Identiteitskaart

Een identiteitskaart (ID-kaart) vraagt u zelf aan in het stadskantoor. Een ander mag dit niet voor u doen. Voor de aanvraag moet u vooraf een afspraak maken. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw ID kaart persoonlijk ophalen. Daarvoor dient u opnieuw een afspraak te maken.

Maak direct uw afspraak

Dit heeft u nodig voor een aanvraag:

 • één goedgelijkende kleuren pasfoto die aan de eisen voldoet. (Een goedgelijkende foto is maximaal 6 maanden oud op het moment van de aanvraag)
 • alle paspoorten of identiteitsbewijzen die op uw naam staan. Ook als ze zijn verlopen.
 • bij vermissing: een eigen verklaring van verlies of diefstal van uw ID-kaart. Hierin legt u uit hoe u de oude bent kwijtgeraakt. U vult de verklaring zelf aan de balie in.
 • eventueel toestemming (Lees de uitgebreide informatie bij 'Toestemming bij reisdocumenten'. U vindt daar ook een toestemmingsformulier)
 • Uw portemonnee en/of pinpas. U betaalt de identiteitskaart aan de balie.

In persoon aanwezig zijn

U vraagt een Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de Publieksbalie in het Stadskantoor. Dus ook een kind (van bijvoorbeeld 1 jaar) moet aanwezig zijn bij de aanvraag van zijn of haar identiteitskaart.

Na 5 werkdagen ophalen

U kunt de ID-kaart 5 werkdagen later persoonlijk weer ophalen. Niemand anders kan dat voor u doen. Als u uw ID-kaart op maandag aanvraagt, kunt u hem volgende week maandag ophalen.

Algemeen

Een identiteitskaart (ID-kaart) is in Nederland een geaccepteerd legitimatiebewijs:

 • U kunt ermee aantonen wie u bent
 • U kunt laten zien dat u de Nederlandse identiteit heeft.
 • U kunt ermee reizen.

Reizen met ID-kaart

Voor een reis naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Met een verlopen document mag u namelijk niet reizen. Een Nederlandse identiteitskaart is geldig voor de meeste landen binnen de Europese Unie. Open onderstaande PDF voor een uitgebreid overzicht van landen. Soms accepteren landen de Nederlandse identiteitskaart zonder dat zij daarover een officiële afspraak met Nederland hebben gemaakt.

Staat het land waar u naartoe gaat niet in deze lijst? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van dat land. Zij kunnen u laten weten of u met de Nederlandse identiteitskaart tot dat land toegelaten wordt.

toegang-tot-de-meeste-Europese-landen.pdf

Paspoort

Naast een Nederlandse identiteitskaart mag u ook een Nederlands paspoort hebben. Informatie over het verschil tussen ID-kaart en paspoort vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Identiteitskaart gestolen of verloren

Is uw identiteitskaart gestolen of bent u hem verloren? Dan is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie.

Identiteitscontrole bij Publieksbalie

De gemeente wil identiteitsfraude en identiteitsdiefstal, oftewel misbruik van persoonsgegevens, voorkomen. Daarom staat bij de Publieksbalie in het Stadskantoor een zuil met een documentscanner en een gezichtsvergelijker.

 • De scanner controleert uw identiteitsbewijs op echtheid.
 • De gezichtsvergelijking controleert of het paspoort, het rijbewijs of de ID-kaart bij u hoort. Dat gebeurt door de foto die daarop staat te vergelijken met een foto die ter plekke van u wordt gemaakt.

Spoed

Doet u voor 14:00 uur een spoedaanvraag? Dan ligt de identiteitskaart meestal de volgende dag klaar. Hij wordt hierdoor wel duurder. Als u uw identiteitskaart kwijt bent, kan niet in alle gevallen een spoedprocedure worden gestart.

Minderjarige kinderen/Toestemming (andere) ouder(s) nodig

Minderjarige kinderen die een eigen reisdocument willen aanvragen, hebben toestemming nodig van degene(n) die het (ouderlijk) gezag heeft. Bij meerderjarigen met een curator, moet die curator toestemming geven bij de aanvraag.

Toestemming vereist

Toestemming voor een reisdocument is nodig als:

 • een kind dat nog geen 18 jaar is een paspoort aanvraagt
 • een kind dat nog geen 12 jaar is een Nederlandse identiteitskaart aanvraagt
 • een meerderjarige die onder curatele gesteld is een paspoort aanvraagt.

U geeft toestemming voor één aanvraag. Bij elke volgende aanvraag is opnieuw toestemming nodig.

Reizen met minderjarige kinderen

Reist u met minderjarige kinderen, dan zijn er een paar extra regels. De Koninklijke Marechaussee voert uitgebreide controles uit om mogelijke kinderontvoeringen naar het buitenland te voorkomen.
Meer informatie.

Geldigheid en gebruik

Sinds 9 maart 2014:

 • is de geldigheid van de Nederlandse identiteitskaarten (voor mensen van 18 jaar en ouder) maximaal 10 jaar.
 • Onder de 18 jaar blijft de maximale geldigheidsduur 5 jaar.

Kinderen onder de twaalf

Kinderen die nog geen twaalf jaar zijn, hebben voor de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart toestemming nodig.
Kijk voor de uitgebreide informatie op: Toestemming bij reisdocumenten

Is uw identiteitskaart vermist of gestolen?

Bent u uw identiteitskaart verloren? Dan hoeft u voor de aanvraag van een nieuwe geen aangifte te doen bij de politie. Bij de aanvraag van uw nieuwe identiteitskaart aan de publieksbalie, vult u een eigen verklaring van vermissing in. Hierin legt u uit hoe u uw oude document bent kwijtgeraakt.

Aangifte

Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig aangifte te doen bij de politie.

Valse meldingen

Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen, controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik neemt de gemeente contact op met de politie voor nader onderzoek.

Noodpaspoort

Als u ook via een spoedprocedure bij de gemeente niet meer op tijd een geldige identiteitskaart kunt krijgen, kunt u onder voorwaarden een noodpaspoort krijgen. Meer hierover leest u op de pagina Noodpaspoort van de gemeente Zwolle: www.zwolle.nl/noodpaspoort.

Gegevens op paspoort of ID-kaart wijzigen

Zijn uw persoonsgegevens gewijzigd, bijvoorbeeld na een naamswijziging? Dan is uw reisdocument niet meer geldig. U moet een nieuw reisdocument aanvragen.

Webpagina's bijlagen, externe sites voor extra informatie:

Identiteitsdocumenten reisdocumenten
Eisen pasfoto reisdocument

https://eerlijkoverjeid.nl/

Film over het aanvragen van een paspoort

Het doel van deze film is om u als burger te informeren over het verloop van de aanvraag aan de balie. En over het productieproces van het Nederlands reisdocument.

Als u vragen heeft over de ID-kaart neem dan contact op met de gemeente Zwolle.

Klachten & meldingen

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u heeft behandeld? Of wilt u iets melden? Op de pagina Meldingen, klachten en bezwaren leest u hoe u dat kunt doorgeven.

Voor de kosten van dit product, zie Leges reisdocumenten. U kunt pinnen of contant betalen bij de publieksbalie.

De prijs van de aangevraagde Nederlandse identiteitskaart wordt bepaald door de datum van de aanvraag.

Film over het gebruik van een paspoort

Laat zien wie je bent. En wees zuinig op je paspoort. Wat doe je wel en wat niet met je document?