Zwolle bruist dankzij de evenementen. Wilt u weten welk evenement binnenkort plaatsvindt, kijk dan op visitzwolle.com. Samen met de organisatoren en omwonenden zorgt de gemeente ervoor dat Zwolse evenementen voor iedereen een feest zijn en blijven.

Evenement bezoeken

Wilt u weten wat er in Zwolle te doen is, kijk dan op www.visitzwolle.com. Daar vindt u volop tips.
Het hele jaar door is Zwolle een bruisende stad met aantrekkelijke evenementen voor jong en oud.

Onder meer de Ster van Zwolle, Omloop van de IJsseldelta, Bevrijdingsfestival, Halve marathon, Zwolle Unlimited, Stadsfestival, Stratenfestival, Sinterklaasintocht en Winters Zwolle zijn echte trekpleisters.

Evenement organiseren

Zwolle heeft als evenementenstad een naam hoog te houden. Wilt u een evenement organiseren? Dat kan als u aan de voorwaarden voldoet.
Als u een evenement wilt organiseren met versterkte muziek, veel bezoekers en/of op een van onze evenementenlocaties, dan moet u een vergunning aanvragen. Een jaarlijks terugkerend evenement moet u voor 1 september melden. Wilt u een straatfeest of straatbarbecue organiseren, dan is een melding voldoende. De gemeente werkt graag mee.

Evenement in uw buurt

De gemeente maakt een zorgvuldige afweging bij het verstrekken van vergunningen. Voorop staat dat er een goede balans is tussen het belang van feestvierders en dat van omwonenden.

Alle vergunde evenementen vindt u in dit overzicht. Ook is er een overzicht van aangevraagde vergunningen.
Ervaart u tijdens een evenement overlast, dan kunt u dat melden.

Gevolgen coronamaatregelen voor Zwolse evenementen

(Corona)regels voor het organiseren van een evenement of samenkomst in de buitenruimte 

Het algemene verbod op meld- en vergunningplichtige evenementen en samenkomsten is per 1 juli 2020 opgeheven. Wel is er, in verband met de bestrijding van het coronavirus, nog steeds een noodverordening van kracht.

Maatregelen 

Ervan uitgaand dat u het evenement of de samenkomst in de buitenruimte organiseert en dat er geen sprake kan zijn van een ‘constante doorstroom van bezoekers’ dient u de volgende maatregelen te nemen op grond van de noodverordening COVID-19 VR IJsselland van 1 juli 2020: 

  • Zorgen voor gescheiden bezoekerstromen, ook als het gaat om het gebruik van sanitaire voorzieningen; 
  • Hygiënemaatregelen waarmee de verspreiding van COVID-19 wordt tegengegaan. 

Aantal bezoekers 

Er mogen maximaal 250 personen tegelijkertijd aanwezig zijn op een evenement of samenkomst. Er is geen reserveringsplicht en er vindt dan geen gezondheidscheck plaats. Daarnaast hoeven bezoekers geen vaste zitplaats te hebben. Deze voorwaarden gelden wel wanneer er sprake is van meer dan 250 bezoekers. 

1,5 meter 

Alle bezoekers van het evenement hebben een eigen verantwoordelijkheid. Iedereen van 18 jaar en ouder houdt onderling 1,5 meter afstand. Dit geldt ook voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar. Voor mensen die behoren tot één huishouden en die hulpbehoevend zijn geldt dit niet. 

Als organisator van de samenkomst dient u ervoor te zorgen dat de aanwezigen zich hier te allen tijde aan houden.

Meer informatie

Wij denken graag met u mee wat er mogelijk is. Daarom vragen wij u bij het indienen van een aanvraag of melding eerst contact op te nemen met de afdeling Fysieke Leefomgeving, telefoonnummer 14038. Meer informatie over de landelijke richtlijnen vindt u op de site van de Rijksoverheid (zie ook deze pagina). Daarnaast vindt u op de site van de Veiligheidsregio IJsselland de veelgestelde vragen over evenementen en het coronavirus.