Paspoort

Een paspoort aanvragen doet u zelf in het Stadskantoor aan het Lübeckplein, vlakbij het NS-station. Een ander mag dit niet voor u doen. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw paspoort persoonlijk ophalen. Daarvoor moet u opnieuw een afspraak maken. U hebt maximaal 3 maanden de tijd om uw nieuwe paspoort op te halen. Daarna wordt het document ongeldig en vernietigd.

Maak direct uw afspraak

Dit moet u meenemen naar de afspraak

  • Alle paspoorten of identiteitsbewijzen die op uw naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
  • Een goedgelijkende kleuren pasfoto die aan de eisen voldoet. (Een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
  • Uw bankpas. U betaalt het paspoort aan de balie met uw pin.

Na 5 dagen ligt uw paspoort klaar

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort persoonlijk komen ophalen. Daarvan krijgt u geen bericht, maar u moet hiervoor wel een afspraak maken. Komt u het paspoort niet binnen 3 maanden halen? Dan moeten wij het vernietigen. Ophalen moet in persoon. Een ander kan het paspoort dus niet voor u ophalen.

Overzicht kosten
Omschrijving Tarief in 2019 Tarief in 2020 Geldigheid
Paspoort vanaf 18 jaar € 71,35 € 73,20 10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar € 53,95 € 55,35 5 jaar
Spoedaanvraag € 48,60 extra € 49,85 extra n.v.t.
Paspoort voor vreemdelingen of vluchtelingen € 53,95 € 55,35 afhankelijk van verblijftitel
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar € 71,35 € 73,20 10 jaar
Zakenpaspoort t/m 17 jaar € 53,95 € 55,35 5 jaar

Paspoort aanvragen voor uw kind

Als u een paspoort wilt aanvragen voor uw kind, moet uw kind bij de afspraak aanwezig zijn. Tot het kind 18 jaar is, moeten de ouders of voogden toestemming geven. Dat kan op 2 manieren:

  • U en de andere ouder/voogd komen allebei naar de afspraak en geven daar toestemming. Neem allebei uw identiteitsbewijs mee.
  • Eén van u beiden komt met het kind mee, de ander vult vooraf het toestemmingsformulier in. Neem het formulier mee naar de afspraak, plus een kopie van het identiteitsbewijs van de ouder/voogd die niet meegaat.

Heeft maar één persoon het ouderlijk gezag? Dan hoeft alleen die persoon toestemming te geven.

Reizen met minderjarige kinderen

Reist u met minderjarige kinderen, dan zijn er een paar extra regels. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit om mogelijke kinderontvoeringen naar het buitenland te voorkomen.
Meer informatie.

Paspoort gestolen of vermist

Bent u uw paspoort verloren? Dan hoeft u voor de aanvraag van een nieuwe geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van uw nieuwe pas aan de publieksbalie vult u een eigen verklaring van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw oude document bent kwijtgeraakt.

Aangifte

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte te doen bij de politie.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen, controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik neemt de gemeente contact op met de politie voor nader onderzoek.

zie ook: Rijksinformatie over Vermissing van een reisdocument

Identiteitscontrole bij Publieksbalie

De gemeente wil identiteitsfraude en identiteitsdiefstal, oftewel misbruik van persoonsgegevens, voorkomen. Daarom staat bij de Publieksbalie in het Stadskantoor een zuil met een documentscanner en een gezichtsvergelijker.

  • De scanner controleert uw identiteitsbewijs op echtheid.
  • De gezichtsvergelijking controleert of het paspoort, het rijbewijs of de ID-kaart bij u hoort. Dat gebeurt door de foto die daarop staat te vergelijken met een foto die ter plekke van u wordt gemaakt.

Spoed

Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt het paspoort meestal de volgende dag klaar. Het paspoort is dan wel duurder. Soms kunt u ook een noodpaspoort aanvragen.

Onder curatele

Staat u onder curatele? Dan moet uw curator toestemming geven met het toestemmingsformulier.

Lees ook

Wees zuinig op uw paspoort

Film over het gebruik van een paspoort

Zie ook: Aanvraag en productie van het paspoort