De Bethlehemse Kerk is een tweeschepige gotische hallenkerk, die geheel door gemetselde kruisribgewelven wordt overdekt.
De Broerenkerk is een tweebeukige laatgotische kloosterkerk (omstreeks 1500), die in haar geheel door gemetselde gewelven is overdekt.
Dit pand met binnenhof maakte deel uit van het Dominicaner klooster dat in 1512 werd gewijd
Dit catechisatiegebouw werd in 1889 ontworpen door F.C. Koch onder invloed van P.H.J. Cuypers in neogotische stijl
Dit poortje met een korfboog in een spitsboognis uit 1623 geeft toegang tot de binnenplaats van het voormalige Fraterhuis.
Dit neogotische kerk- en kloostercomplex is gebouwd in 1900 naar een ontwerp van architect J. Kayser.
Doopsgezinden werden in de 16de eeuw zwaar vervolgd. Deze Wederdopers hielden er radicale ideeën op na.
Deze gotische driehallenkerk is gebouwd tussen 1370 en 1452 met een toren van 113,5 meter hoog, was de hoogste toren in Nederland, hoger zelfs dan de Domtoren.
De gebouwen maakten in de middeleeuwen deel uit van het Heilige Geestgasthuis waarbij tevens een kapel en de nog bestaande langgerekte ziekenzaal behoorde.
In 1368 schenkt Berthold ten Hove zijn bezit, de hof van Windesheim aan Florens Radewijnsz, één van de Broeders van het Gemene Leven te Deventer om er een klooster te bouwen.
Hoewel dit pand het refter heet, zal dit deel van het Bethlehemkloostercomplex vermoedelijk niet als eetzaal, maar als administratiegebouw van het klooster hebben gediend
Van het in1387 gestichte moederklooster van de Congregatie van Windesheim zijn naast het nu als Nederlands Hervormde kerkgebruikte voormalige brouwhuis slechts een paar gebouwonderdelen bewaard gebleven.
Hier stichtte in 1444 de vermogende burgemeester mr. Johan van Ittersum een gasthuis voor arme lieden met een kapel
De voormalige Librije (bibliotheek) maakte deel uit van het Dominicanen klooster dat in 1466 op deze plaats werd gesticht.
Door de vele handelscontacten met Duitsland werden er al vroeg Lutherse diensten in Zwolle gehouden
In 1368 schenkt Berthold ten Hove de hof van Windesheim aan Florens Radewijnsz, een van de Broeders van het Gemene leven te Deventer en rechterhand van Geert Grote 1340- 1384, om er een klooster te bouwen.
De Onze Lieve Vrouwebasiliek is een laat gotische kruiskerk die grotendeels gebouwd is in de 15de eeuw.
Nadat in 1834 de Christelijk Gereformeerde Gemeente zich had afgescheiden van de Nederlands Hervormde Kerk, ontstond er in 1887 een nieuwe afsplitsing, bekend onder de naam Doleantie.
In 1834 vond binnen de Nederlandse Hervormde Kerk de zogenoemde Afscheiding plaats, waarbij het meer orthodoxe gedeelte zich afsplitste. Deze groep noemde zich de Christelijk Gereformeerde Gemeente.
De Rooms Katholieke Begraafplaats werd rond 1841 aangelegd op grond die geschonken was door F.W.J. baron van Lamsweerde.
Rooms Katholieke waterstaatskerk uit 1848 ter plaatse van de oorspronkelijke schuilkerk "Onder de Boge".
De Theodorakapel is in 1904 gesticht door de parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming met een legaat van burgemeestersdochter Theodora Ludovica Vos de Wael.
Deze in het begin van de 16de eeuw gebouwde kapel maakte deel uit van het omstreeks 1390 door Gertrude Kadeneter gestichte Begijnenconvent. Het kerkgebouw is gebruikt door de uit Frankrijk verdreven Hugenoten in Zwolle.