Tussen de Praubstraat en de Goudsteeg stonden in de 16de eeuw de gebouwen voor de armere studenten van de Latijnse school.
Voormalig bankgebouw uit 1919 van Wertheim & Gompertz naar ontwerp van F.H. Poggenbeek.
Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis.
Het werd ontworpen door de Zwolse architect S.J.H. Trooster BHzn in de eclectische stijl.
De Da Costaschool is in 1929-1930 is gebouwd naar ontwerp van het bekende Zwolse architectenbureau van Mannes Meijerink en Harm Meijerink, in opdracht van het Bestuur der Vereeniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs in zakelijk traditionele stijl.
Deze molenromp en het molenhuis zijn restanten van een in 1807 herbouwde eek- of runmolen die eikenschors tot eek vermaalde.
De oudste benaming voor dit pand is de Oude Munt. De Hanzestad Zwolle kreeg in 1488 van keizer Frederik III, het muntprivilege.
Het Flevogebouw is in 1898 gebouwd als ambachtsschool, naar een ontwerp van de Zwolse architect en directeur van gemeentewerken J.L. van Essen.
Deze fontein is geschonken ter ere van het 25-jarig burgemeesterschap van Jhr. van Nahuys door de burgerij van Zwolle in 1892.
De Grote Sociëteit bestaat uit drie vleugels aan een ommuurde binnenplaats die vroeger ongetwijfeld een voornaam herenhuis hebben gevormd.
Deze pakhuizen zijn restanten van de vele pakhuizen die aan de noordelijke rand van het Eiland lagen en die tijdens de sloopwoede in de naoorlogse jaren sneuvelden.
Het Hopmanshuis is omstreeks 1663 gebouwd als handelsmagazijn door de Zwolse koopman Claes de Cock.
De elektriciteitscentrale Harculo werd in de jaren ‘50 gebouwd als opvolger van een centrale aan de Wetering.
Dit kantoor is ontworpen door de bekende architect G. Th. Rietveld in de stijl van het Nieuwe Bouwen.
De school is in 1929-1930 gebouwd door de Zwolse architect H. Meijerink in de zakelijk traditionele stijl.
De broeders van Windesheim hadden al molenrecht vanaf 1391, maar de huidige molen staat er pas vanaf 1748 en werd generaties lang gebruikt door het geslacht Langevoort.
Op 7 maart 1890 werd hier de eerste bijeenkomst van het Leger des Heils in Zwolle gehouden.
Op de hoek van de Thorbeckegracht en de Posthoornsbredehoek (nummer 2) herinnert een gebogen raampje aan de voormalige beurtschipperij.
Als kloosterling leefde en werkte Thomas a Kempis hier op de Nemelerberg / Agnietenberg.
Eén van de acht oliemolens die Nederland nog rijk is, staat aan de Vondelkade in Zwolle.
Deze school dateert uit 1929 en is een ontwerp van architect L. Krook.
Het Pestenhuis werd In 1450 werd aan het eind van de Nieuwstraat binnen de stadsmuur gebouwd om pestleiders te huisvesten.
Dit pand is in 1889 gebouwd als brandspuithuisje met politiewachtpost naar een ontwerp van stadsarchitect J.L. van Essen.
Dit pand maakte onderdeel uit van een complex gebouwen van de Broeders des Gemenen (gemeenschappelijke) levens.
Sinds de middeleeuwen was Zwolle een handelsstad waar de doorvoerhandel de belangrijkste activiteit was.
De Spoolderberg is een rivierduin die vroeger groter was dan de huidige heuvel.
Dit is één van de stadspompen die kort na het midden van de 18de eeuw in Zwolle zijn geplaatst.
Deze drinkwaterpomp met dubbele bronzen uitloop is vervaardigd in 1755 en in 1960 verplaatst naast de Grote Kerk op de Grote Markt.
Voor zover bekend woonden in het jaar 1349 al Joden in Zwolle. De huidige synagoge is op 21 juli 1899 ingewijd.
Achter Katerveerdijk nr. 3 staat de voormalige tramremise
Aan de Katerveerdijk staat op nr. 3 het imposante vroegere veerhuis van het Katerveer met daarachter een voormalige tramremise.
Achter twee verschillende gevels schuilt het casco van het imposante vleeshuis uit 1469.
Op de hoek van de Hortensiastraat en de Mimosastraat staat de monumentale Ambachtschool die in 1931-1932 is gebouwd.
In 1927 werd door de gemeenteraad unaniem besloten om een nieuw gymnasium te bouwen naar het ontwerp van de directeur gemeentewerken, L. Krook.
Het voormalig Christelijk Lyceum uit 1925 is gebouwd naar ontwerp van het bekende architectenbureau Meijerink (M. Meijerink) in een zakelijk-traditionele stijl.
De aan de rand van de woonwijk Kamperpoort gelegen voormalige openbare lagere school, de Elbertsschool, werd gebouwd in 1930.
De Elout van Soeterwoudeschool, werd in 1928 in de wijk Wipstrik gebouwd.
De school werd gebouwd naar een ontwerp uit 1929 van de bekende stadsarchitect L. Krook die het gebouw een sober expressionistische stijl gaf.
De Marnixschool voor lager onderwijs werd in 1932-1933 ontworpen door de Zwolse architecten M. en H. Meijerink.
De voormalige St.-Antoniusschool is gebouwd in de Kamperpoort, waar tijdens het interbellum een nieuw wijkdeel werd ontwikkeld.
Dit pand is een uitbreiding van het Sophia-ziekenhuis, ontworpen door de architecten J.G. Wiebenga, J. van der Linden en geneesheer-directeur dr. Van Thienen, in een Functionalistische bouwstijl.
In dit 16de-eeuwse pand vonden de vrijmetselaars in 1867 onderdak.
Het Westerveldse Bos is nu een recreatiegebied. met volop wandelroutes en mountainbikepaden. Een park aangelegd op een met grond bedekte oude vuilstort.
Een recreatieplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de achterliggend woonwijk de Aa-landen.
Het zand dat voor de aanleg van nieuwe wijken en wegen nodig was, werd vanaf 1967 onder meer in Wijthmen gewonnen. Daarna ging de Wijthmenerplas dienst doen als recreatiegebied.