 jaar:
- Kinderen jonger dan 18 jaar moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van hun paspoort.
- Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die op je naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
- Een pasfoto die aan de eisen voldoet.
- Toestemming van beide ouders. Of van degene(n) die het gezag hebben. Toestemming geven beide ouders online, ieder persoonlijk met eigen DigiD. Heeft maar één persoon het ouderlijk gezag? Dan hoeft alleen die persoon toestemming te geven. Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie. Ouder(s) of gezaghebbenden die niet online toestemming geven, moeten wel meekomen naar de afspraak. Toestemming geven met DigiD
- Legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degene(n) die het ouderlijk gezag hebben.
- Contant geld of pinpas.
zie 'Leges reisdocumenten'
Geldigheidsduur
- Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig
- Een paspoort voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is 5 jaar geldig.
Spoedaanvraag
Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt het paspoort meestal de volgende dag klaar. Hij wordt hierdoor wel duurder.
Noodpaspoort
Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort.
Kwijt of gestolen
Bent u uw paspoort of identiteitsbewijs (ID-kaart) kwijt of is het gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw document te voorkomen.
Woont u in Zwolle, dan kunt u de vermissing online doorgeven met uw DigiD. Hoe dit werkt leest u op de pagina Vermissing Nederlands paspoort of identiteitskaart.
Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.
Kinderen jonger dan 18 jaar die een eigen paspoort willen aanvragen, hebben toestemming nodig van beide ouders of van degene(n) die het gezag hebben. Bij meerderjarigen met een curator, moet de curator toestemming geven bij de aanvraag.
Toestemming geven
Toestemming geven beide ouders online, ieder persoonlijk met eigen DigiD. Heeft maar één persoon het ouderlijk gezag? Dan hoeft alleen die persoon toestemming te geven.
Als (beide) ouders online toestemming gegeven hebben, hoeven zij niet aanwezig te zijn bij de aanvraag aan de balie. Komt er een ouder mee? Ook dan is het handig als die ouder al digitaal toestemming heeft gegeven. Ouder(s) of gezaghebbenden die niet online toestemming willen geven, moeten altijd meekomen naar de afspraak. Neem dan uw geldige identiteitsbewijs mee.
Problemen bij de toestemming
Soms weigert een ouder zijn of haar toestemming. Dan kan de andere ouder of het kind de kinderrechter vragen om vervangende toestemming. Die beslist in het belang van het kind. Ga voor meer informatie naar www.rechtspraak.nl.
Reizen met minderjarige kinderen
Reist u met minderjarige kinderen, dan zijn er een paar extra regels. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit om mogelijke kinderontvoeringen naar het buitenland te voorkomen. Meer informatie over reizen met kinderen.
Film over het aanvragen van een Nederlands reisdocument
Het doel van deze film is om u als burger te informeren over het verloop van de aanvraag aan de balie. En over het productieproces van het Nederlands reisdocument.
Contact
Als u vragen heeft over het paspoort neem dan contact op met de gemeente Zwolle.
Klachten & meldingen
Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.
Lees ook:
- Identiteitsdocumenten
- Aanvraag en productie van het paspoort
- Reizen met uw kind
- Noodpaspoort
- Verschil tussen ID-kaart en paspoort
Wees zuinig op uw paspoort!
Film over het gebruik van een paspoort: