Zwolle bruist dankzij de evenementen. Wilt u weten welk evenement binnenkort plaatsvindt, kijk dan op visitzwolle.com. Samen met de organisatoren en omwonenden zorgt de gemeente ervoor dat Zwolse evenementen voor iedereen een feest zijn en blijven.

Evenement bezoeken

Wilt u weten wat er in Zwolle te doen is, kijk dan op www.visitzwolle.com. Daar vindt u volop tips.
Het hele jaar door is Zwolle een bruisende stad met aantrekkelijke evenementen voor jong en oud.

Onder meer de Ster van Zwolle, Omloop van de IJsseldelta, Bevrijdingsfestival, Halve marathon, Zwolle Unlimited, Stadsfestival, Stratenfestival, Sinterklaasintocht en Winters Zwolle zijn echte trekpleisters.

Evenement organiseren

Zwolle heeft als evenementenstad een naam hoog te houden. Wilt u een evenement organiseren? Dat kan als u aan de voorwaarden voldoet.
Als u een evenement wilt organiseren met versterkte muziek, veel bezoekers en/of op een van onze evenementenlocaties, dan moet u een vergunning aanvragen. Een jaarlijks terugkerend evenement moet u voor 1 september melden. Wilt u een straatfeest of straatbarbecue organiseren, dan is een melding voldoende. De gemeente werkt graag mee.

Evenement in uw buurt

De gemeente maakt een zorgvuldige afweging bij het verstrekken van vergunningen. Voorop staat dat er een goede balans is tussen het belang van feestvierders en dat van omwonenden.

Alle vergunde evenementen vindt u in dit overzicht. Ook is er een overzicht van aangevraagde vergunningen.
Ervaart u tijdens een evenement overlast, dan kunt u dat melden.

Gevolgen coronamaatregelen voor Zwolse evenementen

Het coronavirus en de horeca en evenementen

Als gevolg van het oplopende aantal besmettingen moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom is besloten de horeca vanaf 14 oktober 2020  te sluiten. Ook de meeste evenementen zijn verboden.

Wat is een evenement?

De definitie van evenement is elke voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak, alsmede een herdenkingsplechtigheid, braderie, optocht op de weg, voorstelling of feest op een andere plaats dan in een woning of op een daarbij behorend erf of in een gebouw of op een plaats als bedoeld in artikel 6, tweede lid, van de Grondwet, wedstrijd, beurs of congres. Onder evenementen worden niet begrepen betogingen, vergaderingen en godsdienstige en levensbeschouwelijke samenkomsten als bedoeld in de Wet openbare manifestaties.

Mogen evenementen georganiseerd worden?

Per 14 oktober zijn de meeste evenementen verboden. Met uitzondering van onder andere bioscopen en theaters. En hiermee vergelijkbare culturele instellingen, markten, musea, casino’s, beurzen en congressen.

Hoeveel mensen mogen bij elkaar komen?

  • Er zijn maximaal 30 personen per binnenruimte toegestaan. Maar dan moeten zij wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dit aantal is inclusief kinderen, maar exclusief personeel.
  • De verkeersstromen moeten goed gescheiden blijven.
  • Een gezelschap binnen mag bestaan uit maximaal 4 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) of 1 huishouden.
  • Buiten zijn groepen van maximaal 4 personen of 1 huishouden toegestaan.
  • Wanneer er buiten sprake is van een continue doorstroming van mensen, zoals in dierenparken, maken de lokale autoriteiten met de beheerders afspraken over het maximaal toe te laten personen.