paspoort iconVluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een Nederlands reisdocument. Hij is voor erkende vluchtelingen. U kunt hem aanvragen als u in Nederland woont en niet de Nederlandse nationaliteit bezit en u in Nederland erkend bent als vluchteling. Een vluchtelingenpaspoort vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Een ander mag dit niet voor u doen. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. U betaalt de kosten bij de afspraak. 6 Werkdagen na uw afspraak kunt u uw paspoort persoonlijk ophalen.
Let op: Ook een kind (van bijvoorbeeld 1 jaar) moet aanwezig zijn bij de aanvraag van zijn of haar paspoort.

Meenemen

Dit heeft u nodig voor de aanvraag:

  • Uw geldige verblijfsvergunning 'asiel bepaalde tijd' (document III) of 'asiel onbepaalde tijd' (document IV)
  • Een goedgelijkende kleuren pasfoto. De pasfoto moet aan de eisen voldoen. (een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
  • Alle buitenlandse reisdocumenten die op uw naam staan, ook al zijn ze verlopen.
  • Bent u uw paspoort kwijt? Dan moet u een eigen verklaring van verlies of diefstal inleveren. Hierin legt u uit hoe u uw reisdocument bent kwijtgeraakt. U vult de verklaring zelf aan de balie in.
  • Toestemming voor kinderen jonger dan 18 jaar. Lees de uitgebreide informatie op de pagina Paspoort
  • U kunt pinnen of contant betalen.

Vingerafdrukken

Als u een paspoort aanvraagt, dan worden uw vingerafdrukken afgenomen. Dit geldt voor iedereen. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid: Informatie over vingerafdrukken

Kosten

Ophalen

U kunt 6 werkdagen na uw afspraak uw paspoort persoonlijk ophalen. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 uur - 17.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Geldigheid en gebruik

Bent u erkend vluchteling en heeft u een geldige verblijfsvergunning? Dan kunt u een reisdocument voor vluchtelingen aanvragen. Met dit reisdocument kunt u buiten Nederland reizen. Het land waar u of de aanvrager (vermoedelijk) de nationaliteit van bezit, hoort daar niet bij. 

Asiel onbepaalde tijd

Heeft u een verblijfsvergunning ´asiel onbepaalde tijd'? Dan is uw vluchtelingenpaspoort vijf jaar geldig voor alle landen. Behalve voor het land waarvan u de nationaliteit heeft. 

Asiel bepaalde tijd

Heeft u een vergunning 'asiel bepaalde tijd'? Dan is de geldigheid van het paspoort afhankelijk van de geldigheid van uw verblijfsvergunning. Het vluchtelingenpaspoort is dan minimaal één jaar en maximaal drie jaar geldig. U mag alleen niet reizen naar het land van uw nationaliteit. De aanvraagprocedure neemt maximaal vier weken in beslag.

Spoed, kwijt of gestolen

Spoedaanvraag

Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt het paspoort meestal de volgende dag klaar. Hij wordt hierdoor wel duurder.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldig paspoort kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort of verblijfsvergunning kwijt of is het gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door bij uw gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw document te voorkomen. Hoe dit werkt leest u op de pagina Vermissing Nederlands paspoort of identiteitskaart.

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte te doen bij de politie.

Contact

Neem contact op met de gemeente Zwolle als u vragen over dit product hebt.

Klachten & meldingen

Wilt u ies melden? Of bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Afspraak maken

In het Stadskantoor kunt u alleen op afspraak terecht.

Maak een afspraak

Stadskantoor, Lübeckplein 2, 8017 JZ Zwolle
Stadhuis, Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle

Neem contact met ons op

Postbus 10007, 8000 GA Zwolle

Stuur een bericht

Telefoon: 14 038 (5 cijfers,
tussen 08.30 en 17.00 uur)
Vanuit het buitenland: +31 38 498 31 38

Whatsapp: 06 83 29 66 88
(bellen naar dit nummer is niet mogelijk)

BTW/KvK-nummer

BTW: NL001900249B01
KvK: 08218173

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief

Wij zijn bereikbaar via

© 2023 Gemeente Zwolle